1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Raste popularnost Yuga kao klasika u Americi
AR pijaca klasika: Raste popularnost Yuga kao klasika u Americi

AR pijaca klasika: Raste popularnost Yuga kao klasika u Americi

393
39
Podelite sa prijateljima:

Sigurno znate onu šalu koja počinje pitanjem o tome „kako Amerikanci plaše svoju decu? Pa, kupe Yugo i onda im kažu da im je to rođendanski poklon kada napune šesnaest godina ako ne budu imali dobre ocene u školi“. U svakoj šali malo je iste, a takvu priču smo mogli da vidimo i u veoma popularnoj televizijskoj emisiji „Fast N’ Loud“.

Preprodavac automobila Ričard Ravlings je kupio Yugo GV iz 1988. godine u jednoj od epizoda tokom četvrte sezone, a zatim odlučio da zaradi na njemu.

I baš kao što vic kaže, pojavio se kupac koji je želeo da iskoristi neslanu šalu na svom sinu, koji je želeo pikap kamionet s dizel motorom, a ćale odlučio da mu pokloni model Zastave iz Kragujevca. GV je Ravlingsa koštao svega 900 dolara, a prodao ga je za 3.050 „zelembaća“. Naravno, sin biva jako razočaran kada je ugledao automobil, a njegov mlađi brat ga ismeva pričom, zadirkivanjem kako je „dobio Yugo“.

Sumnjamo u autentičnost cele priče jer su neki raniji modeli na ovoj televizijskoj emisiji „preprodavani“ samo pred kamerama, ali taj isti GV iz „Fast N’ Loud“ se nedavno pojavio u prodaji preko aukcijskoj sajta „Bring a Trailer“.

Nećemo vas „daviti“  istorijom Yuga na američkom tržištu pošto smo ne baš tako davno pisali o njemu tokom jedne druge aukcije. Tu priču možete da pročitate ovde. Tada je GVL (Great Value Luxury) takođe iz 1988. godine, sa 100 hiljada kilometara na satu, promenio vlasnika za sumu od devet hiljada dolara.

GV je inače bila skraćenica za Great Value ili Velika Vrednost, a nije se mnogo razlikovao od spomenutog GVL-a. Štaviše, razlikovala ih je samo boja enterijera, grejač, plejer za kasete i zadnji brisač, naravno u korist GVL-a.

Oba je pokretao identičan 1,1-litarski benzinac sa 55 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. To je omogućavalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 16,8 sekundi i maksimalnu brzinu od 144 km/h.

Yugo više nije koštao famoznih 3.990 dolara do 1988. godine već 4.399 „zelembaća“, ali kada pretvorimo obe cene u današnju vrednost novca, ona iznosi gotovo identičnih 11.050 dolara. Nakon što je automobil završio sa karijerom na „Fast N’ Loudu“, kupio ga je privatni kupac iz američke savezne države Ilinois.

Ne sumnjamo da je obavezno poreklom sa Balkana pošto je Ilinois veoma poznat do velikom broju naših doseljenika. Zatim je prešao na jug u grad Kanton unutar američke savezne države Džordžije, gde se nalazi do današnjeg dana. Spomenućemo da je prešao 104 hiljade kilometara.


Posle sedmodnevne aukcije, Yugo GV iz 1988. je prodat za sumu od 8.100 američkih dolara, što se ispostavilo najizdašnijom ponudom nakon 24 predloga zainteresovanih kandidata za pazar.

Zoran Tomasović

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

39 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Neda se Yuga,prkosi logici.. Zoki dočepao sam se novog oklopnjaka i to tek iz trećeg puta,nije mi se dao ovaj T-72 nikako ali je dolijao😁. U pitanju je dobro poznati ruski tenk T-72 ERA razmjera 1:16 RC RTR u full opremi što bi se reklo po naški ili kako se zvanično vodi Professional version. Razlika u dimenzijama u odnosu na T-34/85 koji je isto u razmjeru 1:16 je poprilična.T-72 je širi,duži (65cm!!),ima šire gusjenice od 34-ke. Ne mogu slike to da dočaraju,uživo izgleda mnogo veći.U ovoj „opremi“ sve je od metala sem kupole,tijela tenka i detalja na tenku koji se… Pročitaj više »

Matija

Sta trazi ovaj model tenka u clanku o Jugu?!

Renault Terminator

Nemamo adekvatnu temu na AR za hobi pa onda kada hoću nešto ovog tipa da podelim sa Zokijem (i on ima sličan hobi samo mnogo ozbiljniji od mog😁) ja to podelim na nekoj od njegovih tema.Tema jeste off,ako je nekom zasmetalo,unapred se zbog toga izvinjavam.

