1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Cene dizela će nastaviti da rastu u Evropi i u ovoj godini
Analiza: Cene dizela će nastaviti da rastu u Evropi i u ovoj godini

Analiza: Cene dizela će nastaviti da rastu u Evropi i u ovoj godini

229
3
Podelite sa prijateljima:

Evropski trgovci naftom su u žurbi kako bi kod sebe prevukli što više tankera s naftom ruskog porekla, pre nego što se stisak sankcija ponovo stegne oko Putinove federacije, što je najavljeno za 5. fabruar. Taj potez će dodatno zaoštriti stvari na tržištu nafte, kao što će i preorijentisati transportne rude, uz simultano uvećanu nestabilnost na tržištu.

Najsvežija zabrana će po svemu sudeći uzrokovati nedostatak dizela u Evropi za koji se odgovorni na Starom kontinentu nadaju da će prevazići uvozom kineskog goriva, koje je opet delimično proizvedeno na temelju ruske sirove nafte. Kina je već podigla izvozne kvote za 2023. godinu, a koje se tiču naftnih derivata, i to za skoro 50% u odnosu na godinu koja prethodi.

Najveći deo tih izvoznih kvota će se odnositi na dizel i dnevne cifre bi se u prvom polugođu mogle kretati između 400 i 600 hiljada barela dnevno, kazao je Mark Vilijams, direktor istraživanja odeljenja za praćenje nafte u konsultantskoj kući Wood Mackenzie.

„Ali, bez okretanja ka kineskim izvorima, teško da bi Evropa mogla da zameni gubitak od oko pola miliona barela dizela koji je ruskog porekla, a što sada ulazi u zonu sankcija, to jest nemogućeg,“ tvrde analitičari iz kuće Energy Aspects.

Uvoznička groznica

Evropski uvoz ruskog dizela je trenutno na nivou od 770 hiljada barela u ovom mesecu, a to je najveća količina počev od marta prošle godine, navode analitičari firme Vortexa.

„Evropski kupci se žure da uvezu najveće moguće količine pre nego što zabrana stupi na snagu,“ tvrdi Rohit Ratod, viši analitičar u kući Vortexa.

Rusija je već poduže glavni dobaljač nafte za evropske kupce, tamo gde rafinerije ne proizvode dovoljno dizela, odnosno onoliko koliko bi tržište moglo da proguta. Problem produbljuje ogromna flota dizel automobila. Čak i nakon što je pokrenut nesrećni rat u Ukrajini, Evropa je nastavila da se oslanja na ruski dizel, poznat kao srednji destilat, pokazuju informacije iz kuće Refinitiv. Dakle, sve se to odigravalo u doba kada je bila jaka težnja zapada da prekine s odnosima s Rusijom.

Zabrana u odnosu na naftu iz Rusije koja je stupila na snagu u decembru, postaje još oštrija od 5. februara, i uključivaće prerađena goriva. Očekuje se da to dovede do naglih poremećaja na tržištu, što bi se sve odrazilo na cenu nafte.

WoodMac očekuje da će se marže na sirovoj nafti kretai u proseku koji je za više nego dvostruko veći od šestomesečnog proseka iz perioda između 2018. i 2022. godine. Visoke cene nafte će opstati usled kompleksnih logističkih procesa i transportnih troškova. Ta složenost dalje uslovljava smanjenu likvidnost na tržištu, pa će cene nafte nastaviti da rastu, kako smo već videli u 2022,“ rekao je Rob Tarner, iz konsultantantske kuće PwC iz Velike Britanije.

Evropa više ne može da se oslanja na mešanje ruskih srednjih destilata, na poboljšanje i odsumporavanje ruske sirove nafte van specifikacija, ili na korišćenje sirove nafte tipa Ural, inače bogate dizelom, u sistemu prerade kao što je to činila pre sukoba u Ukrajini, primetio je Tarner.

Trgovci su požurili da ojačaju zalihe dizela uoči zabrane uvoza koja stupa na snagu za koji dan, a regionalne zalihe su porasle na najviši nivo, još od oktobra 2021. godine, i to u nedelji do 12. januara, što se vidi iz podataka holandske konsultantske kuće Insights Global.

Očekuje se da će ove zalihe da se smanje, nakon što zabrana započne, odnosno nakon što sankcije stupe na snagu, navodi Energy Aspects.

Nove globalne rute za transport nafte

Neki od najvećih svetskih tankera s kapacitetom prevoza do dva miliona barela sirove nafte dnevno, su nedavno preusmerieni na uvoz nafte u Evropu iz Azije i s Bliskog istoka. Međutim, prevoz iz Rusije u severozapadnu Evropu, uobičajeno traje do osam nedelja, pa se promena rute odražava na rast troškova transporta.

Letonija koja se graniči s Rusijom je uvezla iz Kine prvo količinu dizela tokom januara, što označava početak izmene ruta za uvoz nafte u Evropu. Tržanja za tankerima za prerađene proizvode bi trebalo da u 2023. godini, poraste za 7,2% u poređenju s 2022, predviđa viši analitičar Met Rajt iz kuće Kpler.  Duža putovanja i duže rute će dovesti i do jačanja tražnje za plovilima koja su podesna za prevoz dizela.

„Pred nama je vragolastih i izazovnih dvanaest nedelja, a očekujemo da globalna trgovina profunkcioniše na najbolji mogući način u datom trenutku. Kako bilo, biće uzbudljivo i nasilno,“ tvrdi Alan Gelder.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ode sve u tri majčine …

Peki

A sta bi s tom trzisnom ekonomijom u koju su se kleli??? Prica za naivne, neka, platice to evropski kupci, sve dok se i ovde ne desi neko „arapsko prolece“…🤔

BB

Da, uvezli su veliku količinu arapa a ide proleće 😜