1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 Lightning uskori i sa hiljadu „konja“
Ford F-150 Lightning uskori i sa hiljadu „konja“
2

Ford F-150 Lightning uskori i sa hiljadu „konja“

162
2
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je uplovio u električne vode, značka Lightning („munja“) je korišćena od strane Forda za izdanje pikap kamioneta F-150 veoma visokih performansi. Korišćena je od 1993. do 1995. godine i ponovo od 1999. do 2004. godine. U oba slučaja Lightning bi kombinovao najmanju dostupnu školjku sa dvoje vrata, pogon na zadnjoj osovini i moćan benzinac sa osam cilindara.

Najpoznatija je ona druga generacija gde bi kupac dobio 5,4-litarski benzinac koji je uz pomoć kompresora razvijao 380 konjskih snaga. To je mogućavalo maksimalnu brzinu od 235 km/h, a Lightning je u svoje vreme bio najbrži serijski pikap kamionet na svetu.


Danas su ipak neka druga vremena i oznaka Lightning se koristi za električnog izdanje modela F-150. Ford nam kaže da je primio preko 200 hiljada narudžbina pre nego što je ijedan primerak sišao sa proizvodne trake, ali je u upravo završenoj 2022. godini isporučeno tek 15.617 jedinica.

Američki gigant nas ubeđuje da svaki napravljeni Lightning nalazi kupca u rekordnom roku, ali nedostatak kompjuterskih čipova i kašnjenje proizvode su razlog zbog kog će neki kupci morati da sačekaju par godina pre nego što im bude isporučen naručeni model.

Kompanija trenutno nudi dva paketa, onaj sa 452 konjske snage i maksimalnom autonomijom od 370 kilometara, kao i s većom baterijom za maksimalnih 480 „grla“ i vožnjom od 510 km sa jednim punjenjem baterije. Ali ako je verovati napisima medija, Lightning će se uskoro vratiti svojim korenima i ponovo će da predstavlja izdanje visokih performansi. Ne sa benzincem ispod haube naravno, jer ipak živimo u vremenima kada se struja čini kao budućnost, ali opet mogao bi da bude najbrži i najmoćniji model sa značkom Forda.

Sve je započelo prethodne sedmice kada je američki gigant objavio da se vraća u šampionat Formule 1 do 2026. godine u saradnji sa Red Bullom. Zajedno sa takvom odlukom je objavljen i plan u vezi budućih modela. O nekima od njih smo već znali, kao recimo što smo znali da će novi Mustang da se takmiči u mnogobrojnim formama svetskog auto-moto sporta ili da će i novi Ranger imati svoje izdanje Raptor.

Ali za Lightning visokih performansi nismo znali iako nam je Ford nagoveštavao nešto veliko prethodnih godina debijem nekoliko posebnih koncepata, kao što su Mach-E (1400 „konja“) i SuperVan 4 (1.972 „grla“). Niti jedan od izvora ne ulazi u detalje tipa nagađanja šta će ovaj specijalni Lightning doneti, s izuzetkom kolega sa sajta Car & Driver koji nam kažu da će razvijati preko hiljadu konjskih snaga.

Ali to se neće sigurno desiti uskoro pošto, kao što smo spomenuli, Ford ima veliku listu naručenih vozila da isporuči kupcima. A kada se konačno desi, ne sumnjamo da će „deda“ na benzin svakako biti ponosan…

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I, koliko ekoloških zvezdica će ovaj da ima na Green NCAP-u?
Nula?

BB

Ameri nisu svjesni, u stvari bahato su, da nije toliko bitno koju energiju trošite već koliko je trošite…