1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Koji genije je dizajnirao ulice Los Anđelesa?
Koji genije je dizajnirao ulice Los Anđelesa?

Koji genije je dizajnirao ulice Los Anđelesa?

1.03K
1
Podelite sa prijateljima:

Zanimljiva priča stiže iz najvećeg grada u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, to jest iz Los Anđelesa, gde su reporterske kamere zabeležile jednu čudnu situaciju. Naime, slika pokazuje električni automobil Arcimoto FUV parkiran na ulici, koji se pritom nalazi priključen na punjač. Možda takva situacija i nije mnogo čudna na prvi pogled, sve dok ne vidimo da je kabl između automobila i punjača u potpunosti blokirao stazu za bicikliste i na taj način ugrozio vozače na dva točka.

Sve je počelo još pre nekoliko godina kada su gradske vlasti odlučile da dizajniraju nove parkinge na ulicama. Razlog za tako nešto je bio sve učestaliji broj smrtnih slučajeva među biciklistima, a po nekim statistikama, u Americi godišnje strada preko 800 takvih vozača, uz preko 50.000 individualnih slučajeva povreda.


Naravno, sa rastom broja automobila, rastu i šanse da će biciklista doživeti povredu, a takvoj statistici često ne pomažu ni sami biciklisti koji voze kao „muve bez glave“ i ne prate osnovne saobraćajne propise.

Vlada Kalifornije je smatrala da je rešenje pomeranje biciklističke staze sa unutražnje strane ulice, da bi na taj način oni sa dva točka bili zaštićeni od strane parkiranih automobila.

Od tada su se neke stvari značajno promenile, a to se pre svega odnosi na broj električnih automobila koji se često pune tokom časova kada su parkirani na javnim ulicama. Ovaj vlasnik modela FUV očigledno nije video problem da priključi svog ljubimca na punjač i na taj način blokira biciklističku traku.

Dok bi vozači dvotočkaša pri sporijim brzinama možda uspeli da primete kabl punjača, i bezbedno se zaustave na vreme, oni koji se kreću većim brzinama, ili pak noćni vozači, su osuđeni na teži pad i opasne povrede.

Punjač se navodno nalazio na tom mestu pre rekonstrukcije biciklističke linije, pa je očigledno arhitekta zakazao u svojim planovima. Fotograf kaže da se obratio lokalnim vlasnicima da prijavi problem, ali je na svaku kritiku dobio odgovor kako „zove pogrešnu službu i da to nije njihov problem“, što nam zvuči krajnje poznato.

Na kraju je ipak uspeo da stupi u kontakt sa državnom agencijom „Bureau of Street Lightning“, koja kontroliše punjače, i rečeno mu je da će sporni punjač biti povučen iz upotrebe u bliskoj budućnosti. Ostaje nam da vidimo da li je to istina i da li će se Los Anđeles suočavati sa sličnim problemima kako bude rastao broj električnih automobila…

AutoRepublika

(1027)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Jadna majko svoja.😛