1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby se još jednom pozabavio Fordom F-150
Shelby se još jednom pozabavio Fordom F-150

Shelby se još jednom pozabavio Fordom F-150

221
0
Podelite sa prijateljima:

Kerol Šelbi više nije sa nama, ali njegova firma Shelby American radi punom parom i tjunira šve veći broj Fordovih četvorotočkaša. Ali dok je u prošlosti većinski deo proizvodnje dolazio od modela Mustang, ovih dana potražnja za terencima je daleko intenzivnija. Štaviše, protekle godine smo pisali da Shelby godišnje isporuči oko dva i po puta više primeraka bestselera F-150 nego Mustanga.

Potpuno nova generacija popularnog pikap kamioneta se nedavno pojavila u izložbeno-prodajnim salonima, pa nije trebalo da prođe dugo, pre nego što se tjuning firma pozabavi njime.

Ovaj put nema nekog fensi imena, i vozilo se zove Shelby F-150, a najavljen je za sve one koji nisu voljni čekati da Ford konačno ponudi motor sa osam cilindara u terenskom izdanju Raptor. Kako to obično biva, čuvena tjunerska kuća je još jednom morala da ispravlja greške Forda, a sve je započelo sa F-150 u konfiguraciji sa četvoro vrata (takozvani CrewCab) i pogonom na sva četiri točka u paketu opreme Lariat.

Najveća pažnja je posvećena na ogibljenje i ono je modifikovano u sličnoj meri kao na spomenutom Raptoru. Ovaj primerak pruža viši klirens za 6,4 centimetra, a doživljaj je dopunjen s 22-inčnim felnama i pneumaticima s natpisom BFGoodrich K02. Takve gume se namenjene vožnji na svim terenima.

Naravno, svaki model Shelbyja mora da se prepozna i po posebnom stilu. Maska hladnjaka je potpuno nova i nestale su sve Fordove značke. One su zamenjene onima na ispisanim imenom firme iz Las Vegasa, a Shelbyjev F-150 se razlikuje i po novoj haubi, prekrivaču na prikolici i trkačkim stazama.

 

Po pitanju mehanike, može se reći da tjuner nudi dva paketa oprema. Oba su zasnovana na fabričkom 5,0-litarskom motoru sa osam cilindara, iako Ford u svojoj ponudi nudi i značajno moćniji turbobenzinac sa osam cilindara. Onaj bazni razvija 395 konjskih snaga, ali za dodatni novac, vlasnik može da dobije i kompresor zahvaljujući kom brojka skače na 775 „grla“. U oba slučaja se dobijaju i posebne izduvne grane od kompanije Borla čime će ovaj F-150 pružati izuzetno poseban, odnosno jedinstven zvuk.

Od vozila sa značkom Shelby smo navikli da budu skupa, pa ni kamionet ovde nije izuzetak. Cena startuje od 107.080 američkih dolara za bazni model, i ona je za 7.900 „zelembaća“ viša ukoliko se odlučite za verziju sa kompresorom. Cifre su svakako astronomske, ali je Shelby dosta puta pokazao da je njegovo ime zlatno, i da nema ni najmanjih problema da pronađe kupce.

Proizvodnja će inače biti ograničena na samo 600 jedinica, a kako je najavljeno nekoliko desetina primeraka će završiti i u zapadnoj Evropi. Pa ko može da ga priušti neka navali…

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments