1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kako je propao Pontiac
AR pijaca klasika: Kako je propao Pontiac

AR pijaca klasika: Kako je propao Pontiac

892
7
Podelite sa prijateljima:

U ponudi General Motorsa se često nije znalo ko pije, a ko plaća. Uzmimo za primer brend kao što je Pontiac. Originalno je nastao sa ciljem da bude „fensi Chevrolet“ i ciljao je uglavnom na starije kupce. Čuveni Džon Delorijan je postao lider krajem pedesetih godina, i onda je od Pontiaca napravio diviziju visokih performansi i u tom imidžu je uživao narednih tridesetak godina.

Svaki Pontiac je u tom periodu imao moćan motor sa osam cilindara, ali kako smo ušli u osamdesete godine, brend se vratio onom starom imidžu fensi Chevroleta i uglavnom je konstruisan za starije kupce. Za današnje izdanje pijace smo izabrali odlično očuvan primerak šeste generacije modela Grand Prix, kao primer gde je sve krenulo kako ne treba za Pontiac.


Grand Prix je legendarno ime u istoriji brenda. Debitovao je 1962. godine i kroz narednih pet generacija uživao u velikom ugledu. A onda je debitovala šesta generacija tokom 1988. godine i možete da je vidite na priloženim fotografijama.

Grand Prix se nudio kao kupe i limuzina, a delio je General Motorsovu platformu „W-Body“, zajedno s modelima Chevrolet Lumina, Oldsmobile Cutlass Supreme i Buick Regal. Bio je relativno popularan među kupcima pošto je privukao preko milion mušterija tokom svoje devetogodišnje istorije, ali su postojala dva razloga zašto niko nije imao visoko mišljenje o njemu.

Prvi je bio onaj koji otkriva da je po prvi put u istoriji, Grand Prixa ponuđen kao model s pogonom na prednje točkove, a takođe niste mogli da dobijete ni benzinac s osam cilindara. Štaviše, tokom ranih godina ove generacije, vrhunac ponude je činio 3,1-litarski benzinac sa šest cilindara i pomalo bednih 135 „konja“ i maksimalnih 244 Nm obrtnog momenta.  To mu je omogućavalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 11,4 sekunde i maksimalnu brzinu od 202 km/h.

Pontiac će kasnije da ponudi isti motor i sa turbo punjačem kao i specijalnu verziju razvijenu sa velikim McLarenom za maksimalnih 210 „grla“, a mogao je da se naruči i sa petostepenim manuelnim menjačem. Nažalost, primerak iz ove priče pruža četvorostepeni „automatik“.

Grand Prix takođe nije bio pristupačan pošto je koštao čak 14.324 dolara ili prevedeno 34.390 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. U prevodu na neki jednostavniji jezik, mogli ste da dobijete Pontiac Firebird sa V8 motorom za manje novca, ali on nije imao onaj prostor, komfor i opremu kao što je pružao Grand Prix.

Kao što smo spomenuli, model iz današnje priče je iz 1989. godine i trenutno se nalazi u gradu Loderhil unutar američke savezne države Floride. Prešao je 144 hiljada kilometara i prethodno je bio registrovan u saveznim državama Viskonsin i Ilinois.

Reč je o primerku stvorenom za promociju pića i iz serije takozvane „Pepsi Special Edition“. Svega 500 jedinica je spremljeno u marketinške svrhe Pepsija. Razlikuje se od standardnog Granda Prixa po 16-inčnim felnama, specijalnim sedištima, prozorima sa staklima pokretanim pritiskom na dugme, centralnom bravom i grafikama.

Automobil definitivno deluje veoma očuvano za svoje godine, ali publika očigledno nema visoko mišljenje o njemu. Iako je vlasnik dobio čak osamnaest ponuda, najviša je iznosila tek 6.500 američkih dolara.


Ime Grand Prix će opstati još dve generacije i Pontiac će probati da pronađe rešenje tako što je dodavao na snazi preko kompresora. To je dalo privremene prodajne rezultate sve dok Pontiac nije otišao u stečaj pre petnaestak godina, odnosno tokom svetske recesije s kraja prve decenije ovog veka.

