1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Kuga PHEV Flexifuel E85 biće najčistiji SUV u svojoj kategoriji
Ford Kuga PHEV Flexifuel E85 biće najčistiji SUV u svojoj kategoriji

Ford Kuga PHEV Flexifuel E85 biće najčistiji SUV u svojoj kategoriji

507
1
Podelite sa prijateljima:

Plavi oval utire put mobilnosti sa „nultom“ emisijom u svom asortimanu proizvoda. Firma se rešila nekih svojih popularnih modela u poslednje dve godine, pa će od 15 modela koliko trenutno ima, za nekoliko meseci ostati samo desetak.

Pre sredine decenije, Fordova gama će se svesti na SUV-ove, krosovere i novu generaciju komercijalnih vozila, dodajući i prvi električni krosover. Pored potpune elektrifikacije, brend traži nova rešenja za efikasnost, a Ford Kuga PHEV je ključna u novoj strategiji kompanije. Hibridna plug-in verzija jednog od najprodavanijih SUV-ova marke izabrana je da predstavi novu tehnologiju, navodi se u francuskom izveštaju.

Ford Kuga PHEV može postati prvi plug-in hibrid na svetu koji se pokreće na gorivo E85, mešavinu od 15 procenata benzina i 85 procenata etanola koji nudi čistije sagorevanje, sa manje emisija, produžava autonomiju bez gubitka beneficija, a cena po litru bioetanola je jeftinija od benzina i, u nekim zemljama, takođe može biti oslobođena poreza na registraciju.

Fordova tehnologija Flexifuel dobija sve više sledbenika u nekim zemljama kao što je Francuska, gde je verzija Pume na etanol ostvarila čak 94 odsto prodaje modela. Drugi primer je Focus, čija je prodaja ove zelenije verzije dostigla 89 odsto, dok je Kuga dostigla 77 odsto svog udela. Naš Peki je testirao Kugu u verziji FHEV i Pumu koje mogu sagorevati ovo gorivo koje u Francuskoj košta manje od TNG-a.

Brend nije potvrdio ovakav razvoj događaja, ali je Fabris Devanlaj, direktor za odnose s javnošću Ford France, istakao da je Kuga odlična prilika za to jer je već Flexifuel u termičkim i u hibridnim verzijama ali ne u PHEV. Trenutno ništa nije potvrđeno, ali upravo je deo razvojnih puteva da se ponudi priključni hibrid Flexifuel.

Francuz je dodao da bi varijanta PHEV E85 bila jednostavno jedinstven slučaj na francuskom tržištu. Tehnički nije neizvodljivo, Fordovi modeli su od samog početka dobro dizajnirani da se lako modifikuju.

To su neke jednostavne tehničke modifikacije, koje prolaze kroz posebno pojačanje komponenti kao što su cevi, kanali, ventili i zaptivke. Nesumnjivo je to važna novina od koje se očekuje da dođe sa fejsliftingom Forda Kuge.

AutoRepublika

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zar ne troše više E85 goriva od vozila na klasičan benzin?
A sama cena ovog goriva i odnos sa cenom TNG-a je po meni čista „poreska navlakuša“.