1. Home
  2. Vesti
  3. 140-tonski kamion s gorivnim ćelijama na vidiku
140-tonski kamion s gorivnim ćelijama na vidiku
0

140-tonski kamion s gorivnim ćelijama na vidiku

454
0
Podelite sa prijateljima:

„Startap“ firma, Hyzon Motors, želi da napravi revoluciju kada je reč o vodoničnom pogonu. Naime, ova kompanija planira da razvije džinovski kamion s gorivnim ćelijama, dužine 50 metara i težine 140 tona.

Kao novajlija u ovoj oblasti, ova američka firma želi da napravi proboj s vodonikom kao pogonskim gorivom, kako bi se značajno smanjila emisija štetnih gasova u industriji komercijalnih vozila. Prema kompaniji iz savezne američke države Njujork, u narednim godinama bi trebalo da se realizuju brojni autobusi, kamioni i laka komercijalna vozila s pogonom na gorivne ćelije.

Najzanimljivija najava iz Hyzona je takozvani „drumski voz“, ukupne težine 140 tona. Reč je o šleperu s tri ili više prikolica. Ova takozvana „duga kombinacija vozila“, uglavnom se koristi u Severnoj Americi i Australiji za snabdevanje udaljenih područja. Ova vozila mogu dostići dužinu od preko 50 metara, a na zatvorenim putevima čak i do 100 metara.

Da bi mogao da vuče ogroman teret na velikim razdaljinama, Hyzonov „drumski voz“ treba da bude opremljen gorivnom ćelijom od 370 kW. Prema sopstvenim izjavama, kompanija želi da bude prvi američki proizvođač koji na globalnom planu koristi module gorivnih ćelija, snage iznad 100 kW. Predserijska proizvodnja  bi trebalo da započne u aprilu 2021., dok će prvi modeli biti isporučeni u Australiji.

Bez sumnje, reč je o ambicioznom planu, dok je vodonični pogon još uvek u povoju.

„Osnovna tehnologija gorivnih ćelija za kamione zasniva se na onoj automobilskoj i zapravo je spremna za tržište“, kaže Bernd Hajd, iz konsultantske kompanije McKinsey. „Prva primena za teretna vozila je dostupna za male serije, međutim realna proizvodnja se ne očekuje pre druge polovine ove dekade.“

Hyzon želi značajno da ubrza razvoj. Prema kompaniji, dva modela autobusa s gorivnim ćelijama će se u velikom broju spuštati s montažne linije u saradnji s još nepoznatim evropskim proizvođačem vozila već tokom leta 2020. Pored gradskog autobusa dužine od 12,5 do 18 metara i snage 136 konja (100 kW), uz autonomiju preko 400 kilometara, trebalo bi da bude lansiran i mali turistički autobus dometa od 500 kilometara. Početkom 2021. godine trebalo bi u igru da uđu manji kamioni klase od 6 do 20 tona i 6 metara dugački kombi, s autonomijom u rasponu od 600 do 800 kilometara. Tek nakon toga su u planu manji modeli – kamionet i automobil.

Hyzon Motors Van

Međutim, zašto prvo ne uvesti tehnologiju u automobilski sektor, gde se gorivna ćelija već dokazala? „Prevoz teške robe ima veliku potražnju za tehnologijama koje ne uključuju emisiju CO2“, kaže Hajd. Kamionska industrija stoga ima veliku potražnju za ekološki prihvatljivim tehnologijama i na taj način obećava dobro poslovanje za kompanije poput Hyzona.

U principu, vodonik ima smisla. Veće i teže vozilo je i duže u upotrebi, potvrđuje Hajd. Razlog je taj što se rezervoari za vodonik mogu menjati lakše nego baterije kada su gabariti u pitanju. Baterije moraju biti veće i teže s povećanjem mase vozila. „Stoga pretpostavljamo da će se teška teretna vozila u transportu na duže relacije pre prebaciti na vodonik nego na baterije pre 2025.“, kaže Hajd.

Gorivne ćelije će 2025.  biti u cenovnom rangu s baterijama

Analitičari iz McKinseyja kažu da bi troškovi tehnologije gorivnih ćelija do 2030. mogli da se smanje čak 75 odsto, na 50 dolara za kilovat, dok bi cena rezervoara za vodonik i druge komponente sistema mogla da se spusti za dve trećine, na 35 dolara za kilovat do 2030. godine. Cena vodonika iz obnovljivih izvora bi mogla da padne za 60 odsto na 4,5 evra po kilogramu. Pod tim uslovima, gorivne ćelije za teška teretna vozila postaju ekonomične kao baterije već do 2025., dok će se do 2030. izjednačiti s konvencionalnim pogonskim sklopovima.

Hyzon namerava da proda 2.000 vozila u prve tri godine nakon početka proizvodnje. Kapacitet se po potrebi može povećati do 10.000 jedinica. Za sada, pored ovih najava nemamo mnogo toga dodatnog, sem nekoliko kompjuterskih rendera. Samim tim, još uvek je pod znakom pitanja da li kompanija može da se drži zacrtanog rasporeda.

AutoRepublika

(454)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments