1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Fordov prototip automobil
Prodaje se Fordov prototip automobil

Prodaje se Fordov prototip automobil

446
0
Podelite sa prijateljima:

Karijera koceptnog ili prototip automobila uglavnom traje izuzetno kratko. Većina njih bude razvijena za testiranje novog stila i tehnologije, a nakon što debituje pred očima javnosti, sudbina bude „zapečećena“ u nekoj presi ili ti primerci, u najboljem slučaju budu predmet donacije nekoj instituciji.

Jedan s(p)retnik će sada dobiti priliku da postane vlasnik retkog Fordovog prototip modela iz 1990. godine koji se pojavio u prodaji na sajtu Bring a Trailer. Reč je o modelu Via, a za njegov razvoj se postarala čuvena italijanska kuća Ghia tokom 1989. godine. Via je debitovao na Salonu automobila u Čikagu godinu dana kasnije i u velikoj meri je inspirisao stil naredne generacije modela Probe.

Za dizajn ovog automobila se postarao Jan Kalum, koji će kasnije da se proslavi kao glavni stilista u Jaguaru i u Aston Martinu. Dok su neki konceptni automobili kompletno funkcionalni, Via sigurno nije jedan od njih.

Naime, ovaj primerak ne poseduje mehaniku, a čak ni volan nije povezan sa točkovima tako da nema nikakvu drugu svrhu osim da demonstrira stil. Ford je originalno reklamirao ovaj primerak s turbo agregatom u konfiguraciji sa osam cilindara, ali to je sve bila samo predstava za javnost.

Nepoznato je da li u ovaj automobil uopšte može biti ubačen ijedan motor i da li će on ikada imati neku drugu svrhu osim da se pojavljuje na izložbama.

Iako po slikama možemo zaključiti da je reč o limuzini, zanimljivo je da se otvaraju samo prednja i zadnja vrata s vozačeve strane (ona sa suvozačeve strane nisu iste sreće). Školjka je izgrađena od stakloplastike.

Ford je zadržao primerak prototip modela Via do 2002. godine, a onda je preprodao nekoliko konceptnih primeraka privatnim kupcima. Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najviša ponuda iznosi svega 1.700 američkih dolara.

AutoRepublika

(446)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments