1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvodnja baterija će ove godine premašiti 1 TWh, a za to su uglavnom kriva EV
Proizvodnja baterija će ove godine premašiti 1 TWh, a za to su uglavnom kriva EV

Proizvodnja baterija će ove godine premašiti 1 TWh, a za to su uglavnom kriva EV

207
1
Podelite sa prijateljima:

Potražnja za baterijama je u porastu, budući da je tradicionalna potreba za ovom vrstom tehnoloških proizvoda povećana u poslednje tri godine vrtoglavim porastom sistema za skladištenje energije i ćelija neophodnih za snabdevanje industrije elektrifikovanih automobila.

Ne uzalud, po prvi put u istoriji, potražnja za prenosivim uređajima biće nadmašena od strane sistema za skladištenje energije, što je proces koji traje od pre pet godina.

Ovome se mora dodati i spektakularno povećanje potražnje za elektrifikovanim vozilima, koja će prema prognozama u 2023. premašiti granicu od 14 miliona jedinica nakon što je prošle godine dostigla 10,2 miliona.

Kao rezultat ovog procvata hibridnih i električnih vozila, potražnja ove godine za litijum-jonskim baterijama za ovu vrstu automobila trebalo bi da dostigne 740 GWh. Ta cifra je skoro 7,5 puta veća od „mizernih“ 100 GWh od pet godina pre.

Sve u svemu, Benchmark Minerals Intelligence predviđa da će globalna proizvodnja litijum-jonskih baterija premašiti 1 TWh po prvi put ove godine, što je povećanje od više od 500 procenata od 2018. godine, kada je proizvodnja dostigla 181 GWh.

U dugoročnom predviđanju, 2030. godine očekuje se da će proizvodnja već dostići 4 GWh.

Prema proračunima stručnjaka za tržište baterija i njihovog lanca snabdevanja, ove godine 78 % proizvodnje dolazi iz Kine, 11 % iz ostatka Azije, 6 % iz Evrope i 5 % iz Severne Amerike.

Ali do 2030. očekuje se da će se tržišni udeo Evrope i Severne Amerike povećati i dostići 14 % i 13 %, respektivno, zahvaljujući povoljnoj vladinoj politici, kao što je nedavno usvojen Zakon o smanjenoj inflaciji u Sjedinjenim Državama i politike smanjenja zavisnosti od Rusije na Starom kontinentu.

Uprkos ovom značajnom ubrzanju u proizvodnji baterija, to možda neće biti dovoljno. Ilon Mask, izvršni direktor Tesle, tvrdio je 2022. da će svetu biti potreban količina od 300 TWh, da bi bio potpuno održiv.

Pod ovom pretpostavkom, proizvodnja baterija bi trebalo da se poveća na 6,7 TWh do 2030. i 11,8 TWh do 2040. godine. Do sredine veka, proizvodnja baterija bi trebalo da se poveća trideset puta u odnosu na trenutne nivoe.

Međutim, prognoze govore o manjku baterije od od minimum 250 GWh do sredine tridesetih, situacija koja će se nastaviti ako ne dođe do neočekivanih promena u industriji.

AutoRepublika

(207)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Od ovog „ekološkog zamaha“ Planeta ima da bukvalno „pozeleni“ …