1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Silne promene u Mercedesovoj upravi, AMG dobio novog šefa
Silne promene u Mercedesovoj upravi, AMG dobio novog šefa

Silne promene u Mercedesovoj upravi, AMG dobio novog šefa

176
1
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor nemačkog proizvođača prestižnih automobila, kompanije Mercedes-Benz, Ola Kelenijus sprovodi reorganizaciju najvišeg rukovodećeg sloja u kompaniji. Šveđanin je nameran da se osloni na bliske saradnike i mlade nade proizvođača vozila iz Švabije. Novi šef odeljenja koje se bavi razvojem performantnih modela će biti Mihael Šibe, dojučerašnji šef kabineta Kelenijusa i njegov verovatno najbliži saradnik.

Šibe će novu dužnost preuzeti prvog dana marta, a glasine o avanzovanju ovog rukovodioca već neko vreme kolaju poslovnim krugovima u Štutgartu, pa je tako vest dospela i do redakcije lista Business Insider.

Šibe nasleđuje Filipa Šejmera koji će preuzeti brigu o kupcima najveće platežne moći i to će činiti s novouspostavljene radne pozicije. Nema sumnje da je ovo velika stvar u životu novog šefa AMG-a, posebno imajući u vidu da je to zlatna koka trokrake zvezde sa stopom dobiti od oko 19%. AMG stavlja svoj logotip na četvorotočkaše iz  serije GT i bavi se razvojem motora koji se ugrađuju u oko stotinak hiljada performantnih Mercedesa, i to na godišnjim osnovama.

Nakon što je gradio radnu karijeru u proizvođaču iz Štutgarta od 2004. godine, Šibe će, odgovornosti za poslovanje divizije AMG, na brigu dobiti i grupaciju „Top End Vehicle“, a koja je zadužena za dobar plasman posebno skupih vozila Mercedesa, kao što je na primer G Klasa i svaki primerak Maybacha. Pre ovog postavljenja, vredno pomena je i Šibeovo angažovanje na mestu direktora prodaje Mercedesa u Nemačkoj.

Kelenijus je vršio još neke promene u najvišem rukovodećem sloju. Raniji direktor proizvodne strategije Volf-Diter Kurc će uskoro u penziju, dok će ga naslediti 38-godišnji Oliver Ton, a koji se trenutno bavi planiranjem proizvodnje. Pre toga je radio na mestu projekt menadžera S Klase, kao najvažnijeg modela trokrake zvezde.

Tona će zameniti aktuelni izvršni direktor zajedničkog poduhvata u Kini, kompanije Beijing Benz Automotive, Arno van der Merve, što je planirano za leto. Jerg Bartels zato dolazi na njegovo mesto i dobija kancelariju u Pekingu, dok je „do juče“ obitavao u Zindenflingenu gde se bavio razvojem svih putničkih automobila Mercedesa.

Naposletku, Mercedes ostaje bez jednog od izvršnih direktora koji pojačava upravljački kadar u industriji naoružanja. Naime, Florijan Henvarter, šef proizvodnje zadužen za Evropu i Afriku, prelazi u kompaniju Krauss-Maffei Wegmann, i tamo postaje glavni operativni direktor (pozicija za stepenik ispod izvršnog direktora).

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Za razliku od BMWa i u novije vreme takodje VWa Mercedesova strategija drzi se cvrsto (i slepo) za baterijski pogon u svim mogucim klasama i vrstama vozila, takodje kod teskih kamiona i autobusa. Za oslobadjanje „balasta“ proslosti, tj. gorivnih motora, koji su jos uvek duboko u svesti i podsvesti mnogih starijih rukovodilaca, Kelenius dovodi mladje kolege koji time nisu optereceni. Do kraja ove decenije pokazace se da li je Kelenius bio u pravu.