1. Home
  2. Vesti
  3. Kia Rio pred povlačenjem s evropskog tržišta
Kia Rio pred povlačenjem s evropskog tržišta
7

Kia Rio pred povlačenjem s evropskog tržišta

863
7
Podelite sa prijateljima:

Na sajtu najstarijeg svetskog medija koji se bavi temom automobilizma, odnosno na Autocaru pročitasmo da će korejski mališan u narodu (relativno) poznat kao Kia Rio biti povučen iz prodaje na tlu Starog kontinenta, na koji način će se dodatno suziti ponuda u sušećem B segmentu.

Da je klasa superminija u ozbiljnoj depresiji svedoči i podatak o gašenju nekih legendarnih imena. Među njima se ističe Ford Fiesta, dok najave govore o tome da ista priča sledi i za Volkswagen Polo. Krivac za to je emisioni standard Euro 7 koji je nametnuo preteško breme proizvodnih troškova na kategoriju vozila čija maloprodajna cena nije tako visoka da bi mogla da apsorbuje te efekte.

Ostrvska publikacija sugeriše da će azijski mališan napustiti evropsko tržište u kasnijem delu godine, a da će njegovo mesto pokušati da popuni Kia Stonic. Umirući model je još uvek moguće kupiti u određenim evropskim zemljama, ali bez izvoljevanja, odnosno, izbor je sveden na primerke s lagera.

Korejski proizvođač je tokom prošle godine uspeo da proda samo 32.506 Rija u Evropi, odnosno za 9% manje no lani. Ljubav kupaca prema krosoverima je takođe doprinela tome da Kia odluči da se odrekne modela Rio. Međutim, novinarima Autocara su iz ove kompanije kazali i da “bez obzira na priču o Riju, Kia ostaje u potpunosti posvećena segmentima A i B“. Momenat je da se prisetimo da Kia u Evropi nudi i Picanto, koji je još manji od Rija.

Za Rio bismo još mogli da navedemo da se i dalje nudi u Americi, pri čemu je limuzinska modifikacija s cenom od 16.750 dolara pristupačnija, zato što heč Rio startuje od tačke 17.690 zelembaća. Iznad Rija je pozicioniran model Forte i on se nudi za inicijalnu cifru od 19.690 dolara.

Ako pak bude usvojen i stupi na snagu standard Euro 7, po svemu sudeći će to biti kraj za vozila iz B segmenta koja pokreće motor SUS, barem u Evropi. Izvršni direktor Volkswagena je nedavno upozorio da bi superminiji trebalo da budu skuplji za tri do pet hiljada evra, ako bi bili izrađivani na način da zadovolje standarde Euro 7.

AutoRepublika

(863)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kikiriki

Pitanje i jeste sta uopste trazi KIA u Evropi

Renault Terminator

Više ništa🤣…

moron

Znači, jedan model manje u ponudi sa prastarim motorom 1,2 od 84 ks i 5MT …

BB

Smeta ti 4 cilindra? 😜

Renault Terminator

Jedno Korejsko smeće manje🤣…
Renault dijeli lekcije Švabama i Korejskim đubretarima😎🍻
https://youtu.be/wTD7FbaLDtA

Matija

EURO 7 napravice pokolj u EU i to bas u klasama koje su neophodne za smanjenje emisije. U tom smislu Kia radi isto ono sto rade i EU proizvodjaci – eliminise male modele sa gorivnim motorima. Resenje bi bilo zameniti ih elektricnim ali ni sa tom tehnologijom EU proizvodjaci ne mogu da ostvare profit. Evropa ce postati eldorado za elektricne Kineze, kojima se isplati i proizvodnja malih automobila do 3 metra!

BB

Što veli Orban: Pucanje sebi u pluća…