1. Home
  2. Vesti
  3. Vaš Ford će vas „ostaviti“ ako ga ne platite
Vaš Ford će vas „ostaviti“ ako ga ne platite
5

Vaš Ford će vas „ostaviti“ ako ga ne platite

625
5
Podelite sa prijateljima:

Zamislite sledeću situaciju: kupili ste novi automobil. Trenutno prosečna mesečna rata u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 718 dolara tokom pet godina, ali kako je svet u recesiji, tako sve veći broj Jenkija nije u stanju da je plati. Banka će vam vremenom oduzeti automobil ukoliko ne otplatite tri uzastopna meseca pripadajuću ratu. Statistika pokazuje da banke trenutno oduzmu čak 5.418 automobila svakog dana od vlasnika zbog neplaćenih računa.

To obično urade u saradnji sa nekom firmom koja fizički preuzme automobil od vas, tako što ćete ga dobrovoljno predati ili ukoliko odbijete da to uradite – pratiće vas dok ne pakirate negde na javnoj površini, a onda ga staviti na dizalicu i vratit banci.


Ovakav način poslovanja egzistira praktično od kada i vozila na četiri točka postoje. Ali Ford planira tehnologiju koja će omogućiti bankama da povrate automobil tako što će se vozilo samo sebe dovesti na željenu lokaciju. Konfuzno, zar ne?

Američki proizvođač vozila je nedavno popunio zahtev za patent koji spodrazumeva ugradnju softvera namenjenog baš borbi protiv onih koji bi da preskoče mesečne rate. Takav softver bi bio u stanju da kompletno „blokira“ automobil i onesposobi ga do te mere da vlasnik više ne bi bio u stanju da ga vozi. Ford smatra da će samovozeća tehnologija takođe dovoljno napredovati da će četvorotočkaš biti u stanju da se sam doveze na željenu lokaciju ili barem do nekog javnog mesta gde bi ga onda pauk pokupio.

Mediji smatraju da nisu baš sigurni u legalnost ovog postupka i da li banke zapravo mogu da zahtevaju od kupaca da tako nešto ugrade u svoje četvorotočkaše. Može se desiti da će doći vreme gde banke neće želeti da odobravaju kredite bez da kupac prvo pristane na takvu opciju.

Oni koji su imali prilike da prouče Fordov softver kažu da on ne bi odmah blokirao kompletan automobil. Obično bi krenulo sa eliminisanjem nekih „sitnica“ u enterijeru, kao što su prozori i sedišta na dugme ili nemogućnosti da koriste povezivanje sa mobilnim telefonom. Ukoliko vlasnik ignoriše takve opomene, onda kreću blokade klima uređanja i emitovanje „dosadnih“ zvukova tokom vožnje, da bi poslednji korak bio blokada celog vozila. To spodrazumeva nemogućnost da se otvore vrata i pokrene motor.


Ukoliko svi spomenuti patenti budu odobreni, Ford će onda krenuti sa onim gde bi samovozeći automobil sam napustio vaše dvorište i lično se dovezao na željenu lokaciju. Patent kaže da će postojati tehnologija koja analizira da li je automobil u garaži ili da li se u njemu nalaze osobe pre nego što kompjuter „odluči“ da prati uputstva. Ne sumnjamo da je takva tehnologija daleko od nas pošto još uvek postoje mnogobrojne zakonske odredbe koje koče samovozeće automobile, ali zanimljivo je videti u kom pravcu industrija ide…

AutoRepublika

(625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Sledeći korak će biti uvođenje naknade za korištenje automobila i ako je on u vašem vlasništvu nešto slično kao danas sa interenetom.Kada platiš mesečno iznos koji zahtevaju 1000 kilomera ćeš moći da voziš normalno nakon toga će smanjiti brzinu i radijus a ako ne platiš sledeći mesec automobil će stajati kao kokošinjac u dvorištu.Odnosno prelazi iz pokretne u nepokretnu imovinu.“NEĆETE IMATI NIŠTA,A BIĆETE SREĆNI“

moron

Ovo je logičan sled svega što se duže vreme već dešava, pa i u auto industriji.

s mile

Biće kao u nekim filmovima, u poteri, mogu da onesposobe auto. Krađa, krivično delo itd

BB

S jedne strane je ovo OK, zašto bi neko vozio auto koji nije platio?
A sa druge strane se postavlja pitanje: Ako ja kupim auto za keš ili ga redovno plaćam, zašto bih morao da platim taj sistem? Niko ga neće napraviti besplatno, zar ne?
S treće strane ovo možda i nije dobro za auto industriju, kupovaće se auti koji su više u skladu sa kupovnom moći dakle jeftiniji i polovni, tj. Havanizacija voznog parka… Pa i nije tako loše 😉

s mile

sa treće strane, sve što jedni pametnjakovići naprave, drugi pamenjakovići aka hakeri, oprave na svoj način, softwer je čudoooo