1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je odzvonilo minivanovima na američkom tržištu?
Da li je odzvonilo minivanovima na američkom tržištu?
6

Da li je odzvonilo minivanovima na američkom tržištu?

264
6
Podelite sa prijateljima:

Tokom svog zlatnog perioda postojanja, a to je bilo krajem devedesetih godina prošlog veka, minivanovi su kontrolisali oko 19% automobilskog tržišta u Sjedinjenim Američiim Državama. To znači da je u proseku svaki peti četvorotočkaš na putevima preko bare bio iz segmenta minivana, a svoje predstavnike su imali svi ozbiljni, pa i oni neozbiljni proizvođači.

Dvadesetak godina kasnije ih je ostalo svega četiri. Nabrojimo ih, jer lista zaista nije dugačka. To su Chrysler Pacifica, Toyota Sienna, Honda Odyssey i Kia Carnival.

Njihova zbirna prodaja u upravo završenoj 2022. godini je iznosila tek 235.696 jedinica ili upola manje nego što je korporacija Chrysler sama prodavala krajem prošlog veka. Kada znamo da su Jenkiji kupili 13,5 miliona novih automobila protekle godine, dolazimo do zaključka da je učešće minivanova bilo smešnih 1,7%.

Eksperti već duži niz godina govore kako je ova kategorija vozila uspela da preživi napad terenaca tokom devedesetih godina, ali ne i invaziju modernih krosovera. Ono što je zanimljivo u celoj priči jeste podatak da u većini slučajeva krosoveri i minivanovi dele platforme, mehaniku, enterijer i još mnogo toga. Razlikuju ih eto, jedino ta klizeća vrata, ali ona su očigledno presudna.

Pa zašto onda automobilski proizvođači gube vreme na njih? Mediji smatraju da su izuzetno jeftini za proizvodnju pošto, kao što smo spomenuli, ne zahtevaju sopstvene platforme, a ni mehaniku. Primera radi, spomenuti Odyssey deli platformu sa još tri Hondina modela i to su: Pilot, Passport i Ridgeline uz još luksuznu Acuru MDX.

I ko je onda šampion, ako se tako uoopšte može nazvati? To je Chrysler Pacifica sa 98.624 isporučenih primeraka. Pratila je Toyota Sienna sa 69.751 vozilom, ispred Honde Odyssey (47.615) i Kije Carnival (19.706). Prodaja modela Chryslera je bila manje-više identična onoj iz 2021. godine dok je Carvnial potpuno nov model i ne možemo da izvedemo poređenje. S druge strane, Japanci bi svakako trebalo da budu zabrinuti pošto je Hondina isporuka pala za čak 37%, a Toyotina za 36%.

Spomenućemo i da su brendovi na drugačije načine napali ovu kategoriju. Chrysler, Honda i Kia se nude sa većim atmosferskim motorima sa šest cilindara, dok je Toyota dostupna samo kao hibrid, a Pacifica se može naručiti i kao plug-in hibrid. Honda i Kia pružaju samo pogon na prednje točkove, dok ostala dva modela mogu da se kupe i sa opcionim pogonom na sva četiri točka.


Eksperti smatraju da nijedan od njih neće dočekati narednu generaciju. Prvi će verovatno da nestane Chrysler, pošto je Pacifica već u šestoj godini proizvodnje, a najduže će verovatno opstati Carnival. Kia ga je predstavila protekle godine kao zamenu za zastarelu Sedonu. Ne možemo da osujemo paljbu po električnim automobilima, koji su u 99% slučajeva dežurni krivci, ali možemo na dosadne krosovere…

Mada, naposletku sumnjamo da će minivanovi uopšte nekome i faliti.

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Minivanovi su najprakticnija vozila. Niti jedan SUV nema toliko mesta koliko minivan.
Sednes lepo u BMW X5, pa sednes u Renault GrandScenic i shvatis da u Renaultu ima vise mesta. Oni ogromni tockovi zahtevaju ogromne blatobrane i uzimaju previse mesta u unutrasnjosti vozila.
Tako da…imao sam Scenic i rado ga se secam…a ako naidje neki povoljan Ford S-Max ili najnoviji GrandScenic sa malom kilometrazom, rado cu ga kupiti.
Fora: obzirom da nisu na ceni i nisu bas pozeljni, minivanovi ovih dana postaju Best Buy na trzistu polovnjaka.

moron

“ … sumnjamo da će minivanovi uopšte nekome i faliti.“
Meni će zaista nedostajati. Ali, zaista hoće. Sećam se, nekada davno, dok sam imao 308 WS mk1, baš sam čeznuo za MPV klasom.
Na žalost, ostade samo pusta želja. Jedna u nizu 😊

Yankee

Pred covid je malo falilo da kupim Dodge Grand Caravan za Uber/Lyft. Tada sam vozio ride share svaki dan, a Grand Caravan je bio nevidjeno jeftin. I desi se covid, ja prestao da vozim par godina, a kada sam se vratio vozio sam samo 2 dana u sedmici. To mi je bio jedini put kada sam za malo kupio minivan.

comment image

BB

Sviđa mi se 😉

'79 DeVille

Nikada nismo imali minivan tako da su iskustva limitirana na aspekt putnika ili eventualno suvozaca. Ovaj tekst nije direktno o minivanu, ali je minivan deo price koju neki mozda nadju zanimljivom. Godinama smo supruga i ja planirali da vozimo od Anchorage, Alaska do Belize. Distanca od oko 11,000 km, ruta preko San Diega i Cancuna. Cesto nam je ta ideja bila osujecena zbog raznih glasina, opravdanih ili neopravdanih strahova, i sliceno. Jednom prilikom sam upoznao neke ljude koji su dva puta putovali iz Portlanda, Oregon, u Akapulko, i da je njihovo iskustvo bilo pozitivno pa je ideja ponov zazivela 2017… Pročitaj više »

Yankee

Jel zaista imas ’79 DeVille ili koristis to ime jer ti se samo dopada?