1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Revolucionarni Chevrolet Avalanche
AR pijaca klasika: Revolucionarni Chevrolet Avalanche

AR pijaca klasika: Revolucionarni Chevrolet Avalanche

477
0
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Avalanche na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi američki pikap kamionet, pa šta može biti toliko revolucionarno na njemu da bismo mu posvetili pažnju u odeljku gde obrađujemo pijacu klasike? Zapravo jako malo toga, ali je zanimljiv po jednom detalju i tu je zaista jedinstven – barem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Većina kamioneta na ovom tržištu je takva da imaju prikolicu podeljenu, razdvojenu od kabine, i na taj način vožnja tereta ne igra nikakvu ulogu u komforu. Međutim, kada je Chevrolet debitovao s modelom Avalanche, odlučio je da iskoristi platformu velikog terenca Suburbanu, umesto svog tradicionalnog pikapa pod imenom Silverado.

Kabina je u tom slučaju bila spojena s tovarnim prostorom, a to je urađeno iz jednog veoma prostog razloga. Naime, između kabine i prikolice je postojala pregrada koja bi se mogla skinuti, a kada spustite zadnja sedišta, Avalanche je odjednom dobio dodatni prostor za vožnju tereta. Zvuči kao nešto veoma prosto, zar ne? Svakako, ali niko drugi se nije dosetio da ponudi takvo jednostavno rešenje.

Avalanche će se proizvoditi kroz dve generacije od 2002. do 2013. godine, i u tom periodu će pronaći 625.206 kupaca. To je daleko od onih prodajnih rezultata kojima se General Motors nadao, pošto je bratski kamionet Silverado imao toliko mušterija svake godine, pa Avalancheova jedanaestogodišnja karijera svakako nije bila uspešna.

Možda je ipak bio previše drastičan za prosečnog kupca, ali je bez sumnje ostavljao upečetljiv utisak. Predmet današnje priče je prva generacija, ona koju smo u izložbeno-prodajnim salonima mogli da viđamo u periodu od 2002. do 2006. godine.

Nudio se sa dva motora, i to oba benzinca u konfiguraciji s osam cilindara koji su radili u kombinaciji s četvorostepenim automatskim menjačem. Onaj bazni agregata radne zapremine 5,3 litre je razvijao 285 konjskih snaga, dok je opcioni 8,1-litarski bio za 55 „grla“ moćniji.

Primerak iz današnje priče je iz 2003. godine i trenutno se nalazi u gradu San Hoze unutar američke savezne države Kalifornije. Prešao je tek 65.600 kilometara i poseduje veoma poželjan proterenski paket opreme sa značkom Z71.

Ljubiteljima General Motorsa je takva oznaka svakako poznata, pošto ona indikuje da vozilo pruža opremu kao što su 17-inčne felne, pogon na sva četiri točka, viši klirens, ploče za zaštitu ispod vozila i još mnogo toga. Dokumentacija pokazuje da je originalno prodat baš u Kaliforniji po početnoj ceni od 38.475 dolara ili 61.195 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.


Retko kada možemo da vidimo ovakvo očuvan primeraka Avalanchea prve godine, a kada se to desi, uglavnom se javi veliki broj zainteresovanih kupaca. U ovom slučaju, aukcija je tek započeta, a prodavac je već dobio devet ponuda od čega najviša iznosi 16.750 dolara.

Zoran Tomasović

(477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments