1. Home
  2. Vesti
  3. Neočekivani sportski automobil Toyote i Suzukija nišani Mazdu MX-5
Neočekivani sportski automobil Toyote i Suzukija nišani Mazdu MX-5
5

Neočekivani sportski automobil Toyote i Suzukija nišani Mazdu MX-5

257
5
Podelite sa prijateljima:

Pre više od godinu dana, Toyota je predstavila ambiciozan strateški plan koji uključuje lansiranje 30 novih električnih vozila, uglavnom predviđenih za realizaciju uoči 2030. godine. Veoma važan deo ovih novih modela je predviđen kroz konceptualne modele. Jedan od njih posebno je privukao pažnju javnosti – koncept Toyota Sports EV.

Špekulacije nisu čekale. U to vreme se raspravljalo o mogućnosti da takav konceptni automobil nudi pregled naslednika Toyote MR2, koja će se predvidljivo vratiti u život kao električni automobil. Projekat koji vodi Gazoo Racing demonstriraće mogućnosti Toyotinog sportskog odeljenja u oblasti električne mobilnosti.

Vreme je prošlo i nije bilo vesti o hipotetičkoj serijskoj verziji koncepta Toyota Sports EV. Međutim, neke informacije iz dalekog Japana pokazuju da Toyota radi na novom sportskom automobilu. Sada se mnogo razlikuje od onoga što je do sada rečeno. Ovaj projekat će ugledati svetlo zahvaljujući strateškom savezu tri japanske marke.

Toyota i Suzuki, zajedno sa Daihatsuom, razvijaju novi sportski automobil. Ovi rani izveštaji stavljaju Mazdu MX-5 na nišan, koja je protivnik kojeg treba pobediti. Novi model koji je rezultat saradnje Toyote, Suzukija i Daihatsua biće pristupačan sportski automobil.

Biće opremljen jednolitarskim turbo motorom sa tri cilindra na benzin. Razvijaće snagu od 120 konjskih snaga i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor će imati centralnu poziciju. Štaviše, očekuje se da će biti elektrifikovan blagom hibridnom tehnologijom (MHEV) kako bi potrošnja goriva bila niska.

Biće to lagani sportski automobil. Težina će biti oko 1.000 kilograma. Sada se očekuje da će biti veći od pomenutih MR2 i MX-5. Biće dugačak oko 4,2 metra. Suzuki je zadužen za razvoj mehaničkog dela, dok će vešanje i ostale komponente raditi Toyota. Takođe se spekuliše o dizajnu na koji je uticao Daihatsu Copen.

Očekuje se da će u Japanu imati početnu cenu od oko 18.000 evra.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sacuvaj Boze! Kada sam video gornju sliku prva osocijacija mi je bila da je neko uvrnuo mokru krpu da bi je iscedio! Mali sportski auto duzine 4,2 metra, tezak oko jedne tone mogao bi da pruzi zavidne performanse – ali ne sa motorcicem od 120 KS! Dizajn modela Daihatsu Copen sa ovim ovde nema bas nikakve veze! Vidi sliku: Ako je neko hteo da tera kontru Mazdi MX5 onda je trebalo da napravi auto slicnih dimenzija ali sa mnogo vise mesta da bi sa njim moglo da se putuje na godisnji odmor a ne samo da se setka po gradu.… Pročitaj više »

BB

I? Koliko će kupaca oteti Mazdi? Možda čitavih 100?
U ovoj klasi su mogli da mu dometnu upotrebne vrijednosti, malo više prostora (po Matiji) pa da malo prošire taj segment da ga kupi neko ko bi mogao češće da koristi vozilo… Ovako imitirajući hyper car, mi liči na onaj koneski Chery koji je bionu dizajnu C klase 😜

Matija

Ovaj nece doterati dalje od prototipa.
Za Mazdu MX5 – valjalo bi da ima malo vise prostora na vozackom mestu i to u svim pravcima – da BB moze da sedne i da mu glava ne viri preko prednjeg stakla! 🙂

BB

Automobili bi trebali da se prilogođavaju vozačima a ne obrnuto 😉

Matija

Sve zavisi od toga koliko se sef razvoja razume u dzajn.