1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Poslednji američki tradicionalni original
AR pijaca klasika: Poslednji američki tradicionalni original

AR pijaca klasika: Poslednji američki tradicionalni original

1.75K
18
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo onu tvrdnju o američkim automobilima da su „glomazni, neefikasni, sa malo snage za svoju zapreminu i veliki potrošači goriva“. Nekada davno su američke ulice zaista bile pune takvih četvorotočkaša i to ne samo iz razloga što su ih kupci želeli, već i da bi se zadovoljilil zakoni na račun bezbednosti i izduvnih gasova, ali su većina izumrli do ranih osamdesetih godina.

General Motors je u potpunosti smanjio dimenzije svojih modela 1977. godine, Ford godinu dana kasnije, a nedugo posle toga i Chrysler. Ali je i dalje postojao određeni broj tradicionalnih vozila za sve one nostalgičare. Jedan od njih je bio Lincoln Town Car i nova generacija je debitovala 1990. godine.

Najavljivan je manji automobil sa modernijim pogonom na prednje točkove, a na kraju je Town Car ostao velika originalna američka limuzina sa dužinom od 5,6 metara. I prodavao se fantastično, pošto je te 1990. godine pronašao čak 147.160 kupaca, što je bila najbolja prodajna godina za jedan model Lincolna u istoriji.

Radi poređenja, celokupna paleta Mercedesa je te godine privukla „samo“ 78.375 mušterija, BMW-a 63.646, a Lexusa 42.806. Neko će reći „ma taj Lincoln je sigurno bio puno jeftiniji“, ali sa cenom od 30.721 američkih dolara (oko 68.788 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) svakako nije bio pristupačan, niti pozicioniran kao podesan za šire narodne mase.

Town Car je prve godine pokretao zastareli 5,0-litarski benzinac, ali je zamenjen sa efikasnijim 4,6-litarskim motorom za 1991. godinu. Reč je o veoma poznatom agregatu iz Fordove familije „Modular“, a mogao se pohvaliti s 210 konjskih snaga i maksimalnih 375 Nm obrtnog momenta.

Ovaj motor će se vremenom ugrađivati u mnogobrojne modele, od čega je najpoznatija implementacija ona u legendarnom Mustangu. Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko četvrotostepenog automatskog menjača. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 9,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 206 km/h.

Ono što Town Car nije imao u performansama je nadoknađivao po pitanju udobnosti, komoditeta gde je značajnu ulogu igrala i tišina u kabini što je prijalo tokom vožnji na dužim relacijama. Jedan moj drugar koji ga je posedao i koji je živeo na američkom zapadu je imao običaj da kaže „ako vidiš kojota ili jelena na putu – i ne trudi se da ga zaobiđeš, bolje ćeš proći ako se direktno sudariš sa njim“.

Primerak iz današnje priče je iz 1997. godine i trenutno se nalazi u gradu Munaši unutar američke savezne države Nju Džerzi. Prešao je tek 54.400 kilometara i kao što možete da vidite na priloženim fotografijama – u besprekornom je stanju.

Ovo je takođe jedan od bogatije opremljenih modela pošto stiže u paketu opreme Signature Series i poseduje sve ono što se može poželeti od jedne luksuzne limuzine. O samom vozilu nema mnogo informacija osim da je originalno prodat u saveznoj državi Amerike zvanoj Zapadna Virdžinija, naravno pre nego što je završio u Nju Džerziju.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od osam ponuda iznosi 10.250 dolara. Proizvođač će nastaviti sa proizvodnjom Town Cara sve do 2011. godine, ali sedan u kasnijim iteracijama nikada više neće steći onaj kultni status kao što ga je zavredila generacija s priloženih fotografija.

Zoran Tomasović

(1753)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

Izgleda fantastično!
Što se meni sviđaju te monohromatske digitalne table.

Matija

Jenki, upravo si dokazao da se americki original u Americi dobro prodaje! Ameri bi trebalo da se drze ove strategije a ne da lutaju pokusavajuci da prate Japance i Evropljane. 🙂

Yankee

Dobro se prodavao* … pre 30 godina … 😉

Matija

Pre 30 godina – to je bilo njegovo vreme vreme. Ameri bi napravili super potez kada bi se vratili svojim originalima, naravno, u modernom obliku! Linkoln Kontinental u modernoj verziji bio bi hit!

