1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Superb (2020.) – Sada i u „plug-in“ hibridnom izdanju (GALERIJA)
Škoda Superb (2020.) – Sada i u „plug-in“ hibridnom izdanju (GALERIJA)
5

Škoda Superb (2020.) – Sada i u „plug-in“ hibridnom izdanju (GALERIJA)

3.06K
5
Podelite sa prijateljima:

Škodin prvi „plug-in“ hibrid ima električnu autonomiju do maksimalnih 55 kilometara.

Nakon verovatno najduže Škodine tizer kampanje u istoriji, restilizovani Superb za 2020. je konačno pred nama, nastavljajući svoju misiju „priuštivijeg i praktičnijeg Passata“. Diskretna ažuriranja na planu stajlinga su odavno norma kada je reč o automobilima iz VAG grupe, tako da nimalo ne iznenađuje što se češka perjanica nije mnogo izmenila.

Ovde treba znati gde gledati i ujedno dobro poznavati model pre restilizacije. Najočiglednije promene su se odigrale na pozadini, gde je korporativni logo zamenjen natpisom „ŠKODA“, što podseća na Kamiq i Scalu. Zadnja LED signalna grupa takođe poseduje neznatno drugačiju grafiku nego ranije i dolazi sa sekvencijalnim pokazivačima pravca.

Hromirana traka koja pokriva kompletnu širinu pozadine, spajajući zadnja svetla, optički pruža impresiju šireg automobila, mada je zapravo reč o istim dimenzijama. Kada smo već kod veličine, restilizovani prednji odbojnik je učinio hedžbek dužim za 8 milimetara a karavan za 6 milimetara.

Farovi vam verovatno deluju poznato, ali su zapravo potpuno novi, jer je bi-ksenon + LED dnevna svetla postavka zamenjena naprednijim, kompletnim LED matričnim osvetljenjem, po prvi put u jednoj Škodi. Nova tehnologija dolazi uz mali „ples“ koji svetla obave kada god otvorite ili zatvorite vrata Superba, kao nekada na Audijevim modelima. Novi prednji klasteri su nešto uži u odnosu na prethodna kućišta, dok je šira korporativna maska hladnjaka sada revidirana s dve pregrade, koje automobilu daruju prestižniji izgled.

Promene na spoljašnjosti zaokružuju sveže dizajnirani naplaci od 18 i 19 cola, uz proširenu paletu dostupnih boja, koja sada uključuje „trkačko plavu“ i „kristalno crnu“.

S ulaskom u kabinu, upoznajemo se s novim tapacirungom sedišta za izvesne nivoe opreme, a tu je hromirani i dekorativni trim centralne konzole i armaturne table. Škoda je takođe osvežila i kontrastne šavove na sedištima presvučenim kožom i alkantarom, dok je prostor za odlaganje predmeta ispod sedišta sada osvetljen. Kada je reč o vrhunskom Laurin & Klement paketu, dobija se i „nebo“ od alkantare u bež ili crnoj boji, uključujući i centralne stubove.

Lista „Simply Clever“ detalja je takođe proširena zgodnim podeljenim postoljem ispod lažnog poda prtljažnika Superb Combija, koji je takođe dobio fleksibilne i pomićne elemente za bolje skladištenje prtljaga.

 

Ispod haube, tu je sve poznato. Izbor se svodi na tri benzinska i tri dizel motora. Ulazni je 1.5 TSI sa 150 ks (110 kW), uparen sa šestostepenim manuelnim ili sedmostepenim menjačem s dvostrukom spojnicom. DSG je isključivo rezervisan za 2.0 TSI sa 190 (140 kW) ili 272 ks (200 kW). Ko se odluči za potonju varijantu, „dobija“ i pogon na sve točkove.

