1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fordova porodica Raptor je bogatija za model Ranger
Fordova porodica Raptor je bogatija za model Ranger
1

Fordova porodica Raptor je bogatija za model Ranger

170
1
Podelite sa prijateljima:

Pre svega petnaestak godina Ford je odlučio da krene s jednim relativno rizičnim eksperimentom na domaćem tržištu. Potrebno je upamtiti da je ovo još uvek bio period kada su dominirale limuzine, a krosoveri još nisu postali ono što su danas. Pikap kamioneti, iako izuzetno popularni u Sjedinjenim Američkim Državama, retko ko je video kao vozila za ekstremne terene. A onda je Ford odlučio da zaboravi na uspešne sportske kamionete kao što je njegov model F-150 Lightning, i da debituje s ekstremnim terencem pod značkom Raptor.

Nije trebalo proći puno vremena pre nego što je osvojio srca kupaca i trenutno se prodaje u trećoj generaciji, a takođe smo videli i konkurenciju iz Rama i Chevroleta.


Model F Serije je možda najbitniji Ford, ali u svetu pikap kamioneta Ranger je jednako veliko i značajno ime. Možda čak i bitniji, pošto se prodaje širom sveta dok je F Serija rezervisana isključivo za američko tržište. Ranger je postao drugi model brenda sa izdanjem Raptor, a nedavno im se priključio i Bronco. To znači da je familija ekstremnih terenaca američkog brenda izuzetno moćna i da privlači mnogo pažnje svojom pojavom.

Potpuno novi Ranger je nedavno debitovao pod kodnom oznakom P703 i reč je o prvoj potpuno novoj generaciji još od 2011. godine. Napredovao je u svakom pogledu, pa smo samo čekali na novi Raptor. To se i desilo u ranim jutarnjim satima u utorak (po vremenu s one strane Atlantika) i možemo odmah zaključiti da se čekanje isplatilo.


Najveća vest je ona koja otkriva da će Ranger Raptor sada biti globalni model. Ford nije želeo da prodaje prethodnu generaciju na američkom tlu, iz straha da bi mogao da krade prodaju od skupljeg brata s indeksom F-150, ali sada takvi strahovi očigledno više ne postoje.

Iako je premijera donela mnoštvo fotografija i par tehničkih detalja, kompanija zapravo nije želela da ide previše u pojedinosti i one će biti poznate tek kada se bude približavala serijska proizvodnja koja je zakazan za neki trenutak krajem godine. Tako da, prenećemo ono što sada znamo, a za ostale podatke ćemo jednostavno morati čekati dok se Ford ne smiluje da nam ih kaže.

Ono što sigurno znamo je da će ovaj Raptor pokretati 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara. Vest i nije iznenađenje pošto smo ga videli u nedavno predstavljenom modelu Bronco Raptor, ali će pitanje snage zavisiti od tržišta. Evropski mediji kažu da će na Starom kontinentu imati 284 konjske snage i maksimalnih 490 Nm obrtnog momenta, dok jedan australijski magazin, koji je imao prilike da testira rani prototip, napominje da će se u zemlji kengura moći pohvaliti sa 392 „grla“ i maksimalnih 580 Nm obrtnog momenta.

Spomenuti Bronco Raptor stiže sa 400 „konja“ pa samim tim je logično da očekujemo takvu brojku „preko bare“. Zašto različite cifre za toliki broj tržišta? Verovatno zbog različitih zakona po pitanju izduvnih gasova, mada je takav odgovor samo nagađanje koje Ford nikada nije potvrdio. Spomenućemo da mnogobrojni mediji kažu da će Evropa ponovo dobiti i 2,0-litarski turbodizel s 210 konjskih snaga, ali ovu vest sam Ford još nije potvrdio (doduše ni demantovao). U svakom slučaju, bez obzira na snagu i motore, jedini menjač u ponudi će biti automatski sa deset stepena prenosa.


Slično kao i terenci s oznakama F-150 i Bronco, i Ranger Raptor dobija dosta mehaničkih modifikacija u poređenju sa standardnim modelom. To se naravno donosi na čvršću šasiju i dodatnu zaštitu ispod vozila, pošto su očekivanja da će vlasnici provoditi dosta vremena na neasfaltiranim putevima. Modifikovano je i ogibljenje, ugrađene su veće kočnice (diskovi), ali za razliku od već spomenute braće, ovaj Raptor nije dobio šire rastojanje između točkova.

Nismo sigurni zašto jednostavno nije pozajmio onu šasiju sa modela Bronco, pošto se dva automobila proizvode na istoj platformi. Spomenućemo da navedeno ogibljenje može da se elektronski podesi zavisno od podloge. Australija će dobiti i opciju 17-inčnih felni i glomaznih pneumatika BFGoodrich K02 u prečniku 33 inča zajedno sa gumama.

Ranger Raptor će biti dostupan samo sa kabinom sa četvoro vrata radi bolje stabilnosti pri većim brzinama kretanja, a dizajnerske izmene su uglavnom identične onima koje smo ranije videli. Velika maska hladnjaka sa natpisom „FORD“, LED farovi i prepoznatljiva narandžasta boja su samo neki od detalja.

Enterijer odlikuju kožna sportska sedišta, 12-inčni monitor i generalno sva ona elektronika koju smo navikli da vidimo u nekom modelu u 21. veku. Zavisno od tržišta, u ponudi će biti verzije sa volanom na levoj i desnoj strani.

Nažalost, ovo je sve što nam je dostupno u vreme pisanja ove priče. Na prvi pogled Ranger Raptor deluje impresivno i sigurno neće razočarati, a više informacija ćemo prenositi kako vreme bude prolazilo. Ako ništa drugo, možda Ranger Raptor natera konkurenciju da krene istim ovi koracima, čime bismo sigurno bili najzadovoljniji upravo mi, to jest kupci i entuzijasti.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A šta radi američki model pored sovjetskog aviona?