AutoRepublika

(892)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Pontiak je važio za najinovativniji dio GM-a, ili ti američki Sitroen, mada je on od sitroena bio udaljen svjetlosnim godinama, barem što se inovacija tiče.Narodna poslovica „puno baba , kilava djeca“ je kod GM-a dobila svoj punu smisao i životnu potvrdu.Toliko preklapanja ponude robnih marki unutar iste grupacije ili ti „kanibalizma“, svijet do tada nije vidio.Kadilak je trebao biti konkurent RolsRojsu, Bentliju, Bjuik Mercedesu, BMW-u, Audi-u, Pontiak Poršeu, Jaguaru, Maserati-u,…Ševrole VW-u, Ford-u, Tojoti,..Saturn, tadašnjem Hjundai-u, Ki-i,…Svima je bilo jasno šta treba raditi sem rukovodstvu GM-a.???

Yankee

Neee, Pontiac je bio tipican americki hot rod – daj sto veci motor sa sto vise konja za sto manje novca, uglavnom su koristili jednostavnu i proverenu tehnologiju. Oldsmobile je bio taj koji se smatra americkim Citroenom zbog inovacija.

TheStig

Meni je zadnji pontiac gto fenomenalan automobil. Uvijek sam se divio tom vozilu. Ne samo snazi sirovoj već i izgledu. Nekako mi je understated totalno i elegantan.

Matija

„U ponudi General Motorsa se često nije znalo ko pije a ko plaća!“ – Sta ja ono rekoh pre neki dan? Da su rukovodioci americkih kompanija gomila amatera! Nigde nema dugorocnog planiranja, nigde nema interne podele trzista, definisanja zajednickih platformi, itd. itd.

Yankee

Jedan od kljucnih uspeha General Motorsa kroz istoriju je bio bas po tome sto je svaki brend imao svoj identitet i sopstvenu mehaniku, nije bilo deljenja platformi i motora. Kad si kupio Pontiac znao bi da dobijas autentican Pontiac, ne motor koji je Chevrolet ili Buick razvio. To je ujedno bio glavni razlog zasto su kroz istoriju Pontiac, Oldsmobile i Buick imali tako jaku prodaju i imidz – bili su deo General Motorsa, ali je svaki bio svoj. Dok kod Forda recimo, Mercury se uvek smatrao prepakovanim Fordom. Kod Chryslera, Dodge se smatrao prepakovanim Plymouthom, Chrysler se smatrao prepakovanim Dodgeom,… Pročitaj više »

Matija

„Jedan od kljucnih uspeha General Motorsa kroz istoriju je bio bas po tome sto je svaki brend imao svoj identitet i sopstvenu mehaniku, nije bilo deljenja platformi i motora.“ Gornja recenica vazi za 60-te i 70-te godine, kada su americki proizvodjaci bili najkreativniji i liferovali cuvene modele jedan za drugim. Medjutim! Zatvarati brendove u svoje granice nema nikakvog smisla – upotreba istih komponenti ukljucujuci i pogonske je fundamentalno bitna za profit! BMW ima redni sestocilindarski motor od 3 litra, benzinac i dizel. Koristi se u svim njihovim modelima: 2 kupe, 3, 4, 5, 6, 7 i 8. BMW Mini ima… Pročitaj više »

Yankee

Ono sta sam ja rekao i sta ti sad pricas su dve razlicite stvari. Ti pricas o istom motoru koji se ugradjuje u vise modela unutar jednog istog brenda. U slucaju Pontiaca (i ostalih divizija General Motorsa) je prica da se isti motor ugradjivao u vise modela razlicitih brendova. Isto kao sto je Mercedes dobio toliko kritika sto u svoje modele ugradjuje Renaultove motore – isti je slucaj na temu Chevrolet i Buick i slicno.

Evo ova prica na tu temu dosta govori:
https://autorepublika.com/2022/06/10/zanimljivost-dana-chevy-mobile/