1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Ford ponovo u šampionatu Formule 1
Ford ponovo u šampionatu Formule 1
9

Ford ponovo u šampionatu Formule 1

308
9
Podelite sa prijateljima:

Iako postoji ono verovanje da Amerikanci vole samo trkanje u krug (čitaj: NASCAR), realnost je zapravo sasvim drugačija. Šampionat Indy uživa u velikom ugledu već više od jednog veka, a tokom prethodnih nekoliko godina je viđena i velika popularnost Formule 1.

Štaviše, prošlogodišnje otvaranje sezone u Bahreinu je zapravo imalo veću glednost nego finale košarkaške lige NBA, a trka u gradu Ostin je pre nekoliko godina donela impozantniju posetu nego bilo koja druga trka Formule 1 u istoriji. Mnogi će reći da je glavni „krivac“ za naglu popularnost Netlfix, zahvaljujući svom serijalu pod imenom „Drive to Survive“.


Bilo kako bilo, i američki automobilski proizvođači žele svoj deo kolača i da unovče slavu. General Motors je već najavio da planira da se takmiči sa svojim brendom Cadillac i timom Andretti počev od 2026. godine, kada bi se Formula 1 trebalo proširiti sa deset na dvanaest timova.

Međutim, takva vest je našla veliki otpor od strane sadašnjih timova koji ne žele da dele zaradu na više delova. S druge strane, marku Ford ćemo videti na 2026. godine, ali ne kao samostalni tim, već u saradnji s velikom ekipom zvanom Oracle Red Bull Racing i njegovim „satelitskim“ timom Scuderijom AlphaTaurijem.


Statistički gledano, Ford je jedan od najuspešnijih dobavljača motora u istoriji sporta. Njegovi agregati su pokretali bolide do pobeda na čak 176 trka, a ispred se nalaze samo Ferrari (243) i Mercedes (212). Posebno je bio uspešan čuveni agregat sa oznakom DFV V8 i takmičio se od 1967. do 1983. godine.

Napravio ga je Cosworth koji je tada bio u vlasništvu Forda, a krajnji rezultat je došao u vidu trinaest vozačkih šampionskih titula i još deset titula kao konstruktora. Američki gigant je zatim imao i motor s kojim je Mihael Šumaher osvojio titulu sa timom Benettona tokom sezone vožene 1994. godine, da bi sve posle toga palo u zaborav.

Saradnja sa timom Stewart Grand Prix u periodu od 1997. do 1999. godine nije donela rezultate, kao ni učešće sa Jaguarom (koji se takođe nalazio u vlasništvu Forda). Tim se na kraju povukao posle sezone iz 2004. godine, tako što je prodat Red Bullu, pa nas ne iznenađuje što se Ford vraća u Formulu 1 baš preko ove austrijske firme.

Red Bull je imao fantastičnu sezonu iza sebe. Tim je slavio na čak šesnaest od vožene 22 trke, a vozač Maks Ferstapen se prošetao do šampionske titule. Tim trenutno koristi motore od Honde preko svoje samostalne divizije Red Bull Powertrains dok bi se američka ekipa trebalo pridružiti već spomenute sezone koja će biti vožena 2026. godine.

Zanimljivo je da je Red Bull pregovarao i sa Porscheom, ali mu se očigledno najviše dopala američka ponuda.
I koju ulogu će Ford igrati u svemu? Pa zapravo – simboličnu i više se može nazvati sponzorom nego saradnikom.

Celokupne detalje u vezi najavljene saradnje još uvek nemamo jer nisu objavljeni, ali mnogobrojni mediji kažu da će spomenuti motori Red Bull Powertrains nositi Fordovu značku, i da će američki proizvođač vozila pružati tehničku podršku odnosno saradnju u toj oblasti.

Još uvek nije poznato šta to konkretno znači, ali mnogi smatraju da su Jenkiji platili samo da bi se Fordova oznaka videla na motoru i u imenu tima. Kolaboracija je potpisana na pet godina (od početka sezone za 2026. godinu pa sve do kraja sezone koja će se voziti 2030. godine), a do tada će debitovati i nova pravila.

Ne samo što će timovi morati koristiti i električne agregate od 350 kW u kombinaciji s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, već će ih morati pokretati goriva dobijena na temelju principa održive ekonomije (proizvodnje). Ford upravo tu vidi svoju šansu pošto planira da proizvodi samo električne modele u Evropi do 2030. godine, a na svom domaćem tržištu, isto to, samo pet godina kasnije.

Bilo kako bilo, sezona koja je na redu vožnje 2026. godine je daleko od nas, i do tada se mnogo toga može promeniti. Čelnici Formule 1 će verovatno dobiti dosta kritika što se „amerikanizuju“, ali staro pravilo kaže, „prati novac i pronaći ćes odgovor“.

Sjedinjene Američke Države imaju čak tri trke na kalendaru u ovoj sezoni (Majami, Ostin i Las Vegas), što je više nego što ima bilo koja druga država na svetu, pa samim tim moraju da vide i domaće brendove – pa makar to bila samo značka na motoru.

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Renaultovom motoru fali 7 pobjeda da bi stigli Ford.

Yankee

Pa kako to da Ford ima vise pobeda od Renaulta u F1? Hehe

Renault Terminator

Ford je ušao u F1 1967 napravio je tada motor za Lotus.Renault ulazi u F1 1977 godine.10 godina pre Renaulta.I drugo,Ford je snabdevao puno više ekipa u F1 nego što je to radio Renault.Eto ti kako Fordov motor ima više pobjeda od Renaultovog…

Yankee

Pitanje je vise bilo otkud to da americka firma ima vise pobeda od francuske firme u auto sportu koji Amerikance uopste ne interesuje …

Renault Terminator

Pa i ne interesuje ih…svi motori su pravljeni u Engleskoj,Ford Cosworth.

Renault Terminator

Ovo je FIA-na zvanična lista trenutnih proizvođača motora u F1 od 2026.Nadam se da će lista biti još veća.
1.Alpine (Renault)
2.Audi
3.Ferrari
4.Honda Racing Corporation
5.Mercedes
6.Red Bull Ford

Renault Terminator

Evo još malo informacije u vezi ove saradnje.Tokom zvanične prezentacije Christian Horner izjavio je da će oni sa Fordom najviše raditi na elektrifikaciji motora.Pored objave da će ovo partnerstvo biti i na tehničkom i marketinškom polju za sada nismo mogli da čujemo više informacija, ali je prvi čovjek upravnog odbora Forda Jim Farle otkrio je neke male detalje.
“Postoje dve oblasti u kojima ćemo mi pomoći a prva je vezana za tehnologiju izrade baterija i ona će nam omogućiti da ih što bolje razvijemo i druga je softver.” kazao je Farle za Fox u emisiji Friends tv show.

Yankee

Hehe Ford nije u stanju ni da pravi sopstvene modele na racun elektrifikacije vec je napravio dogovor sa Volkswagenom da ih dobija u zamenu za pomoc kod komercijalnih vozila – ali eto, i pored toga ce „pomoci“ sampionskom Red Bullu sa elektrifikacijom.
Sta lepo ne kazu istinu „platili smo Red Bullu da stavi nasu oznaku na svom motoru“, a ne ovako prodaju maglu…

Renault Terminator

E danas su počela predsezonska testiranja u Bahreinu.Timovi testiraju svoje đunte danas,sutra i prekosutra.Počinju ujutru u 08h peglaju do 12h,pauza za klopu,i onda drugi dio poslepodne od 13h do 17:30h.