1. Home
  2. Sajmovi
  3. Minhen 2021
  4. BMW Isetta opet na sceni, ali ovaj put pod nazivom Microlino! (GALERIJA)
BMW Isetta opet na sceni, ali ovaj put pod nazivom Microlino! (GALERIJA)

BMW Isetta opet na sceni, ali ovaj put pod nazivom Microlino! (GALERIJA)

1.07K
6
Podelite sa prijateljima:

Ono što je odmah neophodno istaći to je da BMW nema apsolutno nikakve veze sa ovim novim projektom. 

Svojevremeno, malecna Isetta spasila je BMW gotovo sigurne propasti, stoga i zaslužuje posebno mesto u bogatoj istoriji plavo-belog propelera. Sada će koncept Isette pokušati da preuzme švajcarska kompanija Micro.

Mališana pod nazivom Microlino videli smo još 2016. godine, i tada je bilo planirano da proizvodnja počne 2018. godine. Kao što to obično biva sa mladim preduzećima poput ovog, došlo je do odlaganja da bi 2020. godine predstavili još jedno konceptualno izdanje. Sada, konačno, prikazana je serijska verzija Microlina.

On će dolaziti u tri varijante: Urban, Dolce, i Competizione. Kao što vidite, i Švajcarci su se poslužili italijanskim rečnikom, kao i svojevremeno BMW sa Isettom. Dizajn Microlina nije se bitno izmenio i može se slobodno oceniti da je mališan vrlo šarmantan, što nije slučaj sa rivalskim Citroenom Ami.

Pomalo jajasta forma uz ravne linije i čiste površine evocira uspomene na neka druga, davno prošla vremena. Vrata su na prednjem delu vozila, kao što je bio slučaj i sa Isettom, dok su farovi smešteni na retrovizore – što je retko viđeno rešenje.

Microlino je zamišljen kao dvosed, i Švajcarci navode da pored dve osobe ima mesta za još 230 litara prtljaga – što je daleko više nego što se čini sa fotografija. Ispred vozača je jednostavan upravljač, kao i digitalna instrumentalna tabla, dok je na sredini armaturne table postavljen minijaturni displej osetljiv na dodir, putem kojeg se može doći do najvažnijih funkcija.

Predstavnici brenda Micro ističu da su posebno poradili na torzionoj čvrstini ovog vozila, što je dodatno poboljšalo voznu dinamiku. Navode i da je što se tiče vešanja postavljen McPherson kako napred, tako i pozadi.

Elektromotor koji pokreće ovog mališana raspolaže sa 17 ks i 118 Nm, uz pik snage na 25 ks. Ukupna masa vozila iznosi skromnih 435 kg, što omogućava i fine performanse – za 5 sekundi se stiže do 50 km/h, dok maksimalna brzina iznosi 90 km/h.

Microlino nudi izbor od tri baterije, kapaciteta 6 kWh, 10,5 kWh, i 14 kWh. Sa najslabijom baterijom ima domet od 95 km, srednjom 175 km, dok sa onom koja ima najveći kapacitet može prevaliti čak 230 km. Za punjenje prazne baterije do 80% njenih mogućnosti potrebno je 4 h (6 kWh i 14 kWh), dok je za onu od 10,5 kWh potrebno 3 h.

Početna cena za Microlino iznosiće 12.500 evra (što će biti značajno manje uz subvencije u većini Evrope). Micro navodi da je predviđena godišnja proizvodnja u njihovoj fabrici u Torinu od 7.500 primeraka, te da već imaju više od 24.000 narudžbina za električni mikroautomobil.

AutoRepublika 

(1071)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Neodoljivo podsjeća na Izetu iz svakog ugla.Jeste da je električni ali mu šarma nimalo ne nedostaje.Cijena od 12500 „plavih evropljana“ je ipak previše za ovaj EV dvosjed.Dačia Spring je puno četverosjed sa svim karakteristikama auta i košta samo 15 000 eura.??

Branko

Ne košta 15.000 EUR, nego 17.700 EUR (barem u Hr). Osim toga, Microlino je četverocikl kao Ami, a ne automobil kao Spring. I neusporedivo šarmantniji nego Spring; Spring je čisto nisko budžetno vozilo za javne nabave i sl.

Ђока

Šteta što nisu napravili Isetu sa max brzinom od 45 km/h, da bi ušlo u podelu mikromobilnosti i mnogih pogodnosti po civilizovanim gradovima

Onaj što ga zgazilo vreme

Bravo za odgovor. Ovako ova savremena Iseta nema smisla.

Branko

Ma bit će sigurno varijanta lako četverocikl (5 kW) i četverocikl (15 kW).

Zvezdan Božinović

Meni se mnogo više sviđa Citroen, mnogo bih voleo da ga pazarim, što će valjda uskoro i biti slučaj!