1. Home
  2. Vesti
  3. Brexit donosi probleme i za Mini
Brexit donosi probleme i za Mini
0

Brexit donosi probleme i za Mini

198
0
Podelite sa prijateljima:

U slučaju da EU i Velika Britanije ne postignu dogovor o slobodnoj trgovini, britanski brendovi će biti u velikom problemu. 

Tačnije nedaće će nastupiti za sve one koji proizvode automobile na Ostrvu, a planiraju da izvoze u kontinentalni deo Evrope. Ako do dogovora ne dođe, onda će se na takva vozila plaćati carina od 10%, što će značajno uvećati cenu tih automobila naspram drugih rivala koji se proizvode sa druge strane Lamanša.

Ovakav razvoj situacije posebno brine BMW grupaciju zbog Minija, ali i Rolls-Roycea, mada bi potonji brend trebalo daleko lakše da asporbuje eventualne dodatne namete. Mini u fabrici u Oksfordu proizvodi dva automobila svoj Mini Hatch i Clubman. BMW grupa već je istakla da bi carine koštale kompanije „više stotina miliona evra“.

Finansijski direktor BMW grupacije Nikolas Peter, izjavio je da se razmišlja i na temu carina. „Jedina opcija da se to amortizuje jeste podizanje cena automobila“, rekao je Peter.

To bi značilo da će Clubman i Hatch imati višu cenu u Evropi, što će verovatno negativno uticati na njihove prodajne rezultate. No, BMW ima i druge planove za Mini. U narednom periodu britanska marka će plasirati još EV modela, stižu dva baterijska krosovera, kao i performatno izdanje aktuelnog Minija Electric odnosno Coopera SE.

Plavo-beli propeler je najavio da i će se nova generacija Minijevog Countrymana proizvoditi u Lajpcigu, gde će se vršiti proizvodni proces kako konvencionalne, tako i EV vezije.

AutoRepublika 

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments