1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mazda predstavila CX-90
Mazda predstavila CX-90
3

Mazda predstavila CX-90

3.96K
3
Podelite sa prijateljima:

Mazda je javnosti predstavila svoj novi veliki SUV, koji bi trebalo da bude vodeći model u Americi. Nakon brojnih zvaničnih tizera, pa čak i špijunskih fotografija i curenja informacija, konačno je nova Mazda CX-90 izbila na scenu.

Reč je o modelu koji se ne ističe samo po svom spoljašnjem izgledu, već se može pohvaliti i bogatom tehnološkom opremom i, što je još važnije s obzirom na trenutna vremena, u prodajne salone će stići zajedno sa izborom elektrifikovanih motora.

Reč je o vozilu koje kao SUV donosi avanturistički imidž. Zasnovan je na Mazdinom novom dizajnerskom jeziku. Filozofija koju smo već videli, na primer, u novom CX-60. Međutim, i u ovom slučaju, činjenica da su unutra tri reda sedišta je nešto što je uticalo na proces kreiranja.

Svetlosni klasteri, u kojima se koristi LED tehnologija, direktno su povezani sa ogromnom rešetkom. Gril praćen karakterističnom hromiranom oblogom. Tu su i 21-inčne aluminijumske felne. Pozadi se ističu svetla u horizontalnom rasporedu. Protežu se ka središnjem delu vrata prtljažnika.

U enterijeru CX-90 je topla i udobna atmosfera. Opremljen je sa tri reda sedišta i biće dostupan u verziji sa sedam i osam sedišta. „Snaga“ unutrašnjosti je ekran od 12,3 inča koji je ključna komponenta za upravljanje info-zabavnim sistemom. Kombinovan je sa digitalnom instrument tablom. Mazda je stavila poseban akcenat na izbor materijala za ukrase sa ciljem prenošenja što većeg osećaja kvaliteta. Tu su hrom, drvo, napa koža i još mnogo toga.

CX-90 je osmišljen na potpuno novoj platformi. Nova arhitektura omogućava korišćenje elektrifikovane mehanike i stvaranje prostrane kabine.

Što se tiče mehanike, novi CX-90 je posvećen elektrifikaciji. Biće dostupan sa zanimljivim izborom motora. Na tržište će se naći sa novim 3,3-litarskim benzinskim motorom e-Skiactiv-G. Blok od šest redno postavljenih cilindara razvija 345 konjskih snaga. Elektrifikovan je blagom hibridnom tehnologijom (MHEV).

Pogonski sklop koji je najviše posvećen „održivoj“ mobilnosti je hibridna plug-in varijanta (PHEV). Kombinuje 2,5-litarski četvorocilindrični benzinski motor sa malim električnim motorom. Ima ukupnu snagu od 328 KS. Zahvaljujući litijum-jonskoj bateriji od 17,8 kWh, može da cirkuliše u čisto električnom režimu.

Svi motori su povezani sa osmostepenim automatskim menjačem. U zavisnosti od izabranog motora, biće ponuđen sa pogonom na zadnje točkove ili sa pogonom na sva četiri točka.

Mazda nije dala konkretne detalje o tome kada će novi CX-90 stići kod severnoameričkih dilera. Cene su takođe, za sada, nepoznate. Nema planova za komercijalno lansiranje ovog novog SUV-a na Starom kontinentu. Umesto toga, Mazda će ponuditi očekivani CX-80, alternativu sa sedam sedišta za CX-60 kojeg već ima na tržištu Stare dame.

AutoRepublika

(3957)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Napredno nema šta, u EU malolitražni turbo benzinci, u limuzinama snaga do 150ks, kažu dosta je. USA benzinci od par hiljada kubika, lepota živa, 350ks….

Lazar

Videh raspon cena na https://www.caranddriver.com/. model CX-70 će pratiti veći CX-90 i raspon cena prema dobro obaveštenim izvorima od 42.000 do 60.000 doloresa
Model CX-80 ostaje za Evropu.
Ako bude istina i ponude CX-70 sa 2.5 PHEV motorizacijom , to je OK ponuda za taj kavalitet i performanse .

driveM

Naslednik CX-9 kojeg takodje nije bilo u Evropi ili vecini zemalja. Mnogo mi se dopadao i hteo sam da uvezem jedan. Ali kada sam uporedio registraciju i potrosnju u odnosu na Toyota Highlender Hybrid proradio je razum :).