1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Return to Innocence“
AR pijaca klasika: „Return to Innocence“

AR pijaca klasika: „Return to Innocence“

117
0
Podelite sa prijateljima:

Sećate se ove pesme nemačke muzičke grupe Enigma? Pa iz nekog razloga uvek mi padne na pamet kada ugledam Porsche 911 Speedster, bez obzira o kojoj generaciji je reč. Daleko od toga da su ona moderna izdanja zaista bila prosta i jednostavna kao prethodnici, gde je vozačko umeće dolazilo do izražaja umesto tehnologije, ali nekako sama asocijacija na Speedster uvek bila u vidu čuvenog modela 356 Speedster.

Da, da, glorifikovana Volkswagenova Buba s toliko karaktera i stila. Nemački proizvođač vozila se dosetio da konstruiše i moderni Speedster, više od tri decenije nakon originalnog modela 356, naravno na bazi velikog sportiste po imenu 911.

Nudio se samo 1988. godine i fabriku je napustilo 2.103 primerka. Za našu priču je ipak najbitnija njegova naredna generacija, ona koja je silazila sa proizvodne trake od 1992. do 1994. godine, pošto se baš takav model nalazi na priloženim fotografijama.

Bila je to poslednja godina za generaciju pod kodnom oznakom 964, a biće napravljeno samo 930 jedinica. Ono što je odlikovalo ove modele je podatak da nisu imali klimu, vazdušne jastuke i prozore na dugme, ali sumnjamo da je to nekome bilo bitno.

Najpopularnije tržište za Speedster su bile Sjedinjene Američke Države gde je završila oko polovine prodatih primeraka, i to po ceni od 74.073 dolara (oko 149.530 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Speedster ove generacije se nije nudio sa turbobenzincem, pa samim tim nije postojala konfiguracija sa proširenim krilima. Zapravo je napravljeno dvadeset takvih jedinica, ali ne za slobodnu prodaju već samo za čelnike nemačkog giganta. To znači da je svaki Speedster pokretao 3,6-litarski „atmosferac“ sa šest cilindara koji se mogao pohvaliti sa 250 konjskih snaga i maksimalnih 310 Nm obrtnog momenta, dok je menjač bio petostepeni manuelni.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 5,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 258 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 1994. godine i trenutno se nalazi u gradu La Hola unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je 57.600 kilometara od čega prodavac kaže da je je tokom poslednje tri godine vozio svega hiljadu kilometara.

Automobil je u originalnom stanju s izuzetkom potrošnih delova, a to se pre svega odnosi na platneni krov i prekrivač razvijen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Takođe poseduje i poželjne crvene felne koje su bile deo fabričke ponude. Spomenućemo i podatak da je do sada dosta puta menjao vlasnike, pa je prethodno bio registrovan i u Mizuriju, Kansasu, Pensilveniji i Džordžiji.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od tri ponude iznosi 113 hiljada američkih dolara. Porsche će kasnije da napravi još dva primerka tokom 1995. godine (kodna oznaka 993), od čega je jedan pripao Ferdinandu Aleksandru Poršeu, a drugi glumcu i poznatom kolekcionaru Džeriju Sajnfeldu.

Na naredni serijski model smo morali da čekamo čak petnaest godina… Ali, to je već priča za neki drugi put.

Zoran Tomasović

 

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments