1. Home
  2. Vesti
  3. Prodajni rezultati Nissana u 2022. godini za više od petinu lošiji od lanjskih
Prodajni rezultati Nissana u 2022. godini za više od petinu lošiji od lanjskih
15

Prodajni rezultati Nissana u 2022. godini za više od petinu lošiji od lanjskih

728
15
Podelite sa prijateljima:

Globalna prodajna postignuća kompanije Nissan su tokom 2022. godine bila za 20,7% lošija u odnosu na zabeležena u godini koja je prethodila. Kada se apsolutni pokazatelji svedu na naturalne, proizilazi da je u prošloj godini isporučeno 3,23 miliona primeraka Nissana. Logično, opao je i broj proizvedenih vozila, uglavnom stoga što proizvođači slede princip usklađivanja obima proizvodnje s tražnjom, odnosno poštuju takozvano pravilo „just in time“.

Nissan je dakle izašao u javnost s podacima o poslovnim rezultatima ostvarenim u 2022. godini, i jasno je da je kompanija imala burnu nedavnu prošlost. Prodaja je na svetskom nivou siromašnija za više od petine, pa je umesto  4,06 miliona automobila prodatih u 2021. godini, tokom prošlih dvanaest meseci isporučeno svega 3,23 miliona jedinica.

Sličan trend, to jest pad prodaje, je registrovan na svim ključnim tržištima novih automobila, a u Japanu je bio čini se najskromniji s minusom od svega pola procentnog poena. Međutim, prodaja u Americi je oštećena za 25,4%, dok je trunku bolje na nivou celog severnoameričkog kontinenta (-23,1%). U Kini je pad reflektovan procentom od 22,1.

Najtraženiji model kompanije u Americi je bio Rogue, čiji je prodajni tiraž bio na koti od 186.480 primeraka, ali ukupno za čak 34,7% lošiji od 285.602 komada realizovanih u 2021. godini.

Kako rekosmo, japanski Nissan je i montirao manji broj automobila prošle godine. Ukupno je sklopljeno oko 3,25 vozila, što je za 9,4% manje no lani. Japanske fabrike su manje odbacile za 12,6%, ali su cifre u svetu malo lošije radile s minusom od 12,9%. Detaljniji podaci su predstavljeni u tabeli ispod.

Od lepih vesti možemo da najavimo predstavljanje električnog koncepta koje je zakazano za 1. februara, a sudeći po tizeru, videćemo verziju Max-Outa čiji su renderi ranije bili u opticaju. Deluje da će to biti upečatljivi četvorotočkaš iz segmenta roudstera.

Rukovodstvo azijskog diva je u završnoj fazi pregovora s ortacima iz Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, a sve s ciljem spokojnijeg funkcionisanja saveza. Pride, kompanija je u potrazi za pribavljanjem sredstava u visini od 1,44 milijardi dolara, a koje će biti utrošene na razvoj zelene mobilnosti. Precizira se da će ulaganja biti usmerena konkretnije u razvoj i proizvodnju baterija, tehnologiju autonomne vožnje, sisteme za dopunu baterija i još neke srodne aktivnosti.

AutoRepublika

(728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A QQ, tj. negde Rogue Sport, kako je on globalno prošao?

BB

Prošao je kao što mu i ime kaže: kuku 😜😂

moron

U Srbiji na dilerskim oglasima još uvek ima salonskih primeraka iz 2021. jer su mu letos odjednom baš naduvali cenu.
Po prostoru, odlično vozilo.
Ali, realno, MHEV motori na 12V su malo zastareli za ovo doba uz sadašnje cene.
Nadam se da će Peki biti u prilici da nam predstavi i testira onaj novi hibrid. Bar zbog primenjene tehnologije.

Bojan

Novi QQ je totalno nekonkurentan sa cenom, npr skuplji je od tucsona u proseku oko 5-6.000 €, a realno nije bolji od njega po mnogo cemu

Zoran

meni deluje da su tu negde sa cenom. top modeli su oko 35k €

moron

QQ sa običnim 1,3T motorom u Srbiji dobacuje (bez opcionala) do 39,186, a kao hibrid, do 48,311 evra.

https://www-europe.nissan-cdn.net/content/dam/Nissan/serbia/vehicles/Cenovnici/Nissan_Qashqai.pdf

moron

Nisu mi jasne ove cene za X-Trail (ako su cene validne ), jer ispada da je on kao hibrid sa AWD realno jeftiniji od QQ

https://www-europe.nissan-cdn.net/content/dam/Nissan/serbia/vehicles/Cenovnici/X-Trail_MY21.pdf

BB

A na mini sajmu u Banjaluci, QQ dostigao 91000 KM 😳

Najoptemljenija Corolla Cross negdje oko 85000, 2.0 hiibrid AWD, skoro 200 ks…

Ne ide poređenje nikako…

Shone

Globalno ne znam ali lokalno znam… 🙂 Pre par meseci sam kupovao auto i uzeo QQ 1.3 MHEV CVT Tekna 160ks. ( pošto sam prodao 308 T9 kupljen nov krajem 2020 ). E sada, šta sam pored QQ gledao i šta mi se kod konkurencije nije svidelo u narednih par redova, pa da počnemo 🙂 Hyundai Tucson Minus: Dizajn, prolazan..brzo zastareva i nema nikakav identitet niti postojanost. Niža pozicija sedenja nego u QQ. Cena, kada dodate opcionale kao što su: Panorama, Automatski Menjač, Dvobojna karoserija tada i cena srazmerno raste pa dođe na isto ili veoma slično kao QQ. Digitalni… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Shone
Renault Terminator

E pa Šone neka te đunta lijepo služi.Od svih ti čardaka koje si testirao…ja ne bi uzeo ni jedan.A kada bi mi neko uperio pištolj u slijepočnicu i rekao jedan od tih čardaka moraš da izabereš,onda bi izabrao kao i ti.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Shone

Hvala @Renault Terminator

moron

Lepo si izneo svoje vidjenje.

Čestitke svakako i da te dobro služi !

Shone

Hvala @moron

BB

Danas vozio Kia Sportage 1,6 benzin 180 ks, automatik… Sve mi se svijdelo osim kick down, treba mu dvije sekunde da se sjeti da ima snage… Da, ima i raspored opreme razlika između Frech i Motion je 5 k €. S obzirom da sam pre neki dan posjetio mini sajam u Banjaluci, malo sam isprobavao aute da vidim koji mi paše, blago rečeno da sam se razočarao, sve tijesno, usko. Danas dođe prijatelj sa Kijom, e tu se već fino sjedi, odgovara i udobnost. Nissan kao tvoj nisam uspio probati jer je bio zatvoren, nigdje trgovca ni na vidiku. A… Pročitaj više »

Shone

46,5k EUR u SRB je QQ E-power. U odnosu na Maj 2022 kada sam ja uplatio cene jesu otišle gore ali ne toliko. Trenutna cena vozila kao mog je 38k u salonu gde sam ja uzeo auto.