1. Home
  2. Vesti
  3. Amblem Quadrifoglio napunio stotinu leta, Auto Delta šezdeset
Amblem Quadrifoglio napunio stotinu leta, Auto Delta šezdeset
2

Amblem Quadrifoglio napunio stotinu leta, Auto Delta šezdeset

298
2
Podelite sa prijateljima:

Italijanska marka Alfa Romeo slavi stogodišnjicu od promocije grba koji poznaje svaki ljubitelj automobila. U pitanju je čuvena detelina s četiri lista, odnosno Quadrifoglio. Odmah ćemo da preporučimo da pročitate i jednu Zanimljivost dana koju smo objavili u prošlosti, a tiče se baš ove teme i pojašnjava kako je nastao slavni logotip.

To nije jedini jubilej koji se slavi u ovoj diviziji Stellantisa, trkačka divizija Alfe, ekipa okupljena pod okrirljem imena Auto Delta puni šezdeset godina. Otuda i ovakva naslovna slika.

Quadrifoglio predstavlja italijansku reč za detelinu s četiri lista, a iako smo temu vezanu za kreaciju i početke ovog simbola obradili u predloženoj zanimljivosti, reći ćemo samo da je znamenje prvi put stavljeno na jednu Alfu 1923. godine, što je i početak vezivanja Alfe Romeo za Quadrifoglio. Zato i ne čudi što uprava latinske marke proslavljava taj rođendan ove godine.

Znak Quadrifoglio je u kasnijem dobu stavljan na prva dva Svetska šampionata Fromule 1, a koja su održana tokom 1951. i 1952. godine. Kasnije je kompanija tokom naredne, sedme decenije dvadesetog veka, krenula da koristi ovu sličicu za označavanja sportskih, ali drumu namenjenih putničkih automobila.

Još u naslovu pomenusmo odrednicu Auto Delta. Jasno je da nema tu zvučnost imena kao Quadrifoglio, ali je važno reći da je ta firma osmislila tjunirane modele Alfe, a posle je postala i zvanična trkačka divizija Alfe Romeo. U plodove rada stručnjaka iz te firme spada i model iz 1965. godine, Giulia Sprint GTA kao i prototipovi namenjeni trkama, recimo onom na stazi gde se vozi 24 sata Lemana.

Kompanija će uvesti osvežene ambleme za slavljenike i toao deo aktivnosti vezanih za proslavu jubilija. Dakle, oba logotipa, onaj Quadrifoglio a i Auto Delta će prikazivati godine uspostavljanja konkretnog imena.

Niz aktivnosti vezanih za slavlje uključuje skup u muzeju Alfa Romeo izgrađenom u Arezeu, Milano, na dan 5. mart gde će se slaviti jubilej Auto Delte. Potom će 25. juna biti upriličen Dan Quadrifoglio gde ćemo videti i paradu. Šta će još kompanija uraditi u čast dva pomenuta rođendana, ostaje tek da se vidi.

Poslednje u nizu vozila koja su na blatobranu nosila nalepnicu Quadrifoglio jeste Giulia SWB a koja je upriličena u saradnji s kućom Zagato. Vozilo je unikatno i ne treba ga očekivati na drumu. Bazični model je bila Giulia Quadrifoglio ali sa skraćenim međuosovinskim rastojanjem i prerađenim enterijerom. Stil tog vozila meša elemnte ranije lansiranih modela Alfa SZ i Giulia TZ i promoviše formu oštro stilizovanog kupea.

Pod haubom se nalazi biturbobenzinac radne zapremine 2,9 litara. U pitanju je motor V6 sa 533 konjskih snaga i maksimalnih 600 njutn metara obrtnog momenta.

AutoRepublika

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Ne sviđa mi se naslovna fotografija.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matori
s mile

more, ovaj zelembać je odličan, osim prevelike maske hladnjaka, ili šta je več ono ispod farova