1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Lexus je najpouzdaniji u Americi, evropski premijum oko ili ispod proseka
Istraživanje: Lexus je najpouzdaniji u Americi, evropski premijum oko ili ispod proseka

Istraživanje: Lexus je najpouzdaniji u Americi, evropski premijum oko ili ispod proseka

2.60K
4
Podelite sa prijateljima:

Američki institut pod imenom JD Power je već duži niz godina verovatno najznačajniji po pitanju zadovoljstva kupaca sa svojim automobilima. Dok neki konkurenti, a tu pre svega mislimo na Consumer Reports uglavnom testiraju vozila, i onda donese svoje subjektivno mišljenje, JD Power se obraća ličnim vlasnicima i od njih traži da kažu svoje iskustvo. Najpopularnija kategorija ovog izvora je ona sa „dugogodišnjim“ iskustvom, a to se odnosi na četvorotočkaše napravljene pre tri godine.

JD Power je nedavno kontaktirao preko 30 hiljada vlasnika automobila proizvedenih 2020. godine i od njih dobio priložene odgovore. I ovaj put imamo smenu na vrhu, a tu se opet našao Lexus.

Japanski gigant je izgubio svoje lidersko mesto od Genesisa tokom poslednje dve godine, najviše zato što je brend iz Južne Koreje bio jako nov na tržištu i imao samo malu zalihu prodatih vozila, ali kako je proizvodnja porasla, tako je i broj problema skočio. Daleko od toga da modeli iz ove azijske države imaju razloga za nezadovoljstvo, pošto je Genesis drugi, Kia treća, a Hyundai osmi. Niko drugi nije imao toliko brendova u vrhu, mada je statistički Toyota nešto uspešnija. Naime, pored liderskog mesta za Lexus, Toyota je takođe završila na odličnoj sedmoj poziciji. Sve četiri divizije General Motorsa su se takođe našle iznad proseka.

Vlasnici prvoplasiranog Lexusa su prijavili 133 problema na 100 vozila. Neko će reći „pa to znači da je svaki od njih u proseku imao 1,3 problem tokom te tri godine“ i bićete u pravu, ali treba napomenuti da je definicija „problema“ jako široka. Na primer, od vlasnika je traženo da analizira svog ljubimca kroz čak devet različitih kategorija, kao što su završna izrada, vozački doživljaj, oprema, električna pomagala, elektronika, sedišta, klima uređaj, završna izrada enterijera i mehanika.

To može da znači da je poslednjeplasirani Land Rover možda mehanički besprekoran, ali da se vlasnici žale na elektroniku. Štaviše, JD Power kaže da se malo ko žali na mehaniku već da su prijavljeni problemi uglavnom na račun toga kako mobilni telefon „komunicira“ sa automobilom.


Dok su brojke za 2023. nešto bolje od onih od prethodne godine, industrija je zapravo napravila veliki pad tokom poslednje dve godine. Ovogodišnji prosek je 186 problema na 100 vozila, dok je onaj iz 2021. godine bio tek na koti od tek 121. problema. I tada je Lexus završio kao prvoplasirani sa 86 poena na 100 vozila dok je ove godine ta brojka više nego udvostručena.

Objašnjenje je jasno, pa tako više nije dovoljno napraviti samo dobar automobil već vlasnici očekuju da će biti „napucan“ neproverenom tehnologijom koja će se kvariti. U suštini, Toyotin motor i menjač i dalje mogu da traju dugo, ali kupcu to nije toliko bitno kao neke druge karakteristike.

Pogledajte priloženu listu da vidite gde je vaš ljubimac završio. Naravno, u pitanju je samo jedno istraživanje, odnosno samo jedna kuća prepoznata po tome da ne može da napravi analizu u kojoj korejska vozila ne bi dominirala.

AutoRepublika

(2599)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neko is mase

Obzirom da ne postoji isplativ objektivan naicn da se ovo zaista istrazi, rezultat je dobijen metodom rekla-kazala. Iako JD Power ima dobro razradjenju semu prikupljanja informacija to ne menja cinjenicau da je izvor informacija subjektivan, tako je i rezultat isti takav.

Svi izvestaji ovog tipa moraju se konzumirati sa dobrom dozom skepticizma.

s mile

redosled, više manje, klasika, japanci pa svi ostali..

Ali sve skuplja vozila, sa sve više problema / troškova održavanja…. to je važno u ovoj priči

moron

Pa, imaš i 4 „Japanca“ ispod „proseka“ ( „proseka“ koji anketiranjem kreira JD Power ).
Metod im je smešan.
A i uzorak „anketiranih“ ( DEO vlasnika kola koja su stara 3 godine ).

BB

Ali najveći problem je cijena redovnog održavanja gdje svašta izmisle da se mijenja, a ti dijelovi ne utiču na pouzdanost…