1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi čistokrvni električni Jeep stiže naredne godine
Prvi čistokrvni električni Jeep stiže naredne godine
1

Prvi čistokrvni električni Jeep stiže naredne godine

208
1
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od većine automobilskih giganata širom sveta, američka divizija nekadašnje korporacije Fiat-Chrysler nije previše ozbiljno investirala u električne četvorotočkaše. Prvo su verovali da je samo reč o prolaznom trendu, a zatim i da je profit na njima nemoguće ostvariti. Štaviše, pokojni Serđio Markione nas je molio, nedugo pre smrti, da ne kupujemo električni Fiat 500e jer „kompanija zabeleži finansijski gubitak od 14 hiljada dolara svaki put kada neki od njih napusti izložbeno-prodajni salon“.

Ali, danas su neka druga vremena, pa se Fiat-Chrysler udružio sa grupom Peugeot-Citroen i na taj način stvorio Stellantis. Odjednom su modeli na struju postali prioritet, a tokom današnjeg dana je održana prezentacija u Amsterdamu gde je Stellantis najavio čak stotinu novih modela do 2030. godine. Za ovu priču je najbitniji onaj za američke divizije dok ćemo ostatak ponude analizirati neki drugi put.


Možemo da potvrdimo da će prvi električni model korporacije Chrysler (u čiju ponudu spadaju Dodge, Ram, Jeep i sam Chrysler) biti onaj sa značkom Jeepa. Debitovaće već naredne godine i možemo da ga vidimo na priloženim fotografijama.

Zaposleni nisu ulazili u detalje i to da li će biti potpuno novi model ili samo električna konfiguracija nekog već postojećeg Jeepa, ali prema onome što vidimo na fotografiji, možemo da zaključimo kako je sličnih dimenzija kao današnji model Compass.

Godinu dana posle njega ćemo videti i električni Wrangler koji je najavljen još prošle godine. Komercijalna divizija Ram će krajem 2023. godine predstaviti električni kombi ProMaster (zapravo prepakovani Fiat Ducato), a godinu dana kasnije i pikap kamionet 1500.

Prvi čovek Stellantisa Karlos Tavarez priznaje da Ram kasni za konkurencijom, ali da će njihov predstavnik nadmašiti svakog rivala po pitanju snage, autonomije, vremena potrebnog da se napune baterije, maksimalne nosivosti i vuče.

Poprilično hrabra tvrdnja pošto se u ovoj kategoriji već nalaze Rivian R1T, Ford F-150 Lightning, Chevrolet Silverado EV, Tesla Cybertruck i mnogi drugi. Amerikance će posebno oduševiti novi „mišićavi automobil visokih performansi“ sa značkom Dodgea, a trebalo bi da zameni dosadašnje modele Charger i Challenger.

Plan Stellantisa je inače da polovina njegove ponude na američkom tlu bude na struju do kraja ove decenije, kao i celokupna ponuda u Evropi. Iako lično nisam oduševljen takvim potezom, gde ću jednog dana biti primoran da vozim električni automobil, moram da odam priznanje Tavarezu. Ipak se pokazao kao čovek od reči, onda kada je rekao da će svaki brend Stellantisa dobiti šansu da pokaže svoj potencijal, pre nego što bude doneta odluka o budućnosti istog.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elektricni Jeep – taj nikada nece videti teren, vec ce setkati po velikim gradovima. Kao i mnogi drugi SUV i terenci. Samo zato moze da se kaze da ovaj model ima smisla i da ce biti uspesan. Moje misljenje o terenskim automobilima na baterije – to je kao da je Dwayne Johnson obukao baletsku haljinicu! :-)))