1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Harley Davidson iz 1908. godine je najskuplji motocikl ikada prodat na aukciji
Harley Davidson iz 1908. godine je najskuplji motocikl ikada prodat na aukciji

Harley Davidson iz 1908. godine je najskuplji motocikl ikada prodat na aukciji

2.93K
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko pet godina kada je Vincent Black Lightning iz 1951. godine promenio vlasnika za sumu od 929 hiljada dolara i na taj način se približio magičnoj brojci od milion „zelembaća“. Još uvek niti jedan motocikl nije prešao takvu cifru, ali iz godine u godinu, mnogi od njih polako prilaze i sada smo dobili novi najskuplji model na dva točka ikada prodat na aukciji.

Kolege sa sajta „The Milwaukee Journal Sentinel“ kažu da je to model Harley Davidson iz 1908. godine, proteklog meseca prodat za čak 935 hiljada američkih dolara preko aukcije u organizaciji kuće Mecum.

Motorcikl inače ima nadomak „Strap Tank“ i odnosi se na podatak da je rezervoar „pričvršćen“ metalnim kaišom. Ovo nije prvi put da takav model menja vlasništvo za mnogo novca, pošto je Strap Tank u originalnom stanju, ali iz 1907. godine takođe prodat za povisoku sumu od 715 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Zanimljivo je da ova informacija nije postala javna sve do sada, iako se aukcija odigrala pre više od mesec dana. Čak i aukcijska kuća Mecum nije objavila prodajnu cenu, a „The Milwaukee Journal Sentinel“ su lokalne novine iz istoimenog grada gde je inače sedište Harley Davidsona, pa kažu da im je ovu informaciju prosledio „blizak izvor“.

I zašto onda toliko visoka cena? Pa pre svega, Strap Tank je izuzetno redak. Harley Davidson je te 1908. godine poslovao s tradicijom od svega pet godina, i još uvek je bio „sitna riba“ u moru rivala. Prodao je samo 450 jedinica u navedenoj godini, a veruje se da je do današnjeg dana preživelo samo dvanaest proizvoda ovog modela.

Primerak sa priloženih fotografija poseduje najveći broj originalnih delova dok su preostali modeli obično „Frankenštajni“ sa kombinacijom delova sa raznih motocikala i često modernim kopijama. Doduše, daleko od toga da i ovaj ima sve originalne delove, ali poseduje ono što svaki kupac želi. To je informacija da se brojevi šasije i agregata poklapaju s onima koji su bili aktuelni kada je napustio fabriku.

Kupac je dobio i dosta originalnih delova kao što su rezervoar, felne, karburator, sedište i izduvne cevi. Inače ga pokreće motor radne zapremine 494 kubika i četiri konjske snage koji je dovoljan da se oslobodi maksimalna brzina kretanja od 56 km/h.


Rana istorija ovog primerka nije poznata, a prva dokumentacija pokazuje da ga je pronašao čovek po imenu Dejvid Jahlajn 1941. godine kao zapušteni motocikl u štali na farmi. Iako je Strap Tank bio u originalnom stanju, vlasnik ga je često vozio i samim tim menjao pokvarene delove, što je ujedno objašnjenje zašto nije kompletno originalan.  Motocikl će provesti narednih 66 godina u „rodnoj“ američkoj saveznoj državi Viskonsin, a restauriran je početkom ovog veka.

Približavamo se vremenu kada će neki motocikl zaista promeniti vlasništvo za sumu od preko milion dolara, a šanse su velike da će to takođe biti Harley Davidson…

AutoRepublika

(2930)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments