1. Home
  2. Vesti
  3. Ogroman požar na brodu punom električnih automobila (VIDEO)
Ogroman požar na brodu punom električnih automobila (VIDEO)
5

Ogroman požar na brodu punom električnih automobila (VIDEO)

5.73K
5
Podelite sa prijateljima:

Teretni brod po imenu Ah Shin koji je s tovarom od 4,5 hiljada primeraka kineskih četvorotočkaša marke Chery plovio iz Južne Koreje, ozbiljno je oštećen u vatrenoj stihiji koja je prema prvim i preliminarnim podacima, uništila celokupni kontigent transportovanih automobila.

Plamen je zahvatio plovilo dok je kontrolisano plutola kroz vijetnamske vode, pa je vest prva prenela tamošnja publikacija Tuoi Tre Online, u čijem izveštaju se navodi da je izvesan broj od prevoženih vozila bio iz segmenta električnih, što je postupak gašenja učinilo posebno komplikovanim i teškim. Kapetan je izvestio plovidbene vlasti o tome da je zapazio dim u teretnom odeljku broda u popodnevnim časovima u subotu, 4. februara, a da je stihija lokalizovana tek naredne večeri (5. februara), odnosno sinoć.

Ako je za verovati izveštajima azijskih novina, sva ukrcana vozila su bespovratno uništena.

Ekipa mornara s broda Ah Shin je nakon što je utvrđeno da je došlo do izbijanja požara, za gašenje iskoristilo svih pedeset tona raspoloživog ugljen-dioksida. Međutim, nije bilo sreće, vatra je nastavila da se širi, a onda je kapetan zatražio dozvolu lučke administracije da „sleti“ u luku Vung Tau, s ciljem obnova zaliha na brodu. U nedeljno svitanje, brod je prispeo na zadatu poziciju u luci.

Iz izjave kapetana broda se zaključuje da je požar izbio između šestog i osmog sprata, a činjenica da je u tovarnom prostoru bio značajan broj električnih automobila, među onih 4.500 primeraka Cherija, bilo je veoma opasno koristiti vodu za gašenje. Na kanalu društvene mreže Telegram, ruski mornari koji su bili deo posade ovog broda, objavili su snimak na kom se vidi gusti dim koji dolazi iz teretnog dela.

Pomorska kancelarija Vung Tau Maritime Administration je do nedelje uveče objavila da je vatra obuzdana, ali je plovilo ostalo nagnuto za pet stepeni u desnu stranu. Svi članovi posade su ostali na svojim radnim mestima i nijedan nije ozleđen. Uzrok izbijanja požara ostaje nepoznat, barem zvanično, a nije teško razumno pretpostaviti šta ga je izazvalo.

Mi tipujemo na toplotnu lančanu reakciju baterijskih ćelija nekog od ukrcanih EV, ali ne sumnjamo da će tim Facebooka za proveru istinitosti informacija (cenzuru) ovo demantovati i objavu okarakterisati poluistinom, jer zvanična istraga nije okončana. Zapravo, moguće je da još nije ni započela. Takva su nam barem iskustva iz prošle godine kada je na Atlantiku slična sudbina zadesila i brod Felicity Ace koji je prevozio plemenite metale iz grupacije Volkswagen. Šteta je procenjena na 400 miliona američkih dolara, a pitanje je da li i danas imamo zvaničnog krivca za taj požar.

Toplo preporučujemo da pročitate veoma edukativan i narodu prilagođen (intelektualno pacifikovan) serijal o baterijama, gde možete da saznate i šta je to toplotna lančana reakcija, a i ostale bitne stvari oko baterija.

AutoRepublika

(5731)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobro je da nije bilo ljudskih žrtava.

BB

Da je bio prvi ovakav slučaj sa kineskom autima, ne bi živ ostao od štampe sa zapada, ali pošto je onaj VW roštilj prvi bio, ćute k’o dijete na tuti…

Laki

Tako je junače.

branilo

50 tona CO2 !!!

BB

To što uštede električni auti, oni nose sa sobom 😉