1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Yugo GVL na američki način
AR pijaca klasika: Yugo GVL na američki način

AR pijaca klasika: Yugo GVL na američki način

3.85K
6
Podelite sa prijateljima:

Iako Amerikanci već dugo godina smatraju Yugo za najgori automobil koji se ikada prodavao „preko bare“, naš velikan je zapravo imao i dosta momenata slave. Primera radi, pronašao je 35.910 kupaca u godini kada je debitovao, što je bilo više na premijeri nego današnji giganti kao što su Toyota ili Volkswagen.

Kao što nam je poznato, bio je najjeftiniji novi automobil i omogućavao mnogim porodicama da više ne voze polovnjake. Zvanična statistika kaže da je isporučen 141.651 primerak u periodu od 1985. do 1992. godine.

Jako mali broj je preživeo pošto su mnogi gledali na Yugo kao model kojeg vozite dok ga ne otplatite, a onda ga menjate za novi model. Ali to takođe znači da je relativno vredan kolekcionarski primerak i kada uspete da pronađete neki u dobrom stanju, obično se prodaje za solidne sume novca.

Za današnju priču smo izabrali model iz 1988. godine sa paketom opreme GVL. Ranije smo pisali da je ponuda našeg modela startovala sa paketom opreme GV („Great Value“ ili „Velika Vrednost“) i cenom od samo 3.990 dolara (oko 11.050 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Ali do spomenute 1988. godine cena baznog modela je skočila na 4.399 najmanjih zelenih novčanica što je zapravo bilo u samon rangu sa inflacijom i svega 30 dolara više nego tri godine ranije. Nakon što je prodaja pala za 33% ove godine, Zastava je počela da nudi kredite u trajanju od 60 meseci i garanciju od četiri godine ili 64 hiljade kilometara (zavisno šta prvo istekne) na motor i menjač. Možda sve navedeno uzimamo zdravo za gotovo u današnja vremena, ali tokom osamdesetih godina je bila retkost.

Zastava je zatim počela da dodaje i bolje opremljene modele. Baznog GV-a je pratio GV Sport sa nešto atraktivnijim stilom, zatim GVC (sa šiberom), GVL (sa „luksuznijim“ enterijerom), GVX (sa moćnijim 1,3-litarskim motorom) i na kraju veoma retki kabriolet. To se naravno odrazilo i na cenu, pa je GVX sa punom opremom koštao 7.470 dolara (današnjih 18.817 „zelembaća“), a kabrio čak 8.990 dolara (današnjih 20.500 najmanjih zelenih novčanica).

Za našu priču je najbitniji GVL i zahtevao je 300 dolara (današnjih 755 dolara) više nego bazni GV. Voleli bismo reći kako je ovo slovo „L“ zaista označavalo luksuznije izdanje, ali je zapravo reč je o tek nešto drugačijoj boji enterijera i par opcija kao deo standardne opreme.

Yugo za američko tržište se proizvodio u posebnom delu fabrike u Kragujevcu i imao je nešto bolju završnu izradu, što možemo da zaključimo i po priloženim fotografijama. Ovaj primerak je do sada prešao nešto više od 100 hiljada kilometara, ali i dalje deluje solidno očuvano za svoje godine. U tome mu je pomogla suva klima američke savezne države Kalifornije gde je proveo većinu života.

Spomenućemo da poseduje opremu koja je bila opciona na GV-u, ali standardna na GVL-u kao što su grejač, plejer za kasete i zadnji brisač. Pokretao ga je identičan 1,1-litarski benzinac kao i svakog drugog Yuga (barem dok spomenuti 1,3-litarski u GVX-u nije stigao) sa 55 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

Testovi iz navedenog perioda kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 16,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 144 km/h. Možda su malo razočaravajuće brojke, ali ćemo reći da su SAD u navedenom periodu imale zakon da je maksimalna dozvoljena brzina čak i na autoputevima svega 55 mph (88 km/h) da bi se „uštedelo na gorivu“, pa je Yugo svakako obavljao svoj posao.

Kao što smo spomenuli, Yugo je relativno poželjan klasik i mala ali verna zajednica koja ga voli je spremna da izdvoji solidne sume novca za njega. Vlasnik ovog primerka je dobio čak 43 ponude od čega je najviša iznosila devet hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(3849)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kad se setim moje sreće kad sam otišao da ( za mog ujaka ) preuzmem novi Yugo 55, u Slavonski brod, baš te davne 1988.
Baš mi se dopadao.

Matori

Ja sam te ’88. kupio svog drugog juga. U tekstu pomenuti GVL je bio opcija, ali je pored nekoliko, za mene u to vreme nepotrebnih dodataka imao i menjač sa samo 4 brzine, te sam ipak uzeo koral 55 za 1000 DM manje. Te godine je jugo dobio naziv koral, a to mu je donelo dosta promena koje su „prepisane“ sa američkog modela, od kojih je po meni najvažnija bila, delimično galvaniziovana karoserija. Inače jugo pre tog koji sam zamenio koralom bio je GV. U odnosu na njega GVL je imao zvučne signale za nepravilno zatvorena vrata, zatim ne vezan… Pročitaj više »

s mile

heh, mi smo imali 55 koral, do sada nisam znao za taj podatak o zaštiti karoserije

hvala

moron

Nisam znao za sve te izmene. Za ono vreme, to su baš bila velika unapredjenja. A za kasnija vremena, to sa delimičnim galvaniziranjem je svakako bila najbitnija izmena.

Bungi

Dobar ovaj Jugo, zvoni!

Matori

Pročitah negde da je prodat za 9001$.