Što se dizelaša tiče, tu je poznati 1.6 TDI sa 120 ks uparen ekskluzivno s DSG-om, dok veći 2.0 TDI, po prvi put viđen u restilizovanom Passatu, isporučuje 150 konja, a dolazi kako s kako dve, tako i tri papučice. Dizel perjanica sa 190 ks (140 kW), isključivo je dostupna sa DSG menjačem, a opciono je u ponudi i s AWD pogonom.

Najveću i najvažniju vest predstavlja usvajanje „plug-in“ hibridnog pogona, po prvi put u jednoj Škodi. Ovaj sklop kombinuje 1.4 TSI sa 156 ks (115 kW) i elektromotor sa 115 ks (85 kW). Menjač je šestostepeni DSG, kao i u VW Passatu GTE. Hibridni aranžman pruža Superbu kombinovanu izlaznu snagu od 218 konja (160 kW). Zahvaljujući paketu baterija od 13 kWh, takođe nasleđenu od nemačkog „rođaka“, automobil će biti u stanju da 55 kilometara pređe na čisto električni pogon, i to na osnovu strožeg WLTP ciklusa. Ukupna autonomija vozila iznosi 850 kilometara.

Imajte u vidu da ukoliko se odlučite za PHEV verziju, moraćete da se pomirite s nešto manje korisnog prostora u prtljažniku, koji sa 625 pada na 485 litara, dok u slučaju karavana taj odnos iznosi sa 660 na 510 litara. Razlog je taj što se paket baterija nalazi u podu šasije ispred zadnje osovine.

Kao i u slučaju mnogih drugih „plug-in“ hibridnih modela, i Superb će krasiti veštački generator zvuka, da bi upozoravao druge učesnike u saobraćaju na prisustvo automobila, dok on operiše u električnom režimu. Kada je o novoj tehnologiji reč, Škoda dodaje podršku „kroz etar“ vezano za ažuriranja softvera, a uvodi i dva nova sistema asistencije. Trailer Assist je tu da pomogne prilikom vuče prikolice, dok Area View uz pomoć četiri kamere pruža prikaz oko automobila od 360 stepeni.

Konvencionalno pogonjeni modeli Superba kreću u prodaju ove godine, dok će elektrifikovana verzija imati tržišnu premijeru početkom 2020., i to u Ambition, Style, Sportline i L&K paketima opreme.

AutoRepublika

(3063)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Lepa Škoda, najlepša, takva je bila i pre ove restilizacije. Ipak, u toj klasi, automobil ne sme nipošto da podupravlja, a to se Superbu dešava nezavisno od toga da li je pogon na sve, ili samo na nakaradne točkove 🙂

Zoca

Mnogi proizvodjaci su ovoliko razvukli te njihove „modularne“ platforme C segmenta(skoro na 5 metara).Za mene ta supermarket tehnologija nije posao ,a vidi se i u voznji.Arteon je takodje moguce da podupravlja u toj meri on je pod „indigo“ sa Superbom!

moron

Ukidaju bazni Active paket? Ne bi me čudilo. Dosta je on bio „sveden“, opremom, a i vizuelno, i nekako neprimeren za tu klasu.
Poredjenja radi, bazna mazda 6 ne samo da vizuelno deluje prihvatljivo (
alu felne, hrom paket, FULL LED), već ima i HUD, AEB, ACC, Line Assistant i skoro sve ostale bezbednosne gedžete, a što ne samo da nije imao bazni superb, već i mnogi paketi iznad su bili „zakinuti“ u toj opremi ili u bitnom delu iste.

Ercegovac

Све су то трговци и тако их треба гледати.

Ако сам ја добро видио стартна мазда је у односу на стартну шкоду скупља за 3.682 евра.

Сад би мој друг рекао знаш какав се градски ауто може купити за те паре !!!

Слажем се за тај дио опреме, који ће како сам негдје прочитао од 2021 бити обавезан, да је закинут али брате неписменима и треба гулити кожу .

s mile

imamo u firmi službene Oktavije, SUPERBE i Passate, direktor koji je imao priliku da ih vozi, kaže da do cca 120kmh, nema bitne razlike… ali na većim brzinama… ima…