1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kamaz prikazao autonomni pedesetotonski kiper bez kabine
Kamaz prikazao autonomni pedesetotonski kiper bez kabine
13

Kamaz prikazao autonomni pedesetotonski kiper bez kabine

4.09K
13
Podelite sa prijateljima:

Rsuki proizvođač teškaša Kamaz je prikazao najsvežiji proizvod koji je stigao u vidu inovativnog bespilotnog pedesetotonskog kipera koji ne poseduje kabinu i kom je nadenuto ime Jupiter. Novajlija je dug 8,8 metara i poseduje sistem prenosa snage na sve točkove, i to putem elektromehaničke transmsijie.

Motor koji je integrisan u ovom teškašu raspolaže sa 450 konjskih snaga, dok je utovarna platfroma zapremine od 25 kubnih metara, uz korisna nosivost Jupitera na nivou od 27 tona. Konstruktori uopšte nisu predvideli mesto za vozača u ovom kamionu, što će reći da će operator nadzirati kretnje Jupitera duž zamišljene rute koju će prevaljivati u kamenolomu, kao što će moći da prati i utovar i istovar transportovanih materijala.

Debi Jupitera je upriličen dan pre održavanja sednice Upravnog odbora kompanije, a koji je trebalo da bude organizovan van sedišta firme. U tom trenutku još uvek nisu bile objavljene fotografije s promocije, ali je novajlija ipak mogao biti javno osmotren zahvaljujući video reportaži o putovanju tatarskog predsednika koju je njegova služba objavila. Ključne tehničke specifikacije su takođe date u tom video klipu.

Kamaz je nazvao inovativni kamion imenom Jupiter 30, što bi se moglo protumačiti kao indikator mogućnosti vozila u pogledu nosivosti, ali to nije slučaj kao što smo i naveli u ranijem delu teksta. Interna oznaka novog kamiona je  KAMAZ-6559, uz očiglednu nameru da bude eksploatisan kao kiper. Novitet očito neće moći da se kreće po javnim drumovima, a pored nezrelih propisa o autonomnim vozilima i same namene kamiona, prepreke su i širina od 3.657 milimetera, kao i visina od 3.500 milimetara.

Nedostatak kokpita omogućava Jupiteru da se kreće kako napred, tako i nazad, dok je neophodna rasveta za tako nešto sa obe strane kipera. Poznato je da će vozilo pokretati hibridni pogonski sklop, ali nema pojedinosti o tehničkim rešenjima koja su primenjena na vozilu. Deluje da ovde imamo posla s prethodnikom cele porodice bespilotnih kipera od kojih će najveći biti u mogućnosti da ponese tovara koji dobacuje i do težine od 220 tona, na koji način istiskuje konkurenciju u vidu proizvoda belorsukog Belaza.

I ostali noviteti su prikazani u Kamazu. Gosti su bili u prilici da vide nove vatrogasne kamione s kabinama pozajmljenim iz serije K5, a prikazan je najsvežije konstruisan kamion s pogonskom formulom  6×6. Predmeti izlaganja su bili i zglobni damper „Herkules“, električni autobus i glavni šleper.

AutoRepublika

(4091)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovaj Kamaz bi mogao da bude nosac nekih ruskih super-raketa. 🙂

Renault Terminator

Ovaj Kamaz bi mogao uskoro da se vidi na ulicama Brisela i Vašingtona😎
https://youtu.be/w-udLZE2nIk

BB

Zašto ruski nosač raketa ima 2 kabine?
Pa da se može voziti i ulicama Englske… 😉🤣

Renault Terminator

😂👍

BB

„Kamaz je nazvao inovativni kamion imenom Jupiter 30, što bi se moglo protumačiti kao indikator mogućnosti vozila u pogledu nosivosti, ali to nije slučaj kao što smo i naveli u ranijem delu teksta.“
Pošto sam radio u toj industriji (prodaja teških građevinskih i rudarskih mašina, mogu da odagnam nedoumicu u vezi označavanja nosivosti. Kod dampera se koriste tzv. Američke tone koje su nekih 10% manje pd tone u SI- sistemu, tako danje oznaka dobra 😉
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ton

BB

Ukradoše mi ideju… Ima već prilično godina kako sam zamislio ovakav sklop. Šta je problem kod dampera? Mora često da se okreće i na tim mjestima tare gume, preorava put, troši gorivo. Tragom toga sam zamislio da se damper kreće samo naprijed-nazad bez okretanja. E sad moja inovacija je bila da napravim kabinu koja se kreće po damperu, dakle dođe do bagera vozeći se naprijed, vozač aktivira pokretanje kabine i ona se bočnim šinama preveze i zaključa u zadnji položaj, bager ga natovari i on kreće nazad ali sa kabinom ispred. Kada dođe na mjesto istovara, kabina se pošalje na… Pročitaj više »

Renault Terminator

Javi se Bocanu Harčenku u Beogradu mislim da bi bio rad da te sasluša😁..

BB

Imaš broj? 😉

Renault Terminator

Nemam,javiš se dole na prijavnicu,pustiće oni tebe🙂.

moron

😀😀😃

Matija

Jesi, bre, komplikovan! Pokretna kabina?! Zar nije jednostavnije imati kabinu napred i nazad a vozac se proseta kada menja smer?

BB

A šta ćeš ako ga prodaš u Crnu Goru? Kako ćeš naći vozača? 😜
Evo rusinriješili i taj nedostatak, sad samo treba partijski da se zaposle i da sjede kući i da dobijaju platu…
Mislim, prvo trebaju da ukinu sankcije 🤣😂

Renault Terminator

Вучић ће те можда издати…али српски народ неће никада!!!!🇷🇺❤️🇷🇸💪Z
https://youtu.be/5v06QZHJI-k