1. Home
  2. Vesti
  3. Ram već rasprodao prve zalihe modela 1500 REV
Ram već rasprodao prve zalihe modela 1500 REV
2

Ram već rasprodao prve zalihe modela 1500 REV

228
2
Podelite sa prijateljima:

Stellantisova divizija komercijalnih vozila za američko tržište Ram je značajno okasnila u kategoriji električnih pikap kamioneta. Dok su Ford F-150 Lightning, GMC Hummer i Rivian R1T uveliko na tržištu, a Chevrolet Silverado EV, GMC Sierra EV i Tesla Cybertruck trebaju da krenu sa prodajom u bliskoj budućnosti, Ram je dugi niz godina ignorisao kategorija i fokusirao se na profitabilnije benzince.

Pravih poduhvata zapravo nije ni postojalo sve dok Fiat-Chrysler nije postao deo Stellantisa, ali od tada firma radi punom parom.

Koncept pod imenom 1500 REV (skraćenica za Revolution) je debitovao pre svega mesec dana, da bi onda usledio i serijski model. Ram je krenuo da prima narudžbe tako što bi od potencijalnih kupaca tražio uplatu od samo 100 dolara, a čelnici nam sada kažu da je prva zaliha već rasprodata. Nije nam poznato o koliko vozila je reč, a neki mediji smatraju da se radi od deset hiljada jedinica.

Ako pri tom znamo da Ram ima 2.467 izložbeno-prodajnih salona „preko bare“, i ako je svaki od njih naručio tri ili četiri primerka, verovatno je celokupna zaliha otišla na njih. S druge strane, ovo je samo pretpostavka pošto je recimo rivalski Ford primio 48 hiljada narudžbi za svoj model F-150 Lightning samo jedan sat nakon što je otvorio knjige za narudžbe i tvrdio da je većina njih otpala na privatne kupce, to jest fizička lica.

Zanimljivo je da se toliko kupaca odlučilo za REV iako o njemu ne znamo baš ništa u vreme pisanja ove priče. To se pre svega odnosi na tehničke detalje i oni će biti objavljeni tek naredne godine pre nego što prvi primerci budu isporučeni kupcima 2025. godine. Ono o čemu se najviše priča jeste nešto što se zove REx (Range Extender ili „ojačivač dometa“), a oznaka je predstavljena kroz pomodnu reč za dodavanje još jednog motora čiji bi posao bio da puni baterije.

Na taj način, tokom velikih napora ili duže vožnje, mali benzinski agregat bi punio baterije i omogućio maksimalnu autonomiju od oko 800 kilometara. Naravno, ovakav princip je dosta efikasniji, pa ako vozilo već mora da ima benzinski motor, onda se više isplati da puni baterije nego da pokreće kamionet težak 2,5 tone. Iako Ram smatra da će doneti veliku revoluciju među komercijalnim vozilima takvim potezom, ideja zapravo nije nova i mnoge firme je već uveliko planiraju i režiraju.


Ne sumnjamo da će se kompanija tokom narednih meseci hvaliti koliko narudžbi je dobila, ali u realnosti, u velikoj meri zaostaje za rivalima. Možemo samo da se nadamo da je REV zaista revolucionaran jer u protivnom Ford, GMC i Rivian će nastaviti da grade prednost.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ono o čemu se najviše priča jeste nešto što se zove REx (Range Extender ili „ojačivač dometa“), a oznaka je predstavljena kroz pomodnu reč za dodavanje još jednog motora čiji bi posao bio da puni baterije.“

Ništa bez SUS-a

BB

Ništa bez kombinacije 😜
Bar on ima gdje staviti agregat 😉
U principu mislim da je najbolje ići ma nekih 150 km dometa na baterije a za dalji put ubaciš agregat – napraviti mu mjesto i sistem da se može lako skidati i stavljati… Na taj način bi vozila mogla biti lakša, jeftinija, većeg dometa, manje potrošnje struje (vukljaš manje baterija), ekološkija (manje litijuma treba da se iskopa). Možda je ova klasa auta i najpogodnija, ne prelaze veliku dnevnu kilometražu, lako ubaciti agregat, itd ..