1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stiže kofeinska gama marke Wey s prvencem nazvanim Mocha
Stiže kofeinska gama marke Wey s prvencem nazvanim Mocha
8

Stiže kofeinska gama marke Wey s prvencem nazvanim Mocha

2.30K
8
Podelite sa prijateljima:

Možda malo nezgodan naziv prelepog krosovera, barem za ovdašnji narod. Neko je čuo, neko možda i ne, ali ima jedan vic s juga Srbije gde za večerom kaže sredovečna zabrinuta majka kako joj je ćerka rekla da želi da se uda, i da za muža najradije bira Rajka. Pritom je izrazila i nevericu zašto devojana želi baš Rajka, kad je Rajko poznat kao „siromašak siromašni“. Iz druge sobe je baba rešila enigmu povikom: „Pustite dete, možda je videlo Rajka kad moča“.

Ipak, naziv Mocha u ovom slučaju nije vezan ni za kakvo uriniranje, niti ima veze s Rajkovim falusom, očito iz D segmenta. U pitanju je kofeinski napitak koji se može zvati baš tako, ili i kao „mokkachino“. Teško je za verovati da je marketinški tim kineskog Great Walla, koji kontroliše marku Wey, istraživao viceve iz pirotskog podneblja, pa sam naziv deluje odlično izabran.

Za potrebe marke Wey je kreirana digitalna platforma Coffee Intelligence, pa su tako korespondirajući nazivi za nove modele zaštićeni u registru za protekciju intelektualne svojine. Budućnost nam donosi modele nazvane Mocha, Latte, Macchiato i Cappuccino. Sada možemo osmotriti prvog tržišnog takmaca nadolazećeg kofeinskog talasa.

Wey Mocha je najgabaritniji predstavnik najavljene palete krosovera, pa će tako poneti i titulu perjanice cele marke.  Po dimenzijama je skoro ispisnik modela BMW X5: dužina – 4.875 mm; širina – 1.960 mm, i visina 1.690 mm.

Promer točkova dobacuje do 21 inča. Međutim, između osovina kineskog SUV-a je razbacano 2.915 milimetara, odnosno za 60 manje nego kod, po svakom pitanju referentnog Bavarca. Još je razlika između Kineza i Nemca. Dalekoistočni model koristi platformu predviđenu da prednjim točkovima omoguće da odglume pogonske, a i motor je postavljen poprečno, odnosno transferzalno. Šasija koristi nezavisno adaptivno oslanjanje na svim točkovima.

Za sada možemo videti sam fragmente iz putničke kabine, ali glavni hit pretenduje da bude minijaturni ekran umesto instrumentacionog klastera. Tu se prikazuju samo informacije od sekundarnog značaja, dok se glavni parametri mogu videti na projekcionom ekranu velikog promera, koji služi i kao navigacioni sistem pri čemu su saveti i instrukcije za vožnju predstavljeni direktno na kolovozu. Ovde se pominje pojam koji se može prevesti, to jest opisati kao „ono što veštačka inteligencija doživljava kao stvarnost“ (augmented reality).

Još su dva ekrana osetljiva na dodir montirana na čeonom panelu. Služe za praćenje postavki multimedijalnog sistema i uređaja za klimatizaciju.

Dodatno, pomenuta arhitektura nazvana Coffee Intelligence podržava funkcionisanje sistema nivoa 3 autonomije, što znači da će vozilo preuzeti samostalno upravljanje na autoputu. U arsenalu ovog autopilota su lidar, senzori i kamere, a podržana je i komunikacija s 5G mrežom, kao i opcija razmene informacija između vozila i putne infrastrukture (V2X).

Za obradu podataka je zadužen mikro procesor Qualcomm 8155. Sledstveno tome, konstruktori obećavaju da će veoma brzo omogućiti i dovoljan broj funkcija autopilota kako bi ovaj zadovoljio zahteve koje moraju da budu ispunjeni u skladu s deklarisanim minimumom za nivo 4 autonomije.

Krosover Wey Mocha će biti prvi krosover koji će koristiti novu generaciju pogonskih sklopova predstavljenih od strane Great Walla tokom leta za nama. U pitanju je dvolitarski turbobenzinac u konfiguraciji s četiri cilindra. Taj agregat poseduje direktno ubrizgavanje goriva i varijabilno otvaranje ventila koje simulira Milerov ekonomični ciklus. Motor je uparen s preselektivnim robotizovanim menjačem s dve vlažne spojnice. Menjačka kutija nudi devet stepeni prenosa, a ako se poigrate opcijom pretraga, na našem sajtu ćete pronaći priče i o ovom novom motoru, pa isto tako i o jedinici za transmisiju.

Uvodna verzija krosovera je pogonjena blagim hibridom. Pogonski sklop isporučuje 204 benzinskih konja, a sistem dopunjuje duet alternator-anlaser koji rade na 48 volti. Zbirna snaga je na nivou od 213 „grla“. Dopunjivi hibrid će biti pridodat gami nešto kasnije. Njegove osobine nisu još uvek dostupne za javnost, ali prelimanrne informacije govore o tome da će baterija biti vanserijskog kapaciteta za jedan hibrid, omogućavajući mu tako oko 200 kilometara bešumne autonomije.

Puna premijera kineskog SUV-a Wey Mocha će biti organizovana u aprilu na Salonu automobila u Šangaju, dok prodaja na domaćem tržištu počinje uskoro. Evropski debi je zakazan za septembar!

Treba znati da je kineska kompanija Great Wall već predstavila najprestižniju marku Wey na Starom kontinetnut. Prvi put se pojavila tokom 2017. godine i tada je počela saradnja s nemačkim Brabusom. Taj kontakt bi trebalo da pomogne Azijatima da bolje pogode ukus Evropljana s finim podešavanjem vozila. Izgleda da se taj momenat baš približio.

AutoRepublika

(2304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Mocha=Moka, nema nikakve veze sa „moča“, čak ni u vicu.
Sam auto izgleda odlično, stigoše Kinezi i u dizajnu da se nameću.

Izmenjeno 3 godine pre od strane igi
BB

Bez pogovora, dizajn im je sve bolji… A to je najvažniji dio današnjeg i budućeg automobila (nekad su se odrasli „palili“ na „kubika“ a klinci na „koliko je izgrafiran“ )

don

Nesto kontam, ko će servisirati ove dilde? Naime, očekujem da mladi upisuju IT fakultete smjer serviser dilda.
A cim je pun ….stilska figura ….softvera, tu su i virusi. Sumnjam da će biti teško hakirati dilde i eto nama veselja.
Izgleda sa je autobuducnost tragikomična.

BB

Kod dermato-venerologa i urologa 😅🤣

Don

😂😂😂👍👍

dezon

Servisirace ih daimler mercedes ili geely volvo. Inace ova prosirena stvarnost prvi put vidjena u novoj S clasi,a sad i kod njih..

Bungi

Dobar izgled, naziv marke, gledano marketinški, nula.Ovdje je prisutno više stilova, prednji gril Audi, svetla Micubiši, bočna linija i silueta, Tojota, zadnja svjetla opet Micubiši, pravi kineski mješanac.

Don

Sarpej