1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota će novu Supru razvijati bez pomoći BMW-a
Toyota će novu Supru razvijati bez pomoći BMW-a
4

Toyota će novu Supru razvijati bez pomoći BMW-a

1.39K
4
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna Toyota Supra izazvala je veoma kontradiktorna osećanja među sledbenicima brenda i modela. Posle dugog čekanja, Toyota je bila ohrabrena da lansira novu generaciju svog kultnog sportskog automobila zahvaljujući strateškom savezu sa BMW-om. Ovo se nije baš svima dopalo.

U svakom slučaju, i pored ovog pitanja koje je u velikoj meri odredilo (i nastavlja da to čini) komercijalno putovanje Supre na teritoriju Evrope, Toyota je odlučila da održi ovaj model u životu. Da, naredna (šesta) generacija Supre je realnost. I stići će ranije nego što se očekivalo. Sledeća generacija, nažalost, neće se svideti većini izistinskih ljubitelja brenda.

Toyota je odlučila da Supru pretvori u električni automobil. Ova informacija ukazuje da je nekoliko svedoka već saznalo za projekat električne Supre. Zadržaće istu vrstu karoserije i unutrašnjost dvoseda. Međutim, sve oči će biti uprte u pogonski sklop.

Električna Supra će imati konfiguraciju sa pogonom na zadnje točkove. Za sada nije poznato da li će imati jedan ili više elektromotora. Sada se govori o maksimalnoj snazi koja će biti oko 368 kW (500 KS). Takođe je nejasno koju će platformu koristiti ovaj model. Očekivalo bi se korišćenje arhitekture e-TNGA. Međutim, Toyota je odlučila da preispita svoj strateški plan elektrifikacije i pomenuta platforma je u centru pažnje.

Još jedan od ključeva koji će odrediti buduću električnu Supru ima veze upravo sa menjačem. Dobro je poznato da je Toyota patentirala ručni menjač za električne automobile. Ovu tehnologiju ćemo, videti u sledećoj generaciji Supre. Brend Lexus će takođe imati koristi od ove tehnologije za električne modele kao što je naslednik Lexusa LFA.

Ne treba zanemariti još jednu tehnologiju koja počinje da dobija na popularnosti zahvaljujući usponu električnih vozila. To je sistem upravljanja putem kabla (Steer-by-wire), gde se točkovi pokreću inteligentnim elektronskim sistemom. Lexus RZ kombinuje takvu tehnologiju sa novim volanom u stilu jarma kako bi oživeo sistem One Motion Grip. Japanski mediji ukazuju da se implementacija ovog tehničkog rešenja u budućoj Supri veoma ozbiljno proučava.

Prerano je govoriti o konkretnom datumu lansiranja, ali trenutni izveštaji ukazuju da će to biti 2025. godine.

AutoRepublika

(1388)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Automobil sa kojim decenijama „guraš prst u oko“ ostalim proizvođačima i koji predstavlja vrhunac tvog tehnološkog dometa u pogledu sportskog dizajna i performansi radiš na platformi i pogonu drugog brenda?

To ni Hičkok ne bi mogao dramatičnije da osmisli, ali eto Toyoti je pošlo za rukom.

Lijepa vijest za automobilizam u svakom slučaju je da su shvatili gdje griješe.

s mile

Toyota je smatrana dosadnom, i ne atraktivnom, iako ima bisere u svojoj istoriji. U zadnjim godinama su dali akcenat na sportske automobile. U to vreme kada su krenuli sa Suprom ušli su u partnerstvo sa BMWom.

Uvidevši grešku, a u međuvremenu su razvili sportske modele, sada rešavaju sa samostalno naprave sledeću generaciju.

biće to valjan model

Bungi

Supra je sve do poslednjeg modela, kloniranog BMW-a, znala da napravi sporstki automobil.Čudi me što model MR2 nikad nije prerastao u nešto veće (tojotin Ferari) obzirom da je njihova filijala Lexus već odavno pravila V8 motore.?

Laki

Supra iz osamdesetih sa „targa“ krovom je bila moj favorit. Čak je i miris enterijera bio poseban i suveren a posle je krenulo strmo nažalost.