1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. G klasa: Kada dva umetnika žele da svojim radom šokiraju javnost
G klasa: Kada dva umetnika žele da svojim radom šokiraju javnost

G klasa: Kada dva umetnika žele da svojim radom šokiraju javnost

383
1
Podelite sa prijateljima:

Šef odeljenja za dizajn koji za hleb zarađuje „crtajući“ u Daimleru, Gordon Vagener i američki modni stilista Virdžil Ablou su sklopili sporazum da zajedničkim snagama pristupe jednom projektu. Želeli su da osmisle nešto posve neobično, nešto što će šokirati publiku. Njihov cilj je bio da predstave neki objekat koji bi „levitirao između sadašnjosti i budućnosti.“ 

Pa, sudeći po fotografijama koje vidimo, čini se da su u tome u potpunosti uspeli. Rezultat njihovog zajedničkog angažmana je nazvan Projekat Geländewagen. Iza ovog naziva se krije trkački automobil namenjen kružnom nadmetanju, a koji je nastao na osnovama modela rasnog terenca koji koristi koncept „karoserija na šasiji“. Već i po nazivu projekta, jasno je da se radi o SUV-u Mercedes-AMG G 63.

G klasa koja je izvorno osmišljena za savladavanje krajnje negostoljubivih terena, kao rezultat rada ovog dvojca, spuštena je bliže tlu, a postala je i nešto šira. Po bokovima terenca je postavljena takozvana „suknjica“, na koji način su poboljšani aerodinamički parametri. Montirani su džinovski točkovi s trkačkim pneumaticima, ali je zadržana glavna odlika po kojoj se G klasa prepoznaje u automobilskom svetu. Pričamo o kockastom obličju karoserije.

Svi nepotrebni elementi su eliminisani sa školjke. To se pre svega odnosi na ručke za otvaranje vrata, pokazivače pravca, retrovizore. Međutim, za divno čudo, ovo „sakaćenje“ nije oštetilo sveukupni imidž G klase. Na zadnjim vratima je pričvršćen rezervni točak, inače istih dimenzija kao i preostala četiri.

Putnička kabina je lišena svih kicoških detalja, trimova i panela, ali zato poseduje sve atribute trkačkog automobila. Tu su trkačka sedišta, zaštitni kavez, poseban „obruč“ upravljača, nalik onom u bolidu Formule 1.

Istovremeno, nije dostupan apsolutno nijedan displej. Svi pokazivači su analogni po prirodi. Razvojni dvojac je ostao nem, kada je trebalo saopštiti detalje o tehničkoj strani ovog, rekli bismo simpatičnog monstruma. Naravno, to i nije nešto što bi kod umetničkog objekta i trebalo da nas zanima ponajviše. Zato i razumemo ovaj potez para dizajnera.

Budućnost neobične G klase nikako nije vezana za staze, a još manje za kružne trke. Konkretan primerak će biti ponuđen putem javnog nadmetanja koje će organizovati čuvena kuća Sotheby’s. A onda opet… Ne možemo znati hoće li se naći neki čudak i zaista organizovati takmičenje u kom bi učestvovali slično tjunirani primerci G klase.

AutoRepublika

(383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Hedonista I adrenalin? To je kao da daš našima Fadilu i drugu M. Da rade, a vi vidite koji je koji.