Yankee

Drugacija vremena su danas. Eto Cadillac je u zadnjih 10-ak godina imao 3 fantasticne limuzine CT4, CT5 i CT6 pa ih opet niko nije kupovao. Lincoln Continental je takodje postojao u modernom izdanju pa ga skoro niko nije kupovao sa izuzetkom nekoliko veoma starih nostalgicara.

Evo ga moderni Continental, pravio se do pre par godina, imao je sve karakteristike kao i Town Car iz ove price i opet ga niko nije kupovao.

comment image

Matija

Izvini na izrazu, prva pomisao mi je bila „Mercedes!“ a zatim „Bentli!“ Dobro poznajem Kadilakove modele koje si naveo. Zeleo sam da ih upoznam ali se ispostavilo da u celoj Nemackoj ima samo desetak prodavaca, ni jedan u Stutgartu i okolini! Moje misljenje je: suvise su evropski a premalo americki. Svojevremeno sam rekao da je Krajsler 300C imao u Nemackoj fantastican uspeh, bilo ih je na svakom cosku! Znaci da ovdasnji narod nema odbojnost prema americkim automobilima, na protiv, trazi da oni budu sto „amerikanskiji“! Trazi se original. Sve na svetu bih dao kada bih mogao da ovdasnjim ulicama lagano… Pročitaj više »

Yankee

Vidis meni je Chrysler 300 bio veca asocijacija na Bentley nego sto je to ovaj Lincoln. Barem ovde u Americi Chrysler 300 ima nadimak „Bentley/Rolls Royce siromasnih ljudi“.

Matija

Prvi put cujem to. Ovde ga niko zivi nije poredio sa Bentlijem i Rolsom! Meni licno to nije padalo na pamet. A ni ne lice.

BB

Ako postoji B stub, ovaj način vrata je izuzetno glup, već vidim kkao se putnicci guzicama sudaraju kad žele da uđu ili izađu…

Renault Terminator

Bome ako je putnica,ja joj ne bi bulju okrenuo,ja bi se drugačije onda okrenuo.A ona kako god da se okrene,rupe su i sa jadne i sa druge strane,neđe ću da pogodim hebem mu miša😁..
Malo šale,da se neka dama ne naljuti ako pročita ovo😉.

Matija

C, c, c, c! Gde su ti dzentlmenski maniri?! Prvo pomognes dami da se smesti u auto, zatvoris njena vrata a zatim ti udjes!

Renault Terminator

Kod ulaza treba biti džentlmen,podržavam…a šta ćemo kod izlaza!?One obično ko muve bez glave odmah se hvataju kvake i lete napolje i krk eto unfall-a sa njenom zadnjicom ili sa big boobies od van Clompa (ako si gledao Alo Alo😁) i šta ćemo sad?Ali slažem se,kod ulaza,bio spreda ili odzada,treba pokazati džentlmenske manire😁.

Yankee

To je bilo specijalno izdanje u cast Continentala iz 1930-ih godina sa kontras vratima.

Vecina su imali „normalna“ zadnja vrata.

comment image

Laki

Top limuzina.

Matija

Lep auto! Ipak deluje mi evropski. Kadilak je dobio lik Audija A8. Dole je Kadilak CT6, 2020.

comment image

Osnovna karakteristika americkog dizajna je masivan C nosac.

Matija

Svasta! 🙂 Prednja i zadnja guzica su okrenute uvek unazad! U auto se ne ulazi prvo glavom vec nogom, zatim telom i glavom na kraju. Ovako okrenuta zadnja vrata ne smetaju putniku koji ulazi pozadi i ovo smatram najkomfornijom varijantom.

BB

Ma ne govorim ja na samom ulazu, već na prilazu. Ako dvoje putnika otvore vrata istovremeno, treba da uđu u prostor koji ograđuju vrata sa strane. I tu ima i te kako uticaja pod kojim uglom se vrata otvaraju. Imam kolrgu koji je invalid, on ne bi mogao kolicima skoro nikako prići u taj prostor da se dovede u poziciju da se ubaci u auzo.

Neko iz mase

Meni lično je gen 3 mnogo lepši. Od 2003 sa mehaničkim unapredjenjima mnogo bolje se vozi. Moj tast je imao limo servis, većina kola su bili Lincolni.