1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda: Dizel uzvraća udarac!
Mazda: Dizel uzvraća udarac!
14

Mazda: Dizel uzvraća udarac!

964
14
Podelite sa prijateljima:

Objavljeni detalji u vezi novog rednog šestaka

Većina proizvođača automobila odustaje od dizela, ali ne i Mazda. Kompanija iz Hirošime je objavila detalje o evropskoj verziji novog 3,3-litarskog rednog „šestaka“ u modelu CX-60 s kojim Japanci žele da se takmiče u premijum SUV segmentu.

Nazvan e-Skyactiv D, pridružiće se trolitarskom dopunjivom benzinskom hibridu, i na kraju, običnom benzinskom motoru, u evropskom portfoliju Mazde CX-60. Mazda želi da kupcima ponudi mogućnost izbora. Novi motor je dostupan u dva nivoa snage: verzija od 200 konjskih snaga za verzije SUV-a sa pogonom na zadnje točkove i 254 „konja“ koji isključivo ide uz CX-60 opremljen i-Activ sistemom pogona na sva četiri točka.

Oba derivata imaju sistem blagog hibrida sa naponom od 48 V i deo tehnologije sagorevanja koja se zove distributivno kontrolisano delimično prethodno mešano kompresijsko paljenje koja im pomaže da postignu termičku efikasnost od preko 40 procenata. Motor od 254 konjskih snaga omogućava da CX-60 sa pogonom na sve točkove postigne brzinu od 100 km/h za 7,4 sekunde, uz potrošnju od 5,3 litra u WLTP ciklusu i emituje 137 g/km CO2. Mazda ne kaže koliko je sporiji osnovni motor, ali je zato dala podatke o potrošnji koja iznosi 4,9 litara na 100 km i smanjenje emisije CO2 na 127 g/km.

Pored šestocilindričnog rednog rasporeda koji ga čini prefinjenijim od rednog četvorocilindraša, Mazda tvrdi da novi 3,3-litraš proizvodi „glatki i tihi ton motora, dok isporučuje čist i privlačan zvuk“, a takođe kaže da je lagane konstrukcije a to znači ima masu kao i stari 2,2-litarski dizel motor koji se nalazi u  modelu CX-5.

Vredi istaći da je ova mini-renesansa dizela usmerena na Evropu gde se već par godina satanizuje dizel motor. Mazda CX-60, njen još uvek tajni stariji brat CX-80 i e-Skyactiv dizel motor neće preći Atlantik, koje će dobiti veći SUV CX-70 i još veći CX-90 posebno dizajniran za severnoameričko tržište.

AutoRepublika

(964)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne mogu prosto da verujem da ću ove dizeli videti u Evropi ?

TheStig

Biću razočaran ako ne kupiš neku od ovih novih Mazdi. 😀

moron

Ako budem živeo još jedno 100 godina, možeš sa time sigurno da računaš 🙂

Ovako, videćemo … „Ko zna šta nosi dan, a šta nosi noć “ 🙂

BB

Kad nekom ljubitelju automobila pomeneš ovaj motor udraće se nogama u g…u od sreće. Ali kad to stigne na tržište, pa dignu cijenu, jer je premium, pa opali porez na zapreminu, pa kad skontaju da je to M od Mazda a ne od Mercedesa, ša se sjete pouzdanosti Mazdinih dizela, pa se natovari neki (Nizozemski) ekolog u vezi azotnih jedinjenja 😭, bojim se da se neće prodavati…
Prije sam žarko želio šestaka, ali od kada sam ga imao više ih ne želim, osim zvuka nijednu prednost nema u odnosu na 4 cilindra…

TheStig

Apsolutno nisi u pravu. Šestaci imaju mnogo prednosti u odnosu na 4cilindraše. Prva prednost jeste dugovječniji motor (primjeri VW šestaka, mahom u audijima, to može preći pola miliona bez problema). Druga prednost, mnogo uglađeniji rad motora i kompletno uglađenije iskustvo u vožnji, pogotovo ako je u pitanju redni šestak jer transmisija ne ide poprečno već dužno. Naravno, prednost u komforu u vožnji zbog snage i obrtnog momenta ne treba ni spominjati. Također ako je redni šestak motor može da se postavi niže te se time spušta težište što opet poboljšava dinamiku u vožnji.

BB

Jesi li vozio šestaka?
Na izdržljivosti si mislio na VW 2.5 tdi? 😜

TheStig

Vozio sam dosta šestaka, i Audijev V6 i redne BMW šestake. Ne postoji ništa ugodnije u vožnji kad motor vuče iz niskih obrtaja. Svi 4cilindraši koje mi vozimo imaju do 300 NM i malih su zapremina. To je dovoljno za običnu vožnju ali za pravu ugodnost potreban je motor veće zapremine koji kreira obrtni momenat nisko, a to su naravno dizeli šestaci. Malo troše jako za snagu koju imaju, a i ne zvuče loše.

Laki

Bravo za komentar.

Bungi

Uskoro će poslovica „tvrdoglav k’o mazga“ postati „tvrdoglav k’o Mazda“.

Laki

Bravo za Japance.Motor „šestak“ je takvo zadovoljstvo u vožnji da je svaki komentar suvišan! Ko ne vjeruje da pogleda onaj video sa likom što vozi relaciju London -Madrid sa jednim tankom.Tu se jasno vidi raskošan talenat i performanse ovog neprevazidjenog motora!!!

Iznogud Časni

A) kako će ovo zadovoljiti euro 7 i ostala sranja?
B) privlačan zvuk dizela?! Ajd, nemojmo se zajebavati

TheStig

Ko ne vjeruje da dizeli mogu da zvuce dobro nek posluša ovo:

https://youtu.be/2HWQEVsjYBM

DUDE

Mudro igraju Japanci. Dok svi povlace dizele, oni igraju na nisku potrosnju. Svoja kola prodaju sirom sveta, a ne samo u EU. Zasto bi povladjivali samo jednom trzistu? Ogromno trziste su Afrika, Bliski Istok, Indokina, Australija. Ako EU nece SUS motore, ima ko hoce.

Iznogud Časni

Dok Japanci otkriju patent onog Nebojše Miloševića o, kako ono bješe, rotaciono-impulsnom motoru đe jedan klip ide gore-dole ali se i okreće u krug, proći će još 100 godina. To ti je onaj lik što je napravio mjenjač u juga 45 (automatik). Njegov patent ti je onaj kuki u kaminu što mu omogućuje da koči motorom…