1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Da li ćemo dobiti najskuplji Chevrolet Corvette u istoriji?
AR pijaca klasika: Da li ćemo dobiti najskuplji Chevrolet Corvette u istoriji?

AR pijaca klasika: Da li ćemo dobiti najskuplji Chevrolet Corvette u istoriji?

108
0
Podelite sa prijateljima:

Chevrolet Corvette je svakako specijalan automobil, ali nikako nije redak. Napravljeno je 1,75 miliona primeraka od 1953. godine kroz osam generacija, i plan je uvek bio pružiti visoke performanse u rangu sa egzotičnim četvorotočkašima, po veoma pristupačnijim cenama. Možemo reći da je Chevrolet uspeo u tom poduhvatu, ali baš iz tog razloga njegov modela retko kada ima jednaku vrednost kao recimo klasični Ferrari ili Maserati, čije pojedine modele možemo da nabrojimo na prste jedne ruke.

Ali svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak.

Treća generacija Corvette, koja se proizvodila od 1968. do 1982. godine, nam je podarila izdanje nazvano ZL-1, od kog se očekuje da uskoro obori rekord kao najskuplji primerak modela Corvette, ikada prodat na aukciji. Istorijske knjige kažu da je američki proizvođač nudio čak 21 konfiguraciju motora i menjača, a 1969. godine samo jedan primerak je napustio fabriku s motorom takozvanim ZL-1 i trostepenim automatskim menjačem.

Ova značka nam govori da se ispod haube krije trkački motor radne zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) i čak 560 konjskih snaga. Chevrolet ga je razvio za potrebe profesionalnog i amaterskog auto-moto sporta, a samo dva primerka su prerađena u civilnu konfiguraciju radi testiranja. Narandžasti kabriolet na priloženim fotografijama je jedan od njih i pojaviće se na aukciji Sotheby krajem meseca.

Chevrolet je nudio motor slične zapremine pod kodnom oznakom L88 sa 430 „grla“, a ključna razlika između njega i ovog ZL-1-a, osim naravno razlike u snazi, je i masa. Kompanija je koristila aluminijumski blok, čime je masa snižena za 45 kilograma, a automobil je reklamiran da razvija između 500 i 585 konjskih snaga.

Ovu cifru od 560 „grla“ je objavila spomenuta aukcijska kuća. Pored veće snage, ZL-1 je doneo i modifikovano ogibljenje, novi menjač koji je razvijen u težnji da podnese toliki broj „konja“, i na kraju veće prednje disk kočnice. To nam govori da su pomalo iznenađujuće rešenje izabrali na drugoj osovini jer su zadnje kočnice doboši, što svakako nije bila retkost za američke automobile iz navedenog perioda, čak i za one skupocene kao što je Corvette.

ZL-1 je kupio amaterski trkač Džon Mejer i ugradio je četvorostepeni automatski menjač. Godinu dana agresivnog trkanja je rezultiralo time da motor bude zamenjen pod garancijom, a automobil je zatim pakiran na duži niz godina. Prošao je kroz prvi proces restauracije 1989. godine i vraćen je na stazu, pa se takmičio sve do 2007. godine.

Ponovo je restauriran devet godina kasnije čime je doveden u stanje koje možete da vidite na fotografijama. Spomenućemo da je ključni razlog zašto su fabriku napustila samo dva primerka ležao u određenoj ceni. Sam motor ZL-1 je koštao čak 10.771 američkih dolara ili 88.827 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Današnja vrednost se procenjuje na oko tri miliona dolara. Sadašnji rekord čuva Corvette L88 iz 1967. godine za koju je jedan kupac izdvojio 3,85 miliona najmanjih zelenih novčanica 2014. godine, dok je ista konfiguracija u kabrioletskom izdanju promenila vlasnika za sumu od 3,42 miliona dolara pre dve godine. To su naravno veće brojke nego one koje se odnose na ovaj ZL-1, ali veliki broj kolekcionara na jednoj lokaciji i previše alkohola i neće nas iznenaditi ako vidimo najskuplji primerak Corvette u istoriji.

Zoran Tomasović

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments