1. Home
  2. Zelene strane
  3. Na ovaj način se svake godine može spasiti 128 miliona starih guma
Na ovaj način se svake godine može spasiti 128 miliona starih guma
5

Na ovaj način se svake godine može spasiti 128 miliona starih guma

163
5
Podelite sa prijateljima:

Za mnoge vozače, mobilnost simbolizuje slobodu i nezavisnost, a pojedinima može da se javi griža savesti zbog toga, na primer zbog uticaja mikroplastike na životnu sredinu.

Pored suštinskih pitanja kao što su bezbednost i pouzdanost, očuvanje resursa i dugovečnost su merilo u procesu razvoja proizvoda. Prema internim proračunima kompanije Michelin, dosledna upotreba guma do zakonski propisane minimalne dubine gazećeg sloja od 1,6 milimetara mogla bi da uštedi oko 128 miliona starih guma širom Evrope. Ekološka prednost je očigledna, ali pre svega ekonomska korist za vozače koji mogu duže da koriste svoje gume.

Deo strategije „Performanse napravljene da traju“ je održavanje performansi gume tokom njenog životnog ciklusa. 75 do 90 procenata uticaja guma na životnu sredinu se dešava tokom faze korišćenja. Što duže traje guma i što se manje troši tokom upotrebe, to je bolja njena ekološka ravnoteža. Stoga treba razvijati gume koje su bezbedne i pouzdane do zakonski propisane minimalne dubine šare.

Ova inicijativa za očuvanje ograničenih resursa počinje u procesu razvoja i proizvodnje. Nove gume se sve više dizajniraju na simulatoru, podržane, između ostalog, vrednim informacijama iz motosporta. Programi za simulaciju zamenjuju proizvodnju mnogih prototipova i štede hiljade kilometara probnih vožnji. Od 2030. Michelin će postići udeo od 40 procenata recikliranih ili organski proizvedenih materijala u svojim serijskim proizvodima u svim segmentima guma, a takođe je postavljen od 100 posto za 2050. godinu.

Od 2024. kompanija će prerađivati biološki reciklirani PET ambalažu za piće u tehnička vlakna i koristiti ih u proizvodnji guma. Biljne sirovine kao što su prirodna guma ili suncokretovo ulje takođe se mogu naći u receptima za gume. Aktuelne gume za motociklističku seriju MotoE takođe su napravljene od u proseku 40 odsto održivih materijala, uključujući koru pomorandže, i mogu da izdrže opterećenja do 250 km/h u ovom sportu visokih performansi.

Michelin takođe već dugi niz godina radi na inovativnom dizajnu guma. Cilj je da se korišćeni materijal sve bolje iskoristi i da se smanji emisija habanja guma, koja između ostalog sadrži mikroplastiku. Između 2015. i 2020. godine količina čestica ispuštenih u životnu sredinu smanjena je za pet odsto.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sve ekolog do ekologa.

Zoca

Naravno da ce lakoverni pasti na price,kao sto kod nas uvedose naplacivanie plasticnih kesa kada dodje jedan mocni lanac…Msm jeste to u redu al’ moglo je i u drugom momentu da se uvodi…

BB

A tu pomaže i to što moderna električna vozila (mada ni SUS nije mane) su težine 2-2.5 tone 😜

M M

Jednostavo, ako kupujete Michelin, imaćete pravi pneumatik do tih 1,,6 mm šare.
Sa Tigrušama & CO, sve ispod 5mm postaje opasno.
Tako da ako se zanemari ovaj ekološki aspekt, koji je u vek obično teška glupost priča ima logike.

BB

Sa PET bocama?