1. Home
  2. Vesti
  3. Šta nosi budućnost za Opelovu Insigniju?
Šta nosi budućnost za Opelovu Insigniju?
5

Šta nosi budućnost za Opelovu Insigniju?

1.56K
5
Podelite sa prijateljima:

Nemačka berlina iz D segmenta sigurno će dobiti naslednika, samo je pitanje da li će to biti nova generacija ili potpuno drugačiji model.

Opel je prošle godine osvežio Insigniju, koja definitivno nema prodaju kakvu je imala prva generacija ovog vozila. Tokom sedmogodišnje karijere prve iteracije do kupaca je stiglo nešto više od 900.000 primeraka, što je rezultat koji će aktuelna verzija teško postići.

Insignia je ujedno ostala i poslednji model Opela koji nosi General Motorsove gene, jer je dolaskom nove Astre i u tom segmentu raskršteno sa američkim nasleđem. Tako se postavlja pitanje šta će se desiti sa naslednikom Insignije, odnosno da li će ona imati treću generaciju?

Obe opcije su potpuno realne, i definitivno neće biti iznenađenje ukoliko se Opelovo rukovodstvo opredeli za neki od ponuđenih izbora.

No, ostaje nedoumica da li će budući model zaista biti tradicionalna limuzina ili karavan iz D segmenta? Mihael Lošeler, odlazeći izvršni direktor Opela, početkom ove godine je izjavio da se ispituju i drugačiji pristupi umesto sve manje popularnih sedana.

Moguće je da će Opel krenuti putem koji je već odabrao „bratski“ Citroen. Nova generacija modela C5 je nekakav spoj uzvišenog karavana i liftbeka, s tim da francuska marka očekuje skromnu prodaju u Evropi od nekih 20.000 jedinica na godišnjem nivou.

Ne bi trebalo smetnuti sa uma da je Stellantis nedavno potvrdio da će se Opel vratiti u Kinu, a kako je poznata velika ljubav Kineza ka velikim limuzinama, onda je potpuno logično da postoji neki model iz D segmenta kod proizvođača iz Riselshajma.

Takav automobil bi najverovatnije bio postavljen na EMP2 platformu i trebalo bi da stigne do 2023. godine na tržište. Kako je tehnologija već dostupna iz Stellantisa, na Opelu bi ostali samo “završni radovi” u vezi sa stvaranjem novog modela, što bi značilo i ogromne finansijske uštede.

Pošto EMP2 arhitektura omogućava baterijsku varijantu, odnosno plug-in hibridno izdanje, onda bi se eventualna Insignia mk3 odlično uklopila u Opelovu strategiju u vezi sa elektrifikacijom. No, postoji šansa i da eventualni model bude dostupan u EV verziji, ali se čini da je takav razvoj situacije manje realan u ovom trenutku.

Ipak, ukoliko i bude konvencionalnog sedana sa SUS motorima, njegov vek trajanja biće poprilično ograničen. Opel je već najavio da će 2028. godine zaustaviti prodaju vozila sa termičkim agregatima, što znači da bi ukupna karijera eventualnog modela iz D segmenta trajala svega pet godina.

Nemačka marka moraće uskoro da rešava nedoumice u vezi sa ovom klasom, jer Insignia u Evropi rapidno gubi kupce. Pre tri godine je na Starom kontinentu isporučeno gotovo 67.500 jedinica, 2019. skoro 46.000, da bi prethodne bilo dostavljeno svega 21.133 automobila.

AutoRepublika 

(1560)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Joseph

Mislim da im VW Groupa prvenstveno Škoda Octavia krade kupce čak iako spada u sami rub C segementa.

S mile

Polako ce mnogi proizvodjaci ponuditi nesto slicno Subaru Outbacku, ili blisko njemu. Povisene limuzine, karavani. Sve smo to imali pre 10-15 god, ali su posle smanjivali klirens. Astra H (2004-2009god) ima 160mm klirens. Blizu savremenih kvazi SUVova…

Dezon

Pa ovaj novi C5 to je to

Dezon

Staru insignije si mogao poručiti u v6 2.8

Sad guraju1.5 3 klipa dizel u ovoliki auto.

BB

Ajd’ daj im ideju da i taj klip odrežu… 😠
Na je 3 nego 4 u tom motoru, benzinci 1.2 su troklipci