1. Home
  2. Vesti
  3. Vazdušni jastuci za kolena su potpuno beskorisni
Vazdušni jastuci za kolena su potpuno beskorisni
1

Vazdušni jastuci za kolena su potpuno beskorisni

323
1
Podelite sa prijateljima:

Vazdušni jastuci za kolena su na tržištu prisutni nešto više od dve decenije. Proizvođači koji su ih uveli su bili Kia i Toyota. Namera je bira da se preveniraju ili umanje povrede nogu prilikom sudara.

Međutim, realne beneficije ovog bezbednosnog sistema su zanemarljive, a on u nekim slučajevima čak može biti štetan, pokazuje nova studija Osiguravajućeg instituta za bezbednost u saobraćaju (IIHS).

Po ovoj organizaciji, veliki broj podataka je analiziran pre donošenja zaključka. Preciznije, IIHS je proučiio 400 frontalnih „kreš“ testova koje je sam sproveo, uporedio ih sa sličnim testovima iz 14 država, da bi nakon toga bilo ustanovljeno da vazdušni jastuci za kolena baš nešto i ne pomažu.

Poredeći rezultate koje su postigli automobili koji nisu bili opremljeni ovom tehnologijom s onima koji su imali vazdušne jastuke za kolena, tim je zaključio da je smanjenje rizika od povreda minimalno, a čak postoji mogućnost da se one u nekim slučajevima pogoršaju.

Pri testiranju frontalnog sudara malog i umerenog preklapanja s vozačke strane, vazdušni jastuci za kolena su zapravo doprineli povećanju rizika od povređivanja donjeg dela nogu i desne butine.

Zahvaljujući činjenici da ovi vazdušni jastuci ograničavaju kretanje tela prilikom sudara, rizik od povređivanja glave je donekle smanjen.

Prilikom stvarnih sudara, IIHS kaže da su vazdušni jastuci za kolena odgovorni za smanjivanje rizika od ukupnog povređivanja za samo 0,5 odsto, što je statistički zanemarljiva vrednost.

Zbog čega onda proizvođači automobila nastavljaju da instaliraju vazdušne jastuke za kolena? IIHS kaže da je razlog taj što žele da prođu „kreš“ testove s lutkama bez bezbednosnih pojaseva. Američka organizacija priznaje da ova tehnologija može da pomogne pri takvom scenariju, mada nema podataka koji dokazuju tu tvrdnju.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Primetih da neka „baš savremena vozila“ ( kao npr. Škoda Scala u paketu Style ) imaju air bag za kolena vozača. A neka „manje savremena“ ( kao npr. novi 508 ) ga nemaju … Ko tu koga …