1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Porsche 911 dominirao u reliju
Zanimljivost dana: Kada je Porsche 911 dominirao u reliju

Zanimljivost dana: Kada je Porsche 911 dominirao u reliju

280
3
Podelite sa prijateljima:

Porsche 911 je najuspešniji trkački automobil u istoriji industrije koja se bavi omiljenim proizvodima na četiri točka. Iako su postojale neke druge legende koje su možda osvojile više titula u određenim formama auto-moto sporta, nemački as je onaj sa najviše ukupnih trijumfa, i sumnjamo da će ga neko nadmašiti.

Ono o očemu se najmanje zna jesu njegovi uspesi u reliju, pošto je reč ipak o sportskom modelu napravljenom za asfalt. Tehnički, nije se zvao 911 već 953, ali nam je sasvim javno da je bio njegova tjunirana konfiguracija napravljena za neasfaltirane puteve.

Svi svakako znamo za Porsche 959 kao možda najbolji model u istoriji kompanije, ali će eksperti reći da njegova istorija možda ne bi ni postojala da nije bilo prethodnika 953. Nemački proizvođač vozila se dosetio takmičenja u terenskim uslovima nakon što je Audi Quattro počeo da dominira u Svetskom reli šampionatu (WRC). Odjednom se pogon na sva četiri točka učinio kao kul, i svako ko je želeo da demonstrira svoju snagu i imidž, se takmičio u u WRC-u.

Porsche je imao neke druge planove, kao što je čuveni reli Pariz – Dakar. Kao što nam je poznato, originalno je vožen iz Francuske do Senegala na distanci od nekoliko hiljada kilometara, pa tradicionalni takmičarski automobil je morao biti ne samo brz već i jako izdržljiv.

Projekat je dobio zeleno svetlo u februaru 1983. godine i većina testa je obavljena u Alžiru. Za bazu je uzeo model 911 Carrera, a onda je u pomoć pozvan Audi da pripomogne oko razvoja pogona na sva četiri točka. Kada testiranje bude kompletirano fabriku će napustiti tri primerka.

Automobil je dobio dosta laganih materija od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i naravno čvrsti zaštitni kavez, a klirens je iznosio 270 milimetara. Na prvi pogled je 953 izgledao jako čudno, ali mu niko nije mogao osporiti terenske mogućnosti.

Još jedna velika izmena na račun ovog automobila je ležala u zapremini rezervoara. Carrera se mogla pohvaliti sa 80 litara, a 953 je pružao dva. Jedan od 120 litara je postavljen ispod haube, a onaj drugi od 150 litara iza zadnjih sedišta. Iza vozača su postavljeni i rezervni točak i alat, a Dunlop je za ovaj model razvio posebne pneumatike.

Osim toga, ovaj automobil se nije izmenio u većoj meri u poređenju sa modelom na kojem je bio zasnovan. Pokretao ga je identičan 3,2-litarski benzinac sa šest cilindara, ali je Porsche zapravo smanjio kompresiju sa 10.3:1 na 9.0:1 zbog nižeg kvaliteta benzina u Africi. Ukupno je razvijao 228 konjskih snaga i maksimalnih 285 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača.

Možda takva brojka ne zvuči impresivno u današnja vremena, pa čak ni za jedan trkački automobil iz sredine osamdesetih godina, ali potrebno je reći da je 953 bio težak svega 1.247 kilograma. Na sve to, kao što smo spomenuli, reli Pariz-Dakar više testira izdržljivost na duži period, umesto onoga što može da pruži samo sirova snaga vozila, pa i performansi. Drugi izvori kažu da je primerak za reli zapravo razvijao oko 300 „konja“, ali ova informacija nikada nije potvrđena.

U svakom slučaju, na čuvenom reliju 1984. godine se pojavilo 427 takmičara, od čega su 313 činili oni koji su prijavljeni s automobilima i kamionima, dok se ostatak mogao pohvaliti motociklima.

Čak 279 je odustalo tokom etapa u trajanju od dvanaest hiljadu kilometara, a posle šesnaest sati i 58 minuta, prvi kroz cilj je prošao Porsche 953. Onaj drugi primerak je završio na šestoj poziciji, a treći na 26. mestu nakon sudara.

Nažalost, ovaj velikan je imao izuzetno kratku karijeru i već naredne godine ga menja legendarni 959, koji je kao što znamo nastavio sa uspesima. Mnogi će reći da su uspesi ovog „terenca“ možda najbitniji za 911 pošto ovaj sportista nikada nije bio namenjen da siđe sa asfalta, tako da prilagoditi ga takvim uslovima je svakako bio težak posao.

Ali, kao uostalom što je slučaj i sa svim drugim u istoriji, Porsche je nam je još jednom pokazao da ništa nije nemoguće…

Zoran Tomasović

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ispred Porschea onako,ispred Porschea😁…
https://youtu.be/leJhP0fZwS4

moron

To sa dodatnim rezervoarem na zadnjem sedištu im je bas bilo bezbedno. 😁

Bungi

Pušenje strogo zabranjeno! 😂😅🤣