1. Home
  2. Zelene strane
  3. Prognoze: Rast prodaje i dalji rast cena novih automobila u ovoj godini
Prognoze: Rast prodaje i dalji rast cena novih automobila u ovoj godini
2

Prognoze: Rast prodaje i dalji rast cena novih automobila u ovoj godini

176
2
Podelite sa prijateljima:

Eksperti predviđaju da će doći do rasta obima prodaje novih automobila na tlu Evropske unije, ali se isto tako veruje da će doći do novih poskupljenja koja će se meriti hiljadama evra. Kao glavni uzrok rasta cena vozila se navodi dolazeći emisioni standard Euro 7. Odnosne prognoze su delo zaposlenih u Evropskoj asocijaciji proizvođača automobila (European Association of Automobile Manufacturers – ACEA).

Kako je pojasnio predsednik pomenute asocijacije, ako se prognoze obistine, to bi značilo da će mnogi vozači odlučiti da na neko vreme još prolongiraju odluku o nabavci vozila, oslanjajući se na svoje „stare“ automobile, što su, manje-više divne vesti za očuvanje prirode.

Rast prodaje će biti na nivou od pet procenata, što će značiti realizaciju oko 9,8 miliona četvorotočkaša na tlu EU tokom naredne godine, nakon što je 2022. zabeležen najniži nivo isporuka u poslednjih trideset godina. U isto vreme, asocijacija upozorava javnost na pogubne efekte uvođenja standarda Euro 7, koji će dovesti i do rasta cena vozila, i to u proseku za oko dve hiljade evra, piše novinska agencija AFP.

S druge strane, standard koji je u novembru usvojila Evropska komisija, kako smatra zvaničnik EU Tijeri Breton, neće usloviti jači rast cena novih vozila od uprosečenih sto do 150 evra. Da podsetimo da će novi emisioni protokol važiti i za kamione, a ne samo automobile.

Inače, obim prodaje vozila u EU je tokom prošle godine opao za istih pet procenata (na 9,3 miliona primeraka) za kojih se sada prognozira rast. Niži obim realizacije nije registrovan još od 1993. godine. Pad je uzrokovan poznatim razlozima (nedostatak komponenti). „Uprkos brojnim neizvesnostima, tržište bi trebalo da krene u oporavak u 2023. godini,“ kaže izvršna direktorka organizacije ACEA Zigrid de Fris. „Međutim, i dalje smo za četvrtinu ispod nivoa iz 2019. godine, pa situacija ostaje nestabilna,“ dodala je ona.

Predsednik asocijacije i šef grupacije Renault, Luka de Meo se pozvao na predstavnike Evropske unije koji su preduzeli mere koje bi trebalo da spreče smanjenje konkurentnosti evropske industrije proizvodnje automobila.

„Naša automobilska industrija je dugo posedovala komparativnu prednost u oblasi motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva,“ reče on. „U slučaju električnih automobila takva tvrdnja više nema smisla, barem ne na kratak rok posmatrano,“ reče i to. Takođe je naglasio da prekookeanska konkurencija, ona iz Kine i Amerike, ubire plodove podrške koju uživa od strane tamošnjih vlastodavaca.

De Meo je takođe upozorio na to da bi emisioni standard Euro 7 mogao doneti i nerealna ograničenja automobilskoj industriji da bi zapravo mogao usporiti tempo smanjenja štetnih isparenja koja uzrokuju automobili. „Usklađenje s novim emisionim standardom bi dovelo do rasta troškova proizvodnje što bi moglo obeshrabriti kupce i dovesti do odlaganja odluke o nabavci novog četvorotočkaša,“ pojasnio je on. Po njegovom mišljenju, što duže na drumovima ostajala starija vozila, to lošije s aspekta štetnih emisija. Menadžer ovog puta nije analizirao uticaj na prirodu koji ostaje kao posledica reciklaže vozila i prebrze (pomodarski motivisane) obnove voznog parka.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nemojte da slučajno dodje do stangacija cena, ne daj Bože … 😊😊😊

To bi ugrozilo i BDP.

BB

Mislim da naprodavaniji model treba biti Compass… s obzirom da je Evropa odavno izgubila orijentaciju 😉