1. Home
  2. Vesti
  3. Libanska firma planira da oživi SAAB
Libanska firma planira da oživi SAAB
5

Libanska firma planira da oživi SAAB

2.95K
5
Podelite sa prijateljima:

Libanska kompanija EV Electra planira da u proizvodni proces ubaci propalog naslednika SAAB-a. Ova firma je pribavila imovinu švedskog NEVS-a, uključujući i dokumentaciju koja prati razvoj projekta po imenu Emily GT. Elektromobil je konstruisan od strane bivših inženjera SAAB-a, i kao takav je trebalo da bude porodičan automobil s različitim karoserijskim oblicima.

Ideja je da u tehnološkom smislu ovaj sedan ne zaostaje za Porscheom Taycanom. Planirano je da koristi točkove s motorima i bateriju kapaciteta 175 kilovat-sati, što bi bilo dovoljno za najviše hiljadu kilometara autonomije.

Čini se tako da počinje novo poglavlje u istoriji švedskog brenda SAAB-a. Nakon prenosa imovine na NEVS AB (Nacionalna električna vozila Švedske – National Electric Vehicle Sweden) i neuspeha da se lansira električni naslednik SAAB-a, libanski entitet EV Electra se zainteresovao za napušteni projekat Emily GT . Kompaniju je 2017. godine osnovao preduzetnik Džihad Mohamad, koji se obogatio u oblasti telekomunikacija, s preduzećem u Kanadi. On želi da uz pomoć podizvođača razvoj električnog automobila privede kraju i da organizuje montažu u bivšoj fabrici SAAB-a u Trolhatanu.

Limuzina NEVS Emily GT je konstruisana zahvaljujući finansijskoj podršci kineske grupe Evergrande. Tim dizajnera bivšeg SAAB-a je za samo deset meseci konstruisao vozilo, i ne samo to, već je upriličio i šest pokretnih prototipova. Postojala je zamisao da sedan bude pokretan elektirčnim motorima Protean Electric, a koji su integrisani u točkove. Takođe, ožičenje bi radilo na naponu od 800 volti, dok bi najmoćnija modifikacija modela po imenu Emily GT do stotke dobacivala za neke tri sekunde. Samo pola godine je delilo prototip od serijske proizvodnje, ali para nije bilo…

Kakvi su finansijski potencijali kompanije EV Electra, to nije poznato i nema razložnih procena u vezi toga da li su spremni da ovaj san odsanjaju do kraja i kako treba. Razlog za sumnju budi i to što oni još nisu ni počeli s proizvodnjom električnog automobila koji su sami osmislili još 2021. godine, nadenuvši mu pritom ime Quds Rise.

To vozilo pokreće jedan elektromotor sa 160 konjskih snaga koje energiju dobijaju iz trakcione baterije kapaciteta 50 kWh. Glavna prednost ovog vozila je to što je lakše od tone pa mu je i s relativno malo „konja“, navodno dovoljno samo pet sekundi za klasičan sprint. Pride je i domet s jednim punjenjem do 450 kilometara. Kako bilo, najviša brzina kretanja iznosi 165 km/h.

AutoRepublika

(2954)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Model koji je razvila firma ELECTRA zove se Emily GT. Stilski zaista podseca na poslednji Saabov model 9-5 II, koji je ziveo samo dve godine, 2010-2011. To je bila veoma lepa velika limuzina i bilo mi je jako zao sto je bas u tom trenutku GM izrekao Saabu smrtnu presudu. Dole je slika poslednjeg Saaba. Razvoj Emily je poceo 2019 godine, kada je Saab bio u vlasti kineske korporacije Evergrande, koja se bavi imobilijama! Projekat je prekinut kada se Evergrande povukao zbog finansijskih problema. Malo o tehnici koju su ugradili u Emily: – Pogon: 4 motora ugradjena u tockove! Ovo… Pročitaj više »

Yrraf

Mnogo dobro izgleda 9-5 čak i posle 12 godina. Mogli su se doskora naći za 10-12 hiljadana netu, još ih ima. Ja se razmišljao da pazarim ali se bojim održavanja. Burazer ima 9-3 2011. godište, nije imao nekih ogromnih problema a auto je stvarno dobar.

Matija

Jeste lep, verovatno najlepsi Saab svih vremena! Ja sam imao 93 2002 godiste, turbo dizel. Sjajan auto, brz, stabilan, stedljiv!

Bungi

Ako imaš priliku i džep, kupuj, ne čekaj. Saab je nešto neponovljivo.

Laki

Ovaj „garavi“ je kao lutka.👍