1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Stellantisa upozorava na besmislicu standarda Euro 7
Šef Stellantisa upozorava na besmislicu standarda Euro 7

Šef Stellantisa upozorava na besmislicu standarda Euro 7

2.38K
12
Podelite sa prijateljima:

Standard Euro 7 se polako priprema da stigne u Evropu. Njegovo stupanje na snagu označiće prekretnicu za automobilsku industriju u Evropi. Proizvođači su već u više navrata upozoravali na posledice koje će dolazak novog standarda imati ako bude onako kako je predloženo.

Karlos Tavareš, izvršni direktor Stellantisa, bio je jedan od onih koji su najviše kritikovali nove propise. I još jednom se fokusirao na probleme koje će izazvati propisi vezani za standard Euro 7. Posebno za građane Evrope.

„Supreme Leader“ četvrtog po veličini proizvođača vozila na svetu upozorava da standard Euro 7 neće doneti ništa pozitivno za kupce novih automobila. Nadovezuje se na upozorenje koje je izneo pre par meseci i u kojem je predvideo da će Euro 7 pomoći kineskim proizvođačima automobila. Tavareš uverava da „to nije korisno“.

U novoj izjavi, Tavareš kaže da su predložene strože granice emisije štetnih gasova kao što su azotni oksidi i ugljen monoksid „beskorisne” i kontraproduktivne. Pogotovo ako se uzme u obzir da je automobilska industrija pokušava (trebalo bi da stavimo navodnike) da ovlada proizvodnjom pristupačnih električnih automobila sa prihvatljivim performansama.

Očekuje se da će novi standardi biti implementirani u leto 2025. godine. Ovaj vremenski okvir za proizvođače automobila nije dovoljno dug za razvoj i homologaciju kompatibilnih pogonskih agregata.

„To je skupo, ne pruža koristi kupcima i ne donosi dobrobiti za životnu sredinu“, rekao je Tavareš na okruglom stolu sa novinarima pre predstavljanja Stellantisovih rezultata za prošlu godinu. „Deo vezan za štetne emisije motora sa unutrašnjim sagorevanjem je nešto što jednostavno nema smisla“, u odnosu na nove standarde koji će biti uspostavljeni.

Kako smo istakli, nije prvi put da Tavareš kritikuje standard Euro 7. Već je jasno stavio do znanja da će to značiti gubljenje vremena i novca za proizvođače automobila. A to će značiti i veliku finansijsku investiciju koja neće biti isplativa na duge staze jer će Evropska Unija 2035. godine zabraniti prodaju novih automobila na benzin i dizel. Tavareš je pohvalio predloge za standard Euro 7 u vezi sa zagađujućim česticama koje stvaraju kočnice i gume.

AutoRepublika

(2382)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

On to kuka zbog nesrećnih kupaca ?
Je li to čovek koji je na čelu one firme koja ja prošle godine ostvarila profit od oko 17 milijardi evra ?

Matija

Pa, ne kuka on zbog proslogodisnje zarade vec zbog straha za narednu! 🙂 Nece imati sta da proda.

moron

😊😊😊

Matija

Tavares mi ide na nerve zbog strategije razvoja italijanskih marki ali je potpuno u pravu sto kritikuje EURO 7 propise! Pokusaj da se smanji emisija gasova zahteva jos jednu veliku investiciju u razvoj gorivnih motora koji ce za desetak godina nestati sa trzista! Absolutna besmislica! Kada se bolje razmisli, EURO 7 pruza veliku sansu gorivnim motorima na vodonik, njihovi izduvni gasovi su mnogo manje optereceni otrovnim komponentama nego kod motora sa fosilnim gorivom. Osim toga, prelazak na vodonik kao gorivo je dugorocna investicija jer ce ovi motori ostati u legalnoj upotrebi i posle 2035 godine. Vodonik kao gorivo ili kao… Pročitaj više »

Dragan

Jel ti znaš da i vodena para spada u zagađivače? Pravi isto efekat staklene bašte kao i co2, otežava apsorpciju kiseonika u plućima…
Drugo, vodonik pri sagorevanju u termičkom motoru proizvodi veću temperaturu i tako pravi povoljnije uslove za stvaranje azotnih oksida nego li sa benzinom ili dizelom.

Milos

I sve to nike stetno koliko ce biti stetno odlaganke otrpada od baterija.Vidimo sa zelenima kako je njemacka prosla.Skocio gas odmah su termoelektrane vratili u pogone.Tako ce biti iz sa benzincima i dizelima.Sad udaraju standarde a kad kinezi udare cene na ono u cemu su najaci a bice najaci u proizvodnji autombola na struju.Posrace se kinezi na evropsku industriju

Matija

Cuo sam tu pricu. Absolutna besmislica! Kako cemo da sprecimo okeane, koji cine 70% Zemljine povrsine, da isparavaju? Osim toga, u vecem delu sveta vladaju suse, voda je dobrodosla! Ziveo vodonik! 🙂

Dragan

Ceo biljni i životinjski svet emituje co2, pa se od njega pravi cirkus. 🫢

Matija

E, ovo si pravo rekao, sad smo na istoj poziciji! 🙂 Biljke i zivotinje uzimaju CO2 i vracaju ga nazad, sto znaci da je njihov uticaj neutralan. Ono sto je na planeti Zemlji najvaznije za zivot jeste zeleni plankton u okeanima – on stvara kiseonik!!! Zagrevanje vode u okeanima moze da dovede do izumiranja ovog planktona.

BB

Ili do njegovog bujanja 😉, kao vid smaoravnoteže zemlje …

Dragan

Za biljke znam da neutrališu co2 i to samo kada su obasjane suncem, a za životinje se nešto ne sećam da pod bilo kojim uslovima ga vraćaju.

Matija

U procesu raspadanja mrtvih biljaka i zivotinja nastaje CO2 koji se vraca u atmosferu.