1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Samopopravljajući putevi koji ujedno pune baterije električnih vozila
Samopopravljajući putevi koji ujedno pune baterije električnih vozila
0

Samopopravljajući putevi koji ujedno pune baterije električnih vozila

127
0
Podelite sa prijateljima:

U razvoju su novi materijali koji će omogućiti da se putevi sami popravljaju, kao i da poseduju sposobnost slanja informacija elektronskim putem.

Ovo su dobre vesti za nas, jer kao što je opšte poznato, ne možemo da se podičimo visokim kvalitetom puteva, kao ni efikasnom službom koja iste popravlja. Nažalost, lopata je još uvek glavni „instrument“.

Naučnik u oblasti tehnologije materijala pri Delft univerzitetu u Holandiji, Erik Šlangen, ima odgovor. Reč je o samopopravljajućem asfaltu koji sadrži čelična vlakna. Ova vlakna se mogu magnetisati i sprovoditi toplotu. Grejanje ovog materijala zagrea asfalt i zatvara pukotine. Mašina koja vrši funkciju magneta može biti korišćena da pripomogne čitavom procesu, dok toplota sunca i automobili koji prelaze preko vozne površine takođe donekle mogu pomoći.

Samopopravljajući asfalt je već u upotrebi na 12 puteva u Holandiji. Jedan je u upotrebi sa novim materijalom od 2010., i još uvek je u perfektnom stanju, mada bi realno i dobro odrađen konvencionalan put takođe bio u sličnoj formi. Dakle, sud vremena je ipak neophodan. Međutim, tu je još jedna stvar koju je Šlangen istakao: „Stavljanje čeličnih vlakana u asfalt znači da šaljete informaciju, tako da bi moglo biti moguće puniti električne automobile tokom vožnje. Još uvek je rano o ovome detaljnije govoriti ali ćemo napraviti neka ispitivanja ispred semafora, jer je ideja da se baterija puni dok automobil čeka u saobraćaju.“

Bez sumnje, ovde je reč o ideji koja realno može da bude sprovedena. Jedva čekamo samopopravljajuće puteve na Balkanu, tamo negde u 22. veku…

 

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments