1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Teško će ići prodaja novih automobila bez distributera i novinara
Istraživanje: Teško će ići prodaja novih automobila bez distributera i novinara
3

Istraživanje: Teško će ići prodaja novih automobila bez distributera i novinara

338
3
Podelite sa prijateljima:

Način kupovine novih automobila se menja. Brendovi se odlučuju za dva veoma različita formata, format agencija i pretplate. Prvi je Stellantis već lansirao u Evropi, dajući veću važnost samom brendu nego zastupnicima, koji jedva da ostaju samo kao posrednici za isporuku i zvaničnu uslugu popravke i održavanja.

Pretplata neće dozvoliti doživotno posedovanje novopribavljenih automobila, već će to biti samo na određeno vreme, u kojem kupac praktično mora da se pobrine za dopunu goriva – ili dopunu, u slučaju električnih automobila, dok poreze, osiguranje i redovno održavanje plaća brend. Kupac može čak da raskine ugovor u bilo kom trenutku i pređe na drugi model, ali to nije nešto što osvaja kupce, barem tako kažu rezultati studije sprovedene u Nemačkoj.

Izveden od strane DAT-a (Deutsche Automobil Treuhand) tokom prošle 2022. godine, naglašava da Nemci nisu mnogo zainteresovani za ove nove formate kupovine. Njih 4.500 ispitanika je jasno stavilo do znanja da preferiraju tradicionalnu metodu i da nove formule koje predlažu brendovi nisu ubedljive. Posebno je upadljivo da 91 odsto od ukupnog broja smatra da im posedovanje sopstvenog automobila garantuje nezavisnost i slobodu.

Iako je prošla 2022. godina završena sa velikim pogodnostima za brendove, postoji važna realnost: zastupnici su bili ti koji su morali da imaju posla sa kupcima zbog dugih rokova isporuke uzrokovanih uskim grlima proizvodnje zbog manjka mikročipova. Stopa prodaje je na kraju godine mogla da bude veća, ali su mnogi kupci odustali od kupovine. Ipak, postoji važna činjenica koju treba istaći, a to je da se velika većina kupovina dogodila kod zastupnika.

Mišljenja nemačkih kupaca pokazuju apsolutno poverenje u njih. Čak 90 odsto potvrdilo je da im je „sa srcem i strašću savetovano“, upravo o vrednostima koje ne nude ni agencije ni pretplata, uprkos tome što veliki deo priznaje da se prethodno informiše o preferiranim modelima kroz testove i mišljenja stručnjaka, a i od prijatelja i porodice. Ali trgovci na malo, tradicionalni prodavci, nastavljaju da zarađuju više.

AutoRepublika

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ni garderobu i obuću ne kupim, a da je prethodno ne probam i opipam.

BB

Došlo je vrijeme da novi automobil ne možeš ni da opipaš ni da provozaš, kupuješ mačka u džaku, za razliku od polovnog kog možeš da probaš… Iako se mačak u džaku više smatra polovan, al’ eto ja ga povezah sada sa novim 😜

s mile

drugačije je sa tehnikom, ja sam većinu tehničkih stvari kupio on line, jednostavno prodavnice, naročito kod nas na jugu, imaju jače cene, čak i npr Gigatron, ima jače cene od nekih drugih prodavnica.

naravno, da treba da se sedne u auto, proba, provoza, ali kada se odlučim za neki auto testiranjem, nebi mi bio problem da isštikliram opcije, i poručim auto…