Matija

OK, kapiram! 🙂

BB

Nije valjda da i on sastavlja iz dijelova onaj svoj tenk? Onaj X7… 😂🤣

Renault Terminator

Misliš na Zvezdana u vezi X7?Mada i Zvezdan ima hobi,restaurira jedan auto,neću da odajem šta jer mislim da to nije podelio ovde sa nama pa nema smisla da ja to sada iznosim.
A Zoki skuplja male primjerke automobila, 1:24 i još manjeg razmjera ali gotove,gotov proizvod.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Yankee

Lepo uradjen posao, svaka cast

Renault Terminator

🍻👍

Renault Terminator

Jel imaš ti koje modele Renaulta ili BMW-a u svojoj kolekciji?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Yankee

Hehe naravno da ne. 70% moje kolekcije su americki auti iz 1950-ih i 1960-ih godina u 1:18 velicini, 20% su NASCAR u 1:24 (samo takve i prave), a ostatak su ostale velicine koje uglavnom kupujem ako te modele ne prave u 1:18 (u zadnje vreme kupujem dosta Greenlight i Johnny Lightning 1:87, imaju bas zanimljive modele).

Renault Terminator

Imaš li išta iz Evrope?

Yankee

Imam poprilican broj Volkswagena Type 2 Microbus. Doduse uglavnom u manjim dimenzijama i to specificno prvu generaciju.

comment image

Renault Terminator

Zoki ostao si zaglavljen u vremenu,tamo u 50-ima i 60-ima..modernizuj malo kolekciju🙂.

Yankee

Sa cime? Ovim modernim bezlicnim plastikarima na struju? Hehe

Renault Terminator

Za početak uđi u 70-te i 80-te,ima tu jako lijepih modela,bar iz Evrope🙂..

Yankee

To je bio vrhunac plastike hehe

Renault Terminator

Al bar nije bilo baterija🤣.

BB

Jeli koštao više od F10? 😜

Dobra sprava…

Renault Terminator

Mrtva trka😂

Kittitelj

Bravo druže, osećam da treba dosta truda i volje da se ovo sastavi, a izgleda kao pravi, mogo bi da se koristi u ratnim filmovima😀

Renault Terminator

Ja to volim,uživam u tome pa sam mišljenja da i ne treba nekog truda i volje,subjektivan sam da dam objekivan odgovor na to jer radim to iz čiste ljubavi.Šta ćeš,militarista🤣🍻

Laki

A da staviš original „JNA“ foliju na F10 ??

Renault Terminator

Ne ide militari fazon na takvu limuzinu.

Laki

Video sam „SMB“ na F10 fino izgleda ali mnogo pogleda vuče na sebe što nije uvijek dobro.

Renault Terminator

Meni nekako ne ide ta boja.

Laki

👍

BB

Ondavstavi barem cijev na krov 😂🤣😂🤣

Renault Terminator

🤣

BB

Sjećam se da je bilo nekih Opela Vektra, Kadett i Omega u toj boji u nekim kasarnama…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Laki

Baš tako.

Zoca

Danas smo zemlja motaca kablova.A ko nam je kriv

BB

Ne bih to tako nazvao, reci to tehnološkim kompanijama koje su došle u Srbiju: Continental, Rivian, Siemens, Schneider, Nidec, gomilu IT sektora itd..

Matija

Kakav je da je, osamdesetih godina Jugic me je cinio srecnim! Secam se kako sam sa devojkom isao na more. Oborili smo zadnju klupu, bilo je mesta za nase torbe i za devojku – ona je pozadi spavala dok sam ja jezdio kroz noc. Sutradan se zalila da je stalno „dubila na glavi“ zbog moje voznje kroz bosanske krivine. 🙂

Ranko

Nikakav enterijer, neudoban, spor, uglavnom nepouzdan…ali, NIKAD se sladje u životu nisam navozao nego sa mojim crvenim jugicem. Gde je sve on izašao mnogi mogu samo da sanjaju. Kad se njega setim automatski se nasmešim, to ne mogu da kažem ni za jedan sledeći auto koji sam imao

BB

Ni orasi nisu što su bili 😜

Matija

Isto sto sam rekao za Jugica mogu da kazem za jedan stari VW Transporter T3! Kupio sam ga polovnog zbog nekih radova a ostao je kod mene vise od 15 godina! Njegov „luksuz“ bio je na nivou limene konzerve, jednostavan kao traktor, zimi nezadrziv a u njemu uvek im amesta! Secanje na njega uvek mi izmami osmeh! 🙂

BB

I moj kum je imao takav, ga je ćaća prekorijevao: Sine, kad radiš one stvari, skini cipele, jer ostaju tragovi đonova na vratima, a boljeti je još nazad, imaš prostora koliko hoćeš… 🤣😂🤣😂

Matija

Na zadnjoj klupi skinuo sam naslon i dobio „krevet“ dva sa dva! Zimi greje motor odozdo! Stakla zatamnjena! 🙂

BB

Čovjek od iskustva 😉