1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Focus dobio nedostajući cilndar u još jednom ažuriranju
Ford Focus dobio nedostajući cilndar u još jednom ažuriranju
1

Ford Focus dobio nedostajući cilndar u još jednom ažuriranju

847
1
Podelite sa prijateljima:

Evolucija četvrte generacije Focusa je krenula u dva paralelna smera. Planirana modernizacija modela za Evropu i Kinu je izvršena nezavisno jedna od druge, pa vozila čak i izgledaju različito. Kineski Ford Focus je osvežen na kraju 2020. godine, ali samo delimično. Druga faza modernizacije je sprovedena tek sada, i ona je zakačila „podgrejanu“ verziju ST-Line.

Pogađate, upravo je ova varijacija u gami američkog kompakta ona na koju se kladi uprava Fordove ispostave u Narodnoj Republici Kini.

Za posao restilizacije Focusa je bio zadužen lokalni studio Forda koji ima sedište u Šangaju. Od sada će Focus ST-Line pružati specifičnu njušku, koja, iako u osnovi slična bazičnom modelu, poseduje neke originalne elemente, pri čemu ne mislimo isključivo na odbojnik i masku hladnjaka, već su karakteristični i LED farovi, kao i sam poklopac motora.

Ponuđene su i nove felne izvedene od lake legure i s prečnikom od 18 inča, ali se zadnjica nije menjala, što je tvrdnja koja stoji nezavisno od toga da li govorimo o sedanima ili kompaktima sklopljenim u obliku heča. Kinezima je ponuđen i karavnski Focus, ali se on neće montirati na način da bude dostojan nosilac nalepnice ST-Line.

Enterijer je identičan onom koji smo videli na osnovnom Focusu iz 2020. godine. To podrazumeva osmoinčni ekran instrumentacije pred očima vozača, i informativno-zabavni sistem čiji je rad omogućen operativnom sistemu Sync 4. Njegove postavke je moguće pratiti posredstvom tableta koji po dijagonali raspolaže s 12,3 cola.

Od ostalih karakteristika verzije ST-Line, tu su još samo pun volan, crveni štepovi i sitnije dekorativne sitnice u kabinskom prostoru. Opstala je ponuda sistema vešanja koji podržava sportsku narav vozila, a ona integriše više krute opruge i stabilizatore. Dodatno je snižen i klirens za jedan centimetar. Glavna stvar koju je osavremenjavanje donelo Focusu, tiče se ugradnje novog pogonskog bloka „vruće“ modifikacije!

Umesto turbobenzinske trocilindarske jedinice koja se „odaziva na ime“ Ecoboost 1.5, sada ćemo imati posla s četvorocilindarskim motorom iste zapremine. Da, nećemo imati mi posla, već Kinezi, barem za sada. Umesto nekadašnje 174 konjske snage, sada će biti dostupno 177 „grla“, a ukoliko vam se ovo učini simboličnim, znajte da najviši obrtni moment nije napredovao čak ni za toliko (243 njutn metara). Istini za volju, nakratko, motor može da odbaci i svih 270 Nm, recimo prilikom preticanja.

Čini se da je američki Ford s menjačem napravio korak unazad: umesto osmostepenog „automatika“, sada je kutija za transmisiju šestostepena, ista ona koji se ugrađuje i kod manje moćnih verzija Focusa. Ali rezultat je bio neočekivan: Ford Focus ST-Line sada ubrzava do „stotke“ za 7,9 sekundi u odnosu na 8,9 sekundi koliko je beležio prethodni model s tri cilindra.

Osveženi Ford Focus ST-Line će se pojaviti na tržištu Kine pre nego što se oprostimo od leta, ali će na početku prodaje biti ponuđen i varijatet s imenom Ford Focus S Edition. On će doći u formi sedana i ponudiće proširen izbor sportske kozmetike, tipa grafika i traka na karoseriji. Cene noviteta nemamo, ali znamo da je ovaj model pre restilizacije započinjao od kote od 22,7 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(847)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Verzija motora 1,5 sa 4 cilindra je bila dostupna u Evropi, do pre oko dve godine, ako ne grešim.
Čak je paralelno, zavisno od modela, u neke ( starije, mondeo i prethodna Kuga ) išao sa 4 cilindra, a u neke sa 3.