1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Reli Golf
AR pijaca klasika: Reli Golf

AR pijaca klasika: Reli Golf

386
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas prva asocijacija na drugu generaciju modela Volkswagen Golf je štedljivi dizel koji je obavezno ostavljao oblak dima iza sebe. Daleko od toga da je to bila jedina njegova slavna karakteristika, pošto se ipak proizvodio tokom devet godina i u tom periodu pronašao čak 6,3 miliona kupaca. Nije retkost da ih još uvek vidimo na putevima, čime svakako opravdava svoju reputaciju jednog od najpouzdanijeg vozila ikada proizvedenog, a ono o čemu se malo pričalo je o njegovim sportskim izdanjima.

Bazni GTI jeste razočarao, ali je Volkswagen brzo ispravio greške sa specijalnim izdanjima kao što su G60 Limited i Rallye.

Za današnje izdanje smo izabrali ovaj drugi i bio je deo ponude samo krajem osamdesetih godina iz potrebe da se heč homologuje za, verovali ili ne, svetski šampionat u reliju (WRC). To je označilo da popularna „dvojka“ mora da konkuriše protiv velikana iz Lancije, Toyote i ostalih velikih brendova.

Golf Rallye se razlikuje u velikoj meri u odnosu na standardni model. Pružao je šira krila po uzoru na konkurenciju, zatim kockaste farove slične onima sa Golfa na američkom tržištu i veće 15-inčne felne.

Jednako dramatične promene su usledile i u enterijeru gde možemo da vidimo sportska sedišta Recaro i digitalni sat za brzinu umesto tradicionalnih kazaljki. Ali kategorija gde je nemački gigant posvetio najviše pažnje je mehanika.

Rallye je pokretao 1,8-litarski benzinac i razvijao je 160 konjskih snaga i maksimalnih 225 Nm obrtnog momenta uz pomoć kompresora. Menjač je bio petostepeni manuelni, a snaga se prenosila na sva četiri točka. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 8,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 209 km/h.

Rallye je ručno sklapan u Volkswagenovoj fabrici u Belgiji, a biće napravljeno 5.071 jedinica. Jedan od razloga slabe popularnosti je ležao u ceni od 50 hiljada nemačkih maraka (oko 45 hiljada dolara u današnjoj vrednosti novca), što je bilo dvostruko više od GTI-ija.

Automobil se nije pokazao preterano dobrim ni u reliju. U svom debiju je završio tek na desetom mestu među konstruktorima, što je ujedno bila njegova jedina sezona. Neki privatni timovi će ga koristiti sve do kasnih devedesetih godina bez mnogo uspeha.

Rallye je bio dostupan samo u Evropi, ali primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Merimont unutar američke savezne države Ohajo. Danas se vodi kao klasik pošto je stariji od dve decenije i samim tim je legalan za uvoz i vožnju u svakodnevnom saobraćaju. Originalno je prodat u Holandiji i tu je bio sve do protekle godine, a do sada je prešao 153 hiljade kilometara.


Amerikancima se očigledno dopao pošto je prodavac dobio dvanaest ponuda, a najviša je iznosila 35.500 dolara.

Zoran Tomasović

(386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments