1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prodaja automobila u Evropi u martu pala za čak 52 odsto
Prodaja automobila u Evropi u martu pala za čak 52 odsto
3

Prodaja automobila u Evropi u martu pala za čak 52 odsto

201
3
Podelite sa prijateljima:

Još uvek ne može precizno da se proceni kako će aktuelna zdravstvena kriza uticati na svetsku ekonomiju, ali prognoze nisu nimalo ružičaste. Kako su kompletirane prve brojke za ceo mesec izolacije, projekcije postaju stvarne.

Kao i što se tiče ostalih ljudskih aktivnosti i automobilska industrija je žestoko pogođena krizom. Pad prodaje je počeo da se oseća od samog početka godine, ali je u martu dostignut vrhunac, bar za sada.

Po „obaveštajnoj“ automobilskoj kompaniji, JATO Dynamics, globalni pad u martu iznosi „jezivih“ 39 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što u prevodu znači da je prodato ukupno 5,55 miliona novih vozila. Po JATO-u, ovo je najveći deficit od godine do godine od početka sakupljanja podataka 1980.

„Ovaj opadajući trend nije isključivo posledica restrikcija vezanih za kretanje ljudi. Industrija je pogođena u najvećoj meri zbog nesigurnosti oko budućnosti a ovaj problem je počeo da se pojavljuje još pre nego što je pandemija uzela maha“, rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar iz JATO Dynamicsa.

Brojke pokazuju da je Evropa najteže pogođena krizom, jer prodajni sunovrat na „Starom kontinentu“ iznosi 52 odsto, što je najniži ostvareni nivo u gotovo poslednje četiri decenije. Od ukupnog broja registrovanih automobila u martu, samo oko 850.000 se odnosi na Evropu.

Uprkos sveukupnom minusu, prodaja elektrifikovanih automobila je zapravo u porastu, i to za 15 odsto, tako da je ovaj segment ostvario svoje rekordno tržišno učeće od 17,4 odsto. Tesla je je izgubio poziciju vodećeg u ovoj kategoriji, jer su ga pretekli elektrifikovani modeli Mercedesa, Volkswagena i BMW-a.

Kako će se stvari odigravati u mesecima koji slede možemo samo da nagađamo, ali za očekivati je da i april bude „katastrofalan“ poput marta.

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
xtrimi

Ja samo ne razumem ko je i ovih 850.000 vozila kupio? Firme , rent a car , ili to porudžbine od pre 120 dana pa sada se predstavljaju kao prodata vozila? Baš bi voleo da vidim koliko tih vozila su kupila privatna lica, a još boje koliko ih nije kupljeno na lizing ili sl. I da vidimo šta se u aprilu dešava. Mislim da je ovo katastrofa za auto industriju. Ali sa druge strane ako znamo da gomile automobila leže negde na placevima a da nisu hteli da ih prodaju nego ih vraćaju u reciklažu ili samo tako stoje, onda… Pročitaj više »

moron

April može biti samo gori od marta …

Don

A dizel nikad jeftiniji, 96